Skip to main content

Januari månad gick fort för HIFK:s del i form av tre intensiva träningsveckor. Då man tittar på lagets kalender såg veckorna väldigt likadana ut: förmiddagsträningspassen varje vardag i ett vintrigt Helsingfors efterföljdes av privata träningsmatcher utanför Helsingfors på veckosluten. I praktiken har veckorna däremot varit väldigt annorlunda i jämförelse med varandra. Laget har fått chansen att fördjupa sig i den kommande säsongens temaområden samtidigt som flera nya spelare har anslutit sig till truppen.

Den andra gemensamma träningsveckan kulminerade i en träningsmatch i Klövskog, där man mötte division 2-laget NJS. Matchen, som HIFK vann 3-1, fungerade som en testplattform för alla de saker som gåtts igenom under de första veckorna tillsammans.

– Vi hade jobbat hårt under våra träningar inför NJS-matchen. I och med att vi mötte ett lag som inte kände till hur vi spelar taktiskt, fick vi testa mycket av det vi tränat på tillsammans i den matchen, säger chefstränaren Joaquín Gómez.

– Kontrollen över matchen låg hos oss och det var precis så vi också ville att det skulle vara. Vi hade fortfarande en stor grupp testspelare med oss, men nivån på laget som spelade i matchen var redan mycket bättre. Det fanns alla möjligheter till att göra ännu fler mål än vad vi gjorde. Ur ett helhetsperspektiv är jag ändå nöjd med vår prestation mot NJS. För oss var matchen ännu ett steg framåt, fortsätter han.

Efter NJS-matchen följde en vecka fylld av nyheter. Antti Niemi blev en del av tränarstaben i tisdags medan fyra nya utländska spelare anslöt sig till laget under slutet av veckan efter att deras respektive karantäner tagit slut. Målvakten Calum Ward, försvararen Pipe Sáez, mittfältaren Jake Dunwoody och anfallaren Juanan Entrena var alla med i laguppställningen för januari månads sista träningsmatch mot FC Honka.

Matchen stod 0-0 ännu efter första halvlek, men slutade 4-3 efter en målrik andra halvlek. Utöver Ward, Sáez och Dunwoody fick även Markus Uusitalo, Jean-Claude Mabinda, Hannu Patronen, Selman El Baset, Aldayr Hernández, Macario Hing-Glover, Jani Bäckman och Jusif Ali ansvar på planen i den sista träningsmatchen före Finska Cupen.

– Att möta ett offensivt lag som FC Honka passade perfekt för oss, eftersom vi veckan innan matchen hade fokuserat på vårt defensiva spel. Vi klarade av att försvara mot dem under nästan hela matchen bortsett från en kort period under andra halvlek. Matchen innehöll mycket lärdom för oss om strukturerna i vår defensiv, men lyfte också klart fram de delområden som ännu behöver utvecklas. Laget uppvisade en stark karaktär och kämpaglöd då vi hämtade upp oss till 4-3 från ett 4-0-underläge, säger Gómez.

Laget har vuxit under den senaste månaden och är på god väg mot den trupp som denna kommande helg inleder tävlingssäsongen i den första gruppspelsmatchen i Finska Cupen. Vi kommer änu att presentera några nya kontraktsspelare under slutet av den här veckan.

– Mot slutet av förra veckan hade vi redan fler kontraktsspelare med oss. Vårt slutliga lag börjar så småningom ta form. Nu måste vi fokusera på att fortsätta jobba och på att framför allt utveckla vårt spel i offensiven, så att vi kan bli ett bättre och mer dominerande lag. Jag har fullt förtroende för att vi kommer att få ett slagkraftigt lag till vår första tävlingsmatch, avslutar han.

Cup-matchen mellan KTP och HIFK i Kotka lördagen den 6.2. inleder HIFK:s säsong för tävlingsmatchernas del. Matchen spelas utan publik, men sänds i direktsändning via Ruutu.