HIFK: fotboll i över 100 år

Det har gått en lång tid sedan HIFK spelade sin första fotbollsmatch på Kajsaniemiplanen i maj 1908. Och en hel del har också hunnit hända på drygt hundra år. De stjärnprydda har spelat en väsentlig roll i finsk fotbollshistoria, och trots alla motgångar lever och mår föreningen bra även idag.

Finska mästerskapet i fotboll avgjordes för första gången år 1908. HIFK var med redan då och den första FM-medaljplaceringen var ett faktum i och med finalplatsen direkt följande år. Det blev FM-silver även 1912, samma år som Finland blev fjärde i fotbollsturneringen i de olympiska spelen i Stockholm. Totalt sex HIFK-spelare ingick i det finska fotbollslaget.

Trots att föreningen deltog i den inhemska tävlingsverksamheten från första början, tvingades HIFK vänta på sitt första finska fotbollsmästerskap ända fram till år 1930. Före det avgjordes mästerskapet i en cup-turnering, och denna tävlingsform gav rödtröjorna aldrig några stora segrar – endast fyra bittra finalförluster. Det nya seriesystemet passade de stjärnprydda betydligt bättre. Därmed kunde HIFK på hösten 1937 fira redan sitt fjärde mästerskap och sin tionde raka medaljplacering.

HIFK hade en stark position på den finska fotbollskartan också efter krigsåren, vilket underströks av mästerskapet år 1947. De stjärnprydda fick dock tillbringa största delen av 1950-talet på näst högsta serienivå för att återuppbygga laget. Det tidigare helt svenskspråkiga laget började nu få allt fler finskspråkiga spelare, och även juniorverksamheten blomstrade. Rödtröjorna vann sitt sjunde och hittills sista finska mästerskap år 1961. Föregående höst hade HIFK dessutom som första klubb stått värd för en Europamatch på finsk mark, då man mötte svenska IFK Malmö i Europacupen på Olympiastadion.

Efter några säsonger i Finlandsserien var HIFK i början av 1970-talet åter ett av landets främsta klubblag. FM-bronset år 1970 och FM-silvret säsongen därpå skulle naturligtvis följas upp av mästerskapet 1972. Till allmän förvåning slutade säsongen istället med degradering, och ingen kunde heller då ha trott att HIFK efter degraderingen skulle vara borta från elitnivå i flera decennier.

Rödtröjornas nedförsbacke på 1970-talet var oerhört brant. Det gick utför så fort att HIFK tillbringade säsongerna 1980-1983 nere i Division 4. Att ta sig tillbaka till toppen var en tidskrävande och tung uppgift, trots att det var många som försökte genom åren. År 1999 hade HIFK avancerat till Division 1, men till ett högt pris. Football Club HIFK, som svarade för representationslagets verksamhet, försattes i konkurs på våren 2003 och de stjärnprydda tvingades avstå från sin serieplats.

Det tidigare reservlaget HIFK/2 nere i Division 4 bildade grunden för rödtröjornas fortsatta kamp på fotbollsplanerna. Den här gången lyckades man klättra i seriesystemet relativt snabbt, men oftast också oväntat och utan några ekonomiska resurser att tala om. HIFK spelade åter i Division 1 åren 2011 och 2012, men dessa säsonger liknade närmast en kamp för överlevnad. Därmed var det en överraskning utan like att rödtröjornas följande försök i Division 1 säsongen 2014 slutade med serieseger och avancemang. Efter en väntan på drygt 40 år var HIFK äntligen tillbaka på elitnivå.

Efter en lång frånvaro är det inte alldeles enkelt att på nytt befästa sin plats i den nationella eliten, och HIFK fick ta ny fart i Division 1 säsongen 2018. Den stjärnprydda sagan fortsätter trots allt, även om vardagen för en finsk fotbollsklubb oftast är bister och saknar all glamour från den stora världen. Man kan inte tala om 2000-talets HIFK utan att nämna Stadin Kingit, landets ledande supportergrupp, vars stöd har varit av helt avgörande betydelse på rödtröjornas långa och tunga vandring mot en ljusare framtid.