Skip to main content

HIFK pelaa tulevana lauantaina 25.5. kauden kuudennen ottelunsa, kun Ponnistus saapuu vierailemaan Väiskille. Ottelu potkaistaan käyntiin klo 16.00. Ravintola Kraken avaa ovensa lauantaina tuttuun tapaan klo 12.00, kuten aina himamatsipäivinä!

Edellinen HIFK:n ottelu pelattiin viime viikon torstaina, kun se jakoi pisteet PPJ/Lauttasaaren kanssa dramaattisten vaiheiden jälkeen maalittomassa ottelussa. Näin ollen HIFK on viiden kierroksen jälkeen Kolmosen B-lohkossa kahdeksantena viidellä pisteellä.

Ponnistus on onnistunut voittamaan kolme ottelua, mutta edellisessä ottelussaan se hävisi kotonaan MPS/Atletico Malmille peräti 0-4. Viiden kierroksen jälkeen Ponnistus majailee lohkon viidentenä yhdeksällä pisteellä.

HIFK:n keskikenttäpelaaja Aatos Rajanummi odottaa lauantain ottelua nälkäisenä.

– Viime pelistä jäi ikävä maku suuhun, kun emme onnistuneet voittamaan peliä Laurille. Nyt olemme nälkäisempiä ja haluamme näyttää jokaiselle, mihin kykenemme, Rajanummi kertoo.

Aatos Rajanummi pallossa. (kuva: Tero Niskanen)

Isoon rooliin noussut 18-vuotias on löytynyt avauskokoonpanosta jokaisesta ottelusta tällä kaudella.

– Tuntuu hyvältä, kun minuun luotetaan. Kova työni ja omistautuneisuuteni palkitaan, ja se näkyy peliajassa.

Rajanummi näkee HIFK:n pelissä hyviä asioita, mutta kehitettävääkin löytyy.

– Ensimmäisen matsin jälkeen puolustuspelimme on parantunut selkeästi. Hyökkäyspelissä on kuitenkin vielä kehitettävää, jotta pääsemme maalipaikoille ja pääsemme viimeistelemään tehokkaammin, Rajanummi kertoo.

– Kun jatkamme kehitystä ja pelaamme kurinalaisesti, niin tulosta kyllä tulee. Viime kotipelissä voitonjuhlat Kingien kanssa olivat ehdottomasti hienoimpia hetkiä futisurallani. Sitä haluan lisää.

Ponnistuksen historia

Helsingin Ponnistus on Suomen toiseksi vanhin edelleen toimiva urheiluseura ja vanhin suomenkielinen seura. Perustava kokous pidettiin 6.9.1887 ja Viktor Dammista tulee ensimmäinen puheenjohtaja. Seuran johtokuntaan valitaan kolmen jäsentä ja kokouksessa lajeiksi määritellään voimistelu ja retkeily. Seuraavan vuosikymmenen edetessä Ponnistuksen lajivalikoima kasvaa, seuran toiminta juurtuu työväestöön ja seuran jäsenmäärä on jo pitkälle toista sataa.

1900-luvun alussa Suomeen perustettiin urheiluliitto SVUL, joka tunnettiin silloin nimellä Suomalainen Voimistelu- ja Urheiluliitto, nykyään Suomen Valtakunnan Urheiluliitto. Ponnistus oli isona tekijänä liiton perustamisessa ja sen nimi kirjattiin ensimmäisenä liiton perustamisasiakirjaan.

Vuonna 1918 käydyn sisällissodan vaikutukset heijastuivat läpi yhteiskunnan urheiluun saakka. SVUL:in johtoon kuuluneet henkilöt, jotka olivat osallistuneet sisällissotaan pääasiallisesti valkoisten puolella, velvoittivat syksyllä 1918 jäsenseurojaan erottamaan punakaartissa taistelleet jäsenet. Ponnistuksen jäseniä oli taistellut molemmilla puolilla, mutta enemmistö punaisten puolella. Seura kieltäytyi erottamasta jäseniään ja sai näin itse lähtöpassit SVUL:sta, useiden muiden seurojen lisäksi. Erotut seurat perustuvat tammikuussa 1919 Suomen Työväen Urheiluliiton eli TUL:n, jonka jäseneksi Ponnistus liittyi.

Jalkapallo tuli mukaan Ponnareiden toimintaan 1903, kun johtokunta päätti ostaa seuralle ensimmäisen pelivälineen. Ensimmäinen virallinen ottelu oli edessä kuitenkin vasta neljä vuotta myöhemmin – Ponnistuksen 20-vuotisjuhliin vastustajaksi tullut Herkules voitti 1-0 Kaisaniemen kentällä pelatun ottelun.

