Skip to main content

< Sakari Mattila

Representationslaget

Pipe Sáez >

4

Hannu Patronen

LAGETS KAPTEN
ÅLDER

36

KONTRAKT

2021

POSITION

Försvarare

Skaffa Hannus tröja!

Seurat

  • 2008 FC Honka
  • 2008-2011 Helsingborg (SWE)
  • 2012-2016 Sogndal IL (NOR)
  • 2017-2018 HJK
  • 2019- HIFK

Ura

Patronen är ledaren i HIFK:s försvarslinje och lagets kapten med över hundra Veikkausliigamatcher bakom sig. Fotbollen har starkt varit närvarande i den 35-åriga mittbackens liv ända sedan barndomen, men tanken om en proffskarriär vaknade först precis före vuxen ålder. Patronen var med om att lyfta FC Honka till Veikkausliiga inför säsongen 2006 och spelade 21 matcher redan under sin första ligasäsong. Följande år blev det inte lika många matcher på grund av skador, men under sommaren 2008 fick karriären en ny vändning, då Patronen flyttade till den svenska klubben Helsingborg mitt under säsongen.

Patronen spelade sammanlagt tre och en halv säsong i Helsingborg och vann under den här tiden ett SM-guld samt två mästerskap i Svenska Cupen. 2012 fortsatte han sin färd mot Norge, där han skrev på för Sogndal, som han sedan representerade i sammanlagt fyra säsonger. Laget spelade i den norska ligan under tre av de här säsongerna. I jämförelse med Helsingborg var Sogndal en betydligt mindre klubb, men Patronen fick mycket speltid och blev vald till lagkapten under sin sista säsong i Norge. Under tiden i Sogndal lärde han sig även norska, som han numera även kan använda i vardagen i HIFK.

Vintern 2017 blev det dags för Patronen att flytta tillbaka till Finland efter åtta och en halv säsong utomlands, då han skrev på ett tvåårigt kontrakt med HJK. Där spelade han sammanlagt 35 matcher under två säsonger, gjorde fyra mål och vann dessutom två FM-guld. Två år efter att han skrivit på kontraktet bytte han lag inom staden då han tackade ja till HIFK:s kontraktserbjudande. Sommaren 2019 kom parterna överens om ett nytt kontrakt för säsongen 2020.

Utöver sin roll som spelare i representationslaget har Patronen även fått en stor roll också inom HIFK:s juniorverksamhet ända sedan förra sommaren. Han har fungerat som tränare inom HIFK:s specialträningsprogram Träna Med Stjärnorna ända sedan programmet grundades ifjol. I och med det nya kontraktet förra sommaren fick Patronen även en stor roll inom utvecklingsarbetet i HIFK:s idrottssektion. Han är med i spelarutvecklingsarbetet för juniorer och är också medlem i träningsarbetets utvecklingsgrupp.

Till Patronens största styrkor på planen hör den fysiska och hårda spelstilen, som stundvis även fört med sig en del skador och gula kort. Konsten att läsa spelet, huvudbollarna och förmågan att bryta motståndarnas passningar är alla på en hög nivå. Patronen har också spelat sex matcher i Finlands A-landslag under sin karriär.

13.1.2021

PRESSMEDDELANDE: Hannu Patronen förlänger med HIFK

LÄS ARTIKEL
29.08.2019

Tulikoe: Hannu Patronen & Sakari Mattila

SE VIDEO
29.08.2019

Träna Med Stjärnorna – Origi, Patronen och Halme

LÄS ARTIKEL
15.08.2019

Hannu Patronen fortsätter i IFK – får ny roll