Skip to main content

HIFK:s tränarteam för säsongen 2021 förstärks med ett toppnamn då klubben har kommit överens om ett tränarkontrakt med Antti Niemi. 48-åringen har jobbat som målvaktstränare i Finlands A-landslag sedan säsongen 2010, men kommer i HIFK utöver målvakterna även att jobba med de övriga spelarna.

Efter den långa internationella spelarkarriären har Niemi på klubblagsnivå haft tränaruppdrag i HJK, FC Honka och engelska Brighton, där han bl.a. hade HIFK:s chefstränare Joaquín Gómez och den finländska legenden Sami Hyypiä som sina kollegor. Han har också ansvarat för utveckling av målvaktsträning på nationell nivå inom Bollförbundet.

Niemi fortsätter med sitt jobb i landslaget precis som förr, men berättar att han är ivrig inför möjligheten att samtidigt vara verksam inom klubbfotbollen.

– Joaquín Gómez är bekant för mig sedan flera år tillbaka. Då han kom till HIFK bad han mig om hjälp på träningarna åtminstone under de första veckorna. Jag märkte fort att det dagliga träningsarbetet smakade riktigt bra igen. HIFK erbjöd mig ett kontrakt över hela säsongen, så det var lätt att tacka ja. Jag ser en bra chans till att utvecklas mer som tränare här, säger Niemi.

Även Gómez är glad över att återigen få samarbeta med en bekant kollega.

– Jag är väldigt nöjd över att få med Antti till vårt team för hela säsongen. Att ha honom närvarande på träningarna var viktigt för mig då jag kom hit för några veckor sedan. Det underlättade min start här samt min nya bana som chefstränare att ha en bekant vän med som stöd på planen. Han är en utmärkt målvaktstränare och kommer också att vara min assisterande tränare med utespelarna. Vi har liknande tankar om vilket håll vi vill att HIFK ska gå vidare mot, så jag har höga förväntningar på det här samarbetet, konstaterar Gómez.

– Antti är Finlands genom tiderna bästa fotbollsmålvakt, som efter sin aktiva spelarkarriär har gjort ett mycket bra jobb inom målvaktsträningen. Hos oss i HIFK får han nu en lite annorlunda roll än vad han har haft tidigare, då han även kommer att vara med och träna våra utespelare. Vårt tränarteam är nu i och med Antti i sin slutliga form. Jag är oerhört glad och stolt över att få med honom till vårt nya projekt, kommenterar HIFK:s sportchef Mika Lönnström.