Skip to main content

Förberedelserna inför säsongen 2017 är i full gång hos HIFK. Föreningen har gjort klart med fem nya spelarkontrakt, samtliga bekanta ansikten bland juniorlandslagen.

De nya spelarna som ansluter sig till truppen är Eero Hyökyvirta, Antti Ulmanen, Kristian Heinolainen, Nikolas Saira och Tommi Jyry. Ulmanen, Jyry och Saira skriver är klara för två följande säsonger medan Heinolainen och Hyökyvirta har  kontrakt som gäller för säsongen 2017.

– Det handlar om en grupp med exceptionellt lovande spelare, som är vid en sådan punkt av deras karriärer då de behöver få speltid i herrligor. För tillfället är vi den enda föreningen som utöver Veikkausligamatcher kan erbjuda en möjlighet att spela i såväl A-juniorernas FM-serie som Ettan, kommenterar representationslagets chefstränare Antti Muurinen.

Samtliga fem spelare är 17 år gamla, vilket betyder att de har möjligheten att representera HIFK:s A-juniorer. A-juniorerna deltar även detta år i FM-seriens kval.

– Dessa spelare har enormt potential och de har spelat i juniorlandslagen. Vårt mål är att hitta en serie som motsvarar spelarens individuella nivå. Först kollar vi hur pojkarna klarar sig på liganivå. De kommer säkerligen också spela hos samarbetsföreningen Gnistan och med våra egna A-juniorer. Men de kommer alla ändå få en chans att visa vad dom går för i ligalaget också, säger Muurinen.

”Fortfarande bland de mest lovande inom sin årskull”

HIFK:s tränare Mikko Eskelinen har tidigare tränat samtliga spelare, förutom Nikolas Saira, på juniornivå.

– Jag skulle vilja påstå att vi för tillfället erbjuder Finlands bästa spelarstig från A-juniorerna uppåt. Det är fantastiskt att de valt HIFK. Det är helt möjligt att någon av dem kommer ”breaka” redan i år, även om vi inte förväntar oss det. För oss är det ett långvarigt projekt, säger Eskelinen.

HIFK:s A-juniorer blev förra året fjärde i FM-serien. A-pojkarnas Finska mästerskap har avgjorts i en gemensam serie, som sträcker sig över hela säsongen,  enda sedan året 1982. HIFK var förra året med för första gången. Placeringen som fjärde är för A-juniorernas bästa sedan 1977, även då var resultatet en fjärdeplats.

– Kvaliteten hos Teemu Kankkunens A-juniorer kvalitet är bland Finlands bästa och dess verksamhet är bland de bästa i landet. Utöver detta så fungerar Gnistan, som spelar i Ettan, HIFK:s farmarlag. Ettan är en bra serie och det är mycket enklare att hoppa till ligan därifrån, än till exempel från Tvåan, säger Eskelinen.

Eero Hyökyvirta, Antti Ulmanen, Kristian Heinolainen, Nikolas Saira ja Tommi Jyry.

Eero Hyökyvirta, Antti Ulmanen, Kristian Heinolainen, Nikolas Saira och Tommi Jyry.