Jalkapallo ei kuitenkaan aluksi saanut suosiota seuralla sisällä ja se kerkesi jo poistumaan ohjelmistosta. Vuonna 1915 se kuitenkin palautettiin lajien joukkoon ja Ponnistus liittyi Palloliiton jäseneksi 12.4.1916. Peliasuksi ajateltiin aluksi sinistä paitaa valkoisilla kauluksilla, mutta sitä ei voitu ottaa käyttöön, joten seura päätyi tutuksi tulleeseen mustavalkoraidalliseen pelipaitaan ja mustiin housuihin. Ponnistus osallistui ensimmäisenä vuonna piirin III-luokan peleihin, mutta kerkesi keväällä häviämään tulevalle Suomen mestarille KIF:lle 0-10.

Toiminnan painopiste siirtyi 1920-luvulla enemmän joukkueurheiluun ja varsinkin jalkapalloon. TUL järjesti omat jalkapallon mestaruuskilpailut, joihin Ponnistus osallistui ensimmäistä kertaa vuonna 1922. Menestys tosin oli heikkoa, sillä yleensä Ponnareiden tie katkesi cup-muotoisen kilpailun ensimmäiseen otteluun yleensä vahvoja helsinkiläisiä Kullervoa, Jyryä tai Vesaa vastaan. Vasta 30-luvun puoliväliin jälkeen Ponnistus osoitti tuloksellisesti eteenpäin menoa.

SVUL ja TUL kirjoittivat vuonna 1939 yhteistyösopimuksen, joka mahdollisti maajoukkuevalinnat ja vei liittoja kohti yhteisiä sarjoja. Ponnistus pelasi Mestaruussarjassa ensimmäisen kerran kaudella 1948, mutta jäi massiivisen 16 joukkueen sarjan viimeiseksi ja putosi Suomensarjaan.

Ponnistus vakiinnutti paikkansa toiseksi korkeimmalla tasolla seuraavan parinkymmenen vuoden aikana, hakien toki pari kertaa vauhtia kolmannelta sarjatasolta eli Maakuntasarjasta. Paluun Mestaruussarjaan Ponnistus teki vuodeksi 1968 omien kasvattien avulla. Joukkueen keski-ikä oli vain 20,8 vuotta, mutta Mestaruussarjaan ei omat juniorit riittäneet. Tälläkin kertaa visiitistä tuli ranskalainen, Ponnareiden pudotessa yhdessä VPS:n kanssa takaisin Suomensarjaan.

Nuori Ponnistus oli 1960- ja 70-lukujen taitteessa todella vahva joukkue. Se taisteli joka vuosi noususta takaisin Mestaruussarjaan, mutta onnistui siinä vasta neljän Suomensarjassa vietetyn kauden jälkeen. Ja jälleen kauden 1973 visiitti Mestaruussarjaan oli yksivuotinen.

Tämän jälkeen Ponnistuksen menestyksekäs sukupolvi hajosi ja tämä rupesin näkymään myös sarjasijoituksissa. I-divisioonassa sijoitukset valuivat kohti putoamisviivaa ja vuonna 1978 ponnarit pelasivat II-divisioonaa. Sama trendi jatkui myös kolmannella sarjaportaalla, jossa sen taival päättyi vuonna 1983 putoamiseen III-divisioonaan.

Karsinta II-divisioonaan HIFK:ta vastaan

III-divisioonassa ponnarit viihtyivät vain yhden kauden verran. Se sijoittui lohkossaan 2. sijalle Apollon jälkeen ja pääsi karsimaan noususta II-divisioonaan HIFK:ta vastaan. Karsintaparissa nousuun vaadittiin neljä pistettä (voitosta kaksi, tasapelistä yksi) ja HIFK oman lohkonsa voittajana sai yhden lähtöpisteen.

Katsomot pullistelivat HIFK:n ja Ponnistuksen karsiessa II-divisioonaan vuonna 1984 (kuva: Vesalan kotialbumi)

Ensimmäinen ottelu pelattiin Velodromilla jonka Ponnistus voitti 1-0 Petteri Salosen rangaistuspotkumaalilla. Toisessa ottelussa Pallokentällä HIFK meni Tom Jokisen maalilla johtoon ensimmäisellä jaksolla. HIFK:lla oli mahdollisuus lisätä johtoaan ensimmäisen jakson lopulla rangaistuspotkusta, mutta Jokinen ei onnistunut yrityksessään. Ottelun loppupuolella Ponnistuksen Mikko Sallinen tasoitti pelin ampumalla vapaapotkun 30 metristä HIFK-maalivahti Pertti Alajan selän taakse.

Ratkaisevaan kolmanteen otteluun lähdettiin Ponnistuksen 3-2 piste johdossa. Tämä tarkoitti sitä että HIFK tarvitsi nousuun voiton kun Ponnareille riitti ottelusta tasapeli. Tähtirinnat menivät toisella jaksolla johtoon ja saivat sen jälkeen rangaistuspotkun. Tällä kertaa vetäjänä oli Lasse Arima, mutta sekään ei auttanut, sillä Ponnistuksen maalivahti Harri Vesala torjui laukauksen. Ponnistus onnistui kääntämään ottelun 2-1 voitoksi Tommi Paavolan maaleilla siitäkin huolimatta, että puolustaja Juha Koskinen oli ajettu ulos HIFK:n vielä johtaessa ottelua.

Ponnistuksen Harri Vesala torjuu HIFK:n Lasse Ariman rangaistuspotkun (kuva: Vesalan kotialbumi)

Ponnistus nykyään

Nousun jälkeen Ponnistus vakiinnutti paikkansa II-divisioonassa ja 90-luvun alkupuolella nousi takaisin toiseksi korkeimmalle sarjatasolla ensimmäistä kertaa sitten 70-luvun lopun. Ykkösessä ponnarit viihtyivät vaan kaksi vuotta, kunnes tie kävi neljännen kerran pääsarjaan vuonna 1995. Mutta kuten kolmesti aiemmin, tälläkin kertaa pääsarjan taso oli liikaa ja Ponnistus putosi Veikkausliigasta sekä parin kauden jälkeen Ykkösestä. Tämän jälkeen ponnareita ei olla kahdella korkeimmalla sarjatasolla nähty.

2000-luku on ollut Ponnistuksen historian alavireisintä aikaa. Viimeksi se pelasi Kakkosessa kaudella 2006. Historiansa ensimmäisen Nelosen kauden Ponnarit kokivat 2011 ja karmein ajanjakso nähtiin vuosina 2018-20, kun raitapaidat pelasivat Vitosessa. Nyt onneksi perinteisen seuran käyrä on ollut ylöspäin ja se teki paluun Kolmoseen täksi kaudeksi.

HIFK:n ja Ponnistuksen kohtaamiset

HIFK ja Ponnistus kohtasivat toisiaan tasaisesti ennen vuosituhannen vaihdetta ja ovatkin pelanneet toisiaan vastaan kolmella korkeimmalla sarjatasolla. Ensimmäinen sarjaottelu nähtiin Mestaruussarjassa vuonna 1948, jolloin HIFK oli parempi lukemin 6-0. Seurojen edelliset kohtaamiset ovat Kakkosesta vuodelta 1998. Ensimmäinen kohtaaminen Talin hallissa päättyi 1-1 tasapeliin, toinen ottelu HIFK:n niukkaan voittoon Janne Viljamaan maalilla. Viimeksi HIFK on hävinnyt ponnareilla vuonna 1992.

Vuonna 1984 joukkueiden taistellessa noususta II-divisioonaan, ratkaisevassa ottelussa Ponnistuksen sankariksi nousi Tommi Paavola kahdella maalillaan. On hyvin mahdollista että ponnareissa jo vuonna 1982 debytoinut ja tänä vuonna valmentajana toimiva Paavola pääsee verestämään karsintamuistojaan näin 40 vuotta myöhemmin. Entinen maajoukkuekärki nimittäin pelasi muutaman minuutin Helsingin Palloseuraa vastaan. Hattu päästä!

HIFK:n ja Ponnistuksen väliset tilastot

Ottelut: 30
HIFK:n voitot: 10
Tasapelit: 10
Ponnistuksen voitot: 10
Maaliero: 54-45 HIFK:n eduksi
 

Viimeisimmät ottelut:

8.8.1998 Ponnistus – HIFK 0-1 Janne Viljamaa
16.5.1998 HIFK – Ponnistus 1-1 Timo Maakannas
19.8.1992 Ponnistus – HIFK 1-3 Juhani Eskola, Markus Oedewald, Mika Sandberg
27.5.1992 HIFK – Ponnistus 1-4 Mika Sandberg
21.8.1991 Ponnistus – HIFK 1-0
28.5.1991 HIFK – Ponnistus 1-3 Juri Tsurilkin

Pääsyliput ja kausikortit

Ottelussa myydään pääsylippuja hintaan 5€, jonka lisäksi kausikortteja on yhä mahdollista ostaa joko tapahtumassa tai nettisivuiltamme. Kausarin hinta on 50 euroa. Maksutapoina HIFK:n ottelutapahtumissa toimivat maksukortit ja MobilePay.

Lisää kotiotteluiden käytännön järjestelyistä voit lukea nettisivujemme Katsojan ABC -osiosta.

Ravintolta Kraken, Hietaniemenkatu 2, tarjoaa HIFK:n kausikortilla kaikki hanajuomat ja viinit -15% alennushinnalla! Ovet aukeavat matsipäivinä klo 12.00.