Skip to main content

HIFK:n ottelut Kolmosessa jatkuvat kolmen viikon tauon jälkeen, kun Puotinkylän Valtti saapuu vierailemaan Väinämöisen kentälle tulevana lauantaina.

HIFK:n edellisestä ottelusta kerkeää kulua kolme viikkoa, kun joukkue kärsi selkeän kotitappion FC Finnkurdille lukemin 1-6. 10 pelatun kierroksen jälkeen HIFK on Kolmosen B-lohkon lohkossa 12 pisteen turvin kahdeksantena, kuitenkin selkeällä 11 pisteen erolla suoran putoajan paikkaan.

Myös Valtti kärsi edellisessä ottelussaan kotitappion, kun MPS/Atletico Malmi onnistui kaatamaan Lohkon kolmantena olevan Valtin numeroin 1-2. Sarjassa kolmantena oleva Valtti on kuitenkin hävinnyt tällä kaudella vain kahdesti, sekä päästänyt vähiten maaleja koko lohkossa maalierolla 30-6.

”Pienen tauon jälkeen odottava fiilis”

Alkukesän ottelutauon jälkeen Väiskille saapuu siis jälleen kova vastustaja ja ottelua odotetaan innolla HIFK:n joukkueessa.

– Kovat pelit sytyttävät aina, ja seuraava peli ei ole siitä poikkeus. Pienen tauon jälkeen treeneissä on nälkäinen ja odottava fiilis tulevasta lauantaista. Odotan vauhdikasta peliä ja kovaa taistelua, Elias Kaukamo kommentoi tulevaa ottelua.

HIFK:n kapteeni Elias Kaukamo. Kuva: Tero Niskanen

Joukkue pääsi lomailemaan ottelutauon aikana, mutta nyt keskittyminen on tulevassa ottelussa.

– Saimme lyhyen tauon joukkuetreeneistä, mutta valmennus antoi ohjelmat omatoimiseen treenaamiseen jotta pysymme kunnossa. Maanantaina palasimme joukkuetreeneihin ja olemme valmistautuneet Valtti-matsiin kovalla intensiteetillä.

Kolmen viikon ottelutauon aikana myös seuran toimistolla on tapahtunut. Eteenpäin-kampanjan tavoitesumma täyttyi, jonka ansiosta seura pääsee FIFA:n asettamasta siirtokiellosta eroon.

– ⁠Tosi hieno juttu että case Piccareta saatiin hoidettua, iso käsi myös omasta puolestani kaikille tukijoille. Pelaajan näkökulmasta kuitenkin keskittyminen pysyy siinä, mitä voi itse tehdä kentällä, mutta toki positiivisilla mielillä odotan mitä tulevaisuudessa tapahtuu kun esim. siirtokielto poistuu, Kaukamo kommentoi.

Puotinkylän Valtti ja sen historia

Helsingistä itään vievä seututie Itäväylä rakennettiin 1930-luvulla ja se halkoi Vartiokylän aluetta, johon Puotila kuului. Vain 10 kilometrin päässä keskustassa sijainnut alue alkoi vetää puoleensa työväestöä joka rakensi pientaloja alueelle. Vartiokylä liitettiin Helsinkiin suuressa alueliitoksessa vuonna 1946. Tuolloin alueella oli noin 1700 asukasta.

Sotien jälkeen nuorilla ei ollut kunnollisia harrastusmahdollisuuksia. Vartiokylän lähistöllä toimi kyllä pari urheiluseuraa, mutta niiden lajivalikoimasta puuttui jalkapallo, jota erityisesti Puotilassa asuneet nuoret olisivat halunneet harrastaa. Kesäisin nuoret potkivat Puotilan kartanon tenniskentällä heinällä ja sammaleella täytettyä hattua pallon korvikkeena.

Elokuussa 1946 paikallisia nuoria kokoontui yhteen päättämään uuden urheiluseuran perustamisesta. Perustava kokous pidettiin Vartiokylän työväentalon vieressä sijanneella tanssilavalla. Seuran nimeksi tuli Puotinkylän Voimistelu- ja Urheiluseura Valtti ry ja seura päätettiin liittää Työväen Urheiluliittoon eli TUL:ään.

Valtti oli yleisseura ja heti perustamisesta lähtien sen lajivalikoimaan kuului muun muassa suunnistus, yleisurheilu, nyrkkeily, jalkapallo, lentopallo sekä talvisin hiihto. Valtti onkin saavuttanut useissa lajeissa menestystä varsinkin TUL:n mestaruuskisoissa, mutta menestystä on tullut ihan kansainvälisiä kilpakenttiä myöten.

Kestävyysjuoksija Matti Valkonen otti SM-pronssia Valttia edustaessaan, mutta isoin menestys on tullut voimanoston puolella. Helena Koponen voitti Euroopan mestaruuden 1984 ja hän saavutti myös useita MM-mitaleita. Eniten menestystä toi Raija Jurkkio, joka voitti urallaan peräti seitsemän maailmanmestaruutta ja hänet valittiin Suomen vuoden naisurheilijaksi vuonna 1997. Vuosien 1990-96 aikana Valtin voimanostajat voittivat 10 MM-, 5 EM-, 5 PM-, ja 69 SM-mitalia.

Jalkapallo Valtissa

Jalkapalloa Valtissa ruvettiin pelaamaan heti seuran perustamisen jälkeen 1946. Harjoituskenttänä toimi Puotilan kartanon muhkurainen ja pieni tenniskenttä. Kartanon pehtoori ei moisesta pallon potkimisesta pitänyt ja hän ajoi kentälle olkia estääkseen pelaamisen. Valtti kääntyi asiassa Helsingin kaupungin puoleen, joka määräsi oljet poistettavaksi kentältä.

Kesällä 1947 Valtti osallistui ensimmäistä kertaa piirin sarjaan. Heikon kenttätilanteen takia ensimmäinen ottelu pelattiin Käpylässä. Jo vuonna 1948 johtokunnan kokouksessa nousi esiin tarve hankkia seuralle toinen jalkapallo. Asiaa puitiin yli puoli tuntia ja toisen jalkapallon hankinta näytti oikealta päätökseltä, sillä 1950 Valtti nousi jo aluesarjaan.

Seurassa tiedettiin, että kaupunki suunnitteli uusia urheilukenttiä vuoden 1952 Olympialaisia varten harjoituskentiksi. Niinpä seuran puheenjohtaja Unto Pyykkö ja Mellunmäen Kontion puheenjohtaja kävivät kaupunginjohtaja Erik von Frenckellin puheilla. Rahaa saatiinkin yhteensä 55 000 markkaa ja näin Vartiokylän hiekkakenttä valmistui ajoissa ennen olympiakisoja.

Oma kenttä auttoi myös junioritoiminnan starttauksessa. 50-luvun puolivälissä perustettiin ensimmäinen juniorijoukkue 14-vuotiaille pojille ja joukkueiden määrä kasvoi nopeasti tämän jälkeen. Seuran kasvu heijastui myös edustusjoukkueen menestykseen. Vuonna 1969 Valtti nousi ensimmäistä kertaa III-divisioonaan ja vuodeksi 1972 se nousi II-divisioonaan, joka oli vuosina 1970-72 Suomen toiseksi korkein sarjataso. Puotilan kenttä pullisteli yleisöä, sillä esimerkiksi Ponnistuksen vierailu veti hiekkakentän laidalle 1844 maksanutta katsojaa.

Lehtereiden pullistellessa ei myöskään ylilyönneiltä vältytty. Elokuun alussa kolme kotijoukkueen humalaista “kannattajaa” hyökkäsi Kiffenin maalivahti Hannu Pulkkasen kimppuun ruiskuttaen tämän naamalle ilmeisesti kyynelkaasua. Rytäkässä Pulkkanen teloi myös peukalonsa pelikelvottomaksi. Asiaa puitiin lehdissä ja Palloliitossa, jonka lisäksi seuraa uhattiin myös oikeustoimilla. Valtti selvisi nykysilmin katsottuna tapahtuneesta kuivin jaloin, sillä se määrättiin pelaamaan seuraava kotiottelu puolueettomalla kentällä.

Valtin pelit toisella sarjatasolla päättyivät vuoteen 1972. Vaikka se sijoittui sarjan keskivaiheille 7. sijalle, pelit jatkuivat kolmannella sarjatasolla Palloliiton sarjauudistuksen takia. Kauden lopuksi Valtti oli 12 pisteen päässä paikasta valtakunnallisessa I-divisioonassa. Hissi johti kuitenkin alaspäin, sillä se putosi heti seuraavalla kaudella III-divisioonaan. Cup-huumaa Valtissa koettiin kesällä 1974, kun HJK saapui Puotilan hiekalle ja Valtti taipui edelliskauden mestarille vasta jatkoajan jälkeen. 70-luvun alun jälkeen Valtin miesten joukkue on pysynyt pois korkeimmilta sarjatasoilta.

Enemmän menestystä on tuonut vuonna 1976 perustettu naisten joukkue. Jo pari vuotta myöhemmin tavoitteeksi otettiin naisten SM-sarjaan nouseminen, mutta se oli hieman liikaa joukkueelle jonka keski-ikä oli vain 16 vuotta. Menestystä kuitenkin tuli roppakaupalla 80-luvun alussa, jolloin joukkue voitti kaksi Suomen mestaruutta, yhden hopean ja pronssin. Menestys ei kuitenkaan ollut tae mistään. Valtti putosi mestaruussarjasta vuonna 1987 eikä ole sen koommin korkeimmalla sarjatasolla pelannut.

HIFK vs. Valtti

HIFK ja Valtti ovat historiansa aikana kohdanneet neljästi. Kaikki kohtaamiset ajoittuvat vajaan 40 vuoden päähän, 1980-luvun puoliväliin ja III-divisioonaan. HIFK on voittanut kohtaamisista kolme ja kerran joukkueet ovat pelanneet tasan.

11.8.1986 Valtti-HIFK 1-3
20.5.1986 HIFK-Valtti 2-0
7.8.1985 HIFK-Valtti 2-0
20.5.1985 Valtti-HIFK 0-0

Pääsyliput ja kausikortit

Ottelussa myydään pääsylippuja hintaan 5€, jonka lisäksi kausikortteja on yhä mahdollista ostaa joko tapahtumassa tai nettisivuiltamme. Kausarin hinta on 50 euroa. Maksutapoina HIFK:n ottelutapahtumissa toimivat maksukortit ja MobilePay.

Lisää kotiotteluiden käytännön järjestelyistä voit lukea nettisivujemme Katsojan ABC -osiosta.

Ravintolta Kraken, Hietaniemenkatu 2, tarjoaa HIFK:n kausikortilla kaikki hanajuomat ja viinit -15% alennushinnalla! Ovet aukeavat matsipäivinä klo 12.00.

Eteenpäin-kampanjassa ostettuja tuotteita voi noutaa tulevana lauantaina HIFK:n toimistolta osoitteesta Döbelninkatu 2, Helsinki. Tuotteet ovat noudettavissa klo 9-13. Tuotteet voi noutaa myös ottelutapahtumasta.