Skip to main content

Artikkelin teksti: Henri Hokkanen ja Viola Viiri

HIFK:n edustusjoukkue pelasi kauden viimeisen ottelunsa viikko sitten lauantaina Seinäjoella, jossa pitkä ja vuoristoratamainen kausi tuli päätökseensä. Runkosarjan päätteeksi HIFK eteni Miesten Ykkösen ylempään jatkosarjaan, jossa lopullinen sijoitus oli kuudes ja näin ollen Röda varmisti paikkansa ensi vuoden uudistuneessa Ykkösliigassa. Joukkue lähti kauteen lähes kokonaan uudistuneella pelaajamateriaalilla, joka toi luonnollisesti omat haasteensa. Vuosi sisälsi sekä hyviä että huonoja ajanjaksoja, mutta niistä huolimatta joukkueesta välittyi erinomainen joukkuehenki, ja joka ottelussa nähtiin loppuun asti sitkeästi taisteleva yhtenäinen ryhmä.

”Pelaajista, joille HIFK merkitsee” – HIFK:n rakennusprojekti kaudelle 2023

Vuosi sitten marraskuussa HIFK julkisti uuden päävalmentajansa kaudelle 2023. Valmentajaksi valittiin pitkän HIFK-taustan pelaajauraltaan omaava Sami Okkonen, joka tuolloin luonnehti tulevan kauden Helsingin IFK:n olevan ”taisteleva, juoksuvoimainen, periksiantamaton kollektiivi, viihdyttävä joukkue, johon kannattajien on ilo kiinnittyä ja samaistua.”

Okkonen toi alkutalvesta esiin, että joukkue tulee olemaan lähtökohdiltaan hieman takamatkalla ison jälleenrakentamisprosessin takia, mutta kertoi joukkueen olevan kauden alkaessa varmasti myös tuloksellisesti iskukykyinen. ”Sitoutuminen, työn teko, suunnitelmallisuus ja analyyttisyys tulevat olemaan asioita, jotka toimivat perusarkemme kulmakivinä.”, Okkonen kertoi marraskuussa 2022.

Kaudelta 2022 joukkueeseen jäi ainoastaan neljä pelaajaa: Obed Malolo, Mosawer Ahadi, Aatu Kujanpää sekä Eetu Puro. Heidän lisäksi HIFK:hon liittyi tuttuja paluumuuttajia aiemmilta vuosilta, kun Matias Hänninen, Erikson Carlos, Nikolas Saira, Antti Ulmanen ja Sakari Tukiainen tekivät sopimukset Rödan kanssa.

Viralliset ottelut alkoivat muutaman harjoitusottelun jälkeen Ykköscupissa, jossa HIFK menestyi olosuhteisiin nähden hyvin ja eteni jopa hieman yllättäen peräti välieriin saakka. Lumisessa Oulunkylässä pelatun ottelun vei kuitenkin Gnistan ja näin paikallisvastustaja eteni Ykköscupin finaaliin.

Urheilutoimenjohtajana vuosi sitten syksyllä aloittanut, HIFK:ssa sekä valmentajana että pelaajanakin aiemmin toiminut Teemu Kankkunen kommentoi HIFK:n rakennusprojektia marraskuussa 2022: ”Joukkueen rakenne tulee pääsääntöisesti koostumaan paikallisista pelaajista. Urheilijoista, jotka haluavat urallaan eteenpäin tai takaisin sille tasolle, missä ovat jo käyneet. Pelaajista, joille HIFK merkitsee ja jotka haluavat olla tulevaisuuden vastuunkantajia tähtipaidassa.”

Urheilulliseksi tavoitteekseen HIFK asetti vuoden alussa kolmen vuoden rakennusprojektin, jonka aikana HIFK:n on tavoitteena nousta takaisin Veikkausliigaan.

Okkosen lisäksi valmennustiimiin nimettiin valmentaja Sakari Holopainen,  HIFK:ssa urallaan pelannut maalivahtivalmentaja Tomi ”Psyko” Maanoja sekä HIFK:n junioripuolella valmennuspäällikkönä toimiva Umid Dibachy. Fyysisenä valmentajana jatkoi kaudelta 2022 tuttu Fabio Da Rosa, fysioterapeuttina Fabian Hanslian ja huoltajana jo aiemmillakin kausilla HIFK:ssa uurastanut Ludovic Thune. Tärkeänä osana tiimiä toimi vuodesta 2009 HIFK:ssa vaikuttanut Joona Haavisto, joka toimi tällä kaudella muun muassa edustusjoukkueen joukkueenjohtajana. Rödan lääkäreinä jatkoivat Jammu Öunap (Terveystalo) ja Aapo Haavisto.

HIFK harjoittelemassa tammikuussa 2023

Sami Okkonen: ”Kausi oli todella iso oppi itselleni”

Okkonen luonnehtii mennyttä kautta kokonaisuutena positiiviseen sävyyn monella eri osa-alueella, vaikka kehityskohtiakin löytyy hänen mukaansa vähintään yhtä monta.

– Kausi oli ennen kaikkea opettavainen, monestakin näkökulmasta. Valmennuksen perspektiivistä jouduimme ja pääsimme kokemaan hieman normaalista poikkeavia tilanteita ja harjoitelemaan sitä, miten vaikeahkoissakin olosuhteissa pystymme reagoimaan asioihin niiden vaatimalla tavalla ja pitämään tekemisen joukkueen kehitystä parhaimmalla tavalla tukevana toimintana.  

– Uusi tilanne henkilökohtaisesti ja kausi oli todella iso oppi itselleni. Onnistuimme monissa asioissa, ja vähintään yhtä monissa emme onnistuneet. Erityisesti tiettyjen pelillisten haasteiden selättämisessä käänsimme kiviä suuntaan jos toiseenkin, löytäen uskoakseni loppua kohden oikean tien.

– Kokonaisuudessa kauden 2023 analysointi itse pelin, harjoittelun, pelaajiston ja valmennuksen toimintatapojen osalta ovat todella tärkeitä asioita ensi kauteen valmistauduttaessa.

– Oma itsereflektio ja päivittäinen kehittyminen ovat asioita, minkä merkitykseen uskon vahvasti ja sitä viestiä vaalimme omassa toiminnassamme, Sami summaa.

Sami Okkonen pelasi HIFK-paidassa pelaajaurallaan seitsemän kautta, 139 virallista ottelua ja teki niissä 60 maalia.

Okkosen mukaan yksi parhaimpia asioita kaudessa oli hyvin yhteen hitsautunut joukkue. 

– Parasta kaudessa oli seurata sitä joukkuehenkeä, mikä ryhmään muodostui. Se ei ole koskaan itsestäänselvyys, varsinkaan tilanteessa, missä joukkue käytännössä kasattiin 3-4 pelaajan pohjalle täysin erilaisista ympäristöistä ja taustoista tuleville.

– Hyvää oli myös se, miten käänsimme tasaiset ottelut usein voitoiksi alemman loppusarjan joukkueita vastaan ja hävisimme noista 12 ottelusta vain yhden.

Okkosella on kaksivuotinen sopimus HIFK:n kanssa. Hänelle on selvää, mitkä ovat tulevan kauden tärkeitä kehityskohteita.

– Tietynlainen vuoristoratamaisuus kuvaa kautta aika osuvasti. Emme kyenneet tappioiden jälkeen kääntämään laivaa riittävän nopeasti useaankin otteeseen ja tämän seurauksena kaudella oli muutama useamman tappion tai voitottoman ottelun putki. Tämä on asia, missä haluamme olla ensi vuonna huomattavasti parempia.

– Lisäksi suoritusten tasalaatuisuus niin otteluissa kuin harjoituskentällä on asia, missä haluamme varmasti ensi kaudella parantaa, Okkonen kertoo.

Kun Samilta kysytään hänen kohokohdistaan kaudella 2023, hän nostaa esiin joukkueen kollektiivisen toiminnan ja pelaajien työmoraalin pisteiden eteen tilanteessa kuin tilanteessa.

– Omat ”highlight” -hetkeni liittyvät käytännössä aina kollektiivin toimintaan ja siihen, kun näen että kentällä 11 pelaaja reagoi tilanteen vaatimalla tavalla oikein ja ratkaisevat yhdessä eteen nousseen haasteen. Näitä hetkiä oli useita, enkä osaa nostaa yhtä. Itselle koko kauden mittainen ”highlight-hetki” oli se, millä työmoraalilla pelaajat olivat tuloksesta riippumatta lähes aina valmiita tekemään otteluissa kaikkensa pisteiden eteen, Okkonen päättää.

Eetu Puro

Eetu Puro: ”Meillä oli koko ajan kuitenkin usko, että kelkka kääntyy”

HIFK:ssa toista kauttaan pelannut Eetu Puro luonnehti mennyttä kautta pelaajan näkökulmasta.  

– Tapahtumarikas kausi. Jalkapallollisesti pientä vuoristorataa, mutta hyvä maku jäi loppusarjasta, jossa pelasimme vapautuneesti sekä rohkeasti. Toki myös kentän ulkopuoliset asiat vaikuttivat, koska tilanne oli epävarma, eikä tiedetty mitä tapahtuu. Jengin sisällä meillä oli kuitenkin hyvä fiilis, Puro kertoo.

Kolmanneksi eniten peliminuutteja maalivahti Joona Tiaisen ja puolustaja Paulus Arajuuren jälkeen kauden sarjaotteluissa kerännyt Puro nosti hyviä sekä huonoja hetkiä kauden varrelta.

– Miesten Ykkösen kauden alku oli vaikea, kun aloitettiin kahdella kotitappiolla putkeen ja toinen tuli niistä tuli vielä Gnistanille. Meillä oli koko ajan kuitenkin usko, että kelkka kääntyy ja parannettiin hiljalleen omaa tekemistä, niin tuloksia alkoi tulemaan.

– Lisäksi myös tappioputki ennen loppusarjan alkua kiristi tunnelmaa sekä tappoi haaveet noususta, Eetu lisää.

– Parhaimmat hetket oli varmasti meidän voittoputkemme alkukauden jälkeen. Tuolloin pelasimme koko toukokuun ilman yhtäkään tappiota. Samoihin aikoihin, kesän alussa pudotimme muun maussa Veikkausliiga-joukkue FC Lahden Suomen Cupissa ja pelasimme tiukan matsin Suomen Cupin vuonna 2022 voittanutta KuPS:aa vastaan. Silloin tuntui, että voittamisen kulttuuri oli iskostettu jengiin ja voitimme pelejä, vaikka esitykset eivät aina olleet parhaita, Puro muistelee.

Päävalmentaja Okkosen tavoin myös Eetu Puro nosti yhdeksi haasteeksi tälle kaudelle lähes kokonaan uudistuneen kokoonpanon.

– Tottakai, kun joukkue on vaihtunut melkein kokonaan, täytyy tottua ja oppia miten kukin pelaa. Tuntui, että pelaajat alkoivat löytämään paremmin ja paremmin yhteistä säveltä varsinkin loppusarjan aikana ja pelasimme mielestäni viihdyttävää futista. Kollektiivisesti varmasti kentän täyttämisessä ja luovuudessa sen suhteen. Pelinavaaminen sekä -rakentelu parani ja peli oli enemmän ennalta-arvaamattomampaa. Pelirohkeus oli yksi suuri tekijä tässä, Puro kertoo.

HIFK:n pelaajat äänestivät kauden alussa kapteeniston, jolloin joukkueen kapteeniksi valittiin Obed Malolo ja varakapteeneiksi Paulus Arajuuri, Matias Hänninen ja Eetu Puro. Puro kertookin kapteeninnauhan kantamisen HIFK-paidassa olleen hänelle kunnia.

– Itselle henkilökohtaisesti kauden kohokohtia oli, kun sain kantaa muutamassa ottelussa kapteenin nauhaa. Se oli iso kunnia. Myös Suomen Cup -ottelun voitto FC Lahdesta oli hieno, sillä se peli kuvasti meidän joukkuettamme täysin. Taistelua, asennetta ja periksiantamattomuutta.

Joukkue juhlii kannattajien kanssa ensimmäistä voittoa Miesten Ykkösessä. HIFK - TPS, 3.5.2023. Kuvaaja: Niko Nakari

Joukkue juhlii kannattajien kanssa ensimmäistä voittoa Miesten Ykkösessä. HIFK – TPS, 3.5.2023. Kuvaaja: Niko Nakari

HIFK Fotboll kiittää pelaajia, taustahenkilöitä, kannattajia, työntekijöitä, yhteistyökumppaneita, ottelutiimiä, valokuvaajia sekä kaikkia kauden aikana jollain tavalla matkassa mukana olleita!

Niko Nakarin kuvia kaudelta 2023 –  galleriaan painamalla tästä!

_

HIFK:n edustusjoukkue 2023 ja tilastot

1 Sam Jammeh (Mv)
– Ykkönen: 2 ottelua, Suomen Cup: 4 ottelua, Ykköscup: 2 ottelua

31 Joona Tiainen (Mv)
– Ykkönen: 25 ottelua, Suomen Cup: 0 ottelua, Ykköscup: 3 ottelua

32 Sami Rissanen (Mv) > Laina: JIPPO
– Ykkönen: 0 ottelua, Suomen Cup: 0 ottelua, Ykköscup: 0 ottelua

2 Jarkko Heimonen
– Ykkönen: 22 ottelua, Suomen Cup: 4 ottelua, Ykköscup: 4 ottelua

3 Jimi Hackspik > Laina: SexyPöxyt
– Ykkönen: 2 ottelua, Suomen Cup: 2 ottelua, Ykköscup: 3 ottelua

4 Iiro Äijö
– Ykkönen: 18 ottelua, Suomen Cup: 4 ottelua, Ykköscup: 5 ottelua
Kummiyritys: Helsingin Uutiset

5 Abiola Bamijoko
– Ykkönen: 8 ottelua, Suomen Cup: 3 ottelua, Ykköscup: 0 ottelua
Kummiyritys: Fuse Training Center

6 Obed Malolo
– Ykkönen: 11 ottelua, Suomen Cup: 1 ottelu, Ykköscup: 5 ottelua

7 Robbie Azodo
– Ykkönen: 18 ottelua, Suomen Cup: 3 ottelua, Ykköscup: 4 ottelua

9 Antti Ulmanen
– Ykkönen 26 ottelua, Suomen Cup: 4 ottelua, Ykköscup: 4 ottelua
Kummiyritys: Eld Muutot

10 Mosawer Ahadi
– Ykkönen: 24 ottelua, Suomen Cup: 3 ottelua, Ykköscup: 5 ottelua

11 Nikolas Saira
– Ykkönen: 18 ottelua, Suomen Cup: 4 ottelua, Ykköscup: 4 ottelua
Kummiyritys: Mamma Rosa

13 Julius Järvinen
– Ykkönen: 26 ottelua, Suomen Cup: 3 ottelua, Ykköscup: 4 ottelua

14 Erikson Carlos
– Ykkönen: 18 ottelua, Suomen Cup: 1 ottelu, Ykköscup: 2 ottelua

15 Aatu Kujanpää
– Ykkönen: 15 ottelua, Suomen Cup: 1 ottelu, Ykköscup: 0 ottelua
Kummiyritys: CGI

16 Aapo Hyppönen
– Ykkönen: 19 ottelua, Suomen Cup: 3 ottelua, Ykköscup 0 ottelua
Kummiyritys: Haavisto Oy

17 Eelis Varis
– Ykkönen: 7 ottelua, Suomen Cup: 0 ottelua, Ykköscup: 2 ottelua

18 Matias Hänninen
– Ykkönen: 24 ottelua, Suomen Cup: 1 ottelu, Ykköscup: 4 ottelua

19 Aleksi Wahlman
– Ykkönen: 21 , Suomen Cup: 3, Ykköscup: 5

20 Niko Salminen
– Ykkönen: 2 ottelua, Suomen Cup: 0 ottelua, Ykköscup: 0 ottelua

21 Eetu Puro
– Ykkönen: 23 ottelua, Suomen Cup: 4 ottelua, Ykköscup: 4 ottelua
Kummiyritys: Plushouse

23 Paulus Arajuuri
– Ykkönen: 25 ottelua, Suomen Cup: 1 ottelu, Ykköscup: 2 ottelua
Kummiyritykset: Skigarage.net & The Brand 9

24 Mustapha Coker
– Ykkönen: 8 ottelua, Suomen Cup: 4 ottelua, Ykköscup: 4 ottelua

25 Topi Pasi
– Ykkönen: 21 ottelua, Suomen Cup: 2 ottelua, Ykköscup: 5 ottelua

27 Rico Finnäs
– Ykkönen: 15 ottelua, Suomen Cup: 3 ottelua, Ykköscup: 5 ottelua
Kummiyritys: Linnavuoren Huolto

30 Emil Pallas
– Ykkönen: 19 ottelua, Suomen Cup: 3 ottelua, Ykköscup: 5 ottelua

44 Sakari Tukiainen
– Ykkönen: 11 ottelua, Suomen Cup: 2 ottelua, Ykköscup: 0 ottelua
Kummiyritys: Linnavuoren huolto ja Puma Nordic

Kaudella 2024 paikka Ykkösliigassa

Sijoituksen myötä HIFK:lla on sarjapaikka kaudeksi 2024 Miesten Ykkösen sijasta uudella sarjatasolla Ykkösliigassa. Vielä tällä kaudella olleesta 12 joukkueen Ykkösestä tulee 10 joukkueen Ykkösliiga, ja sen alle muodostetaan 12 joukkueen Ykkönen. Näiden valtakunnallisten sarjojen alapuolella pelattavan Kakkosen joukkuemäärä muuttuu 12:sta 10:een kussakin kolmessa alueellisessa lohkossa.

Alla olevat kuvat sarjajärjestelmästä: Palloliitto
Lisää tietoa: Kakkosen kausi huipentuu syksyllä – Ykkösliigan ja Miesten Ykkösen karsintojen pelipäivät selvillä

Sarjajärjestelmä 2024.

Näin sarjat muodostuvat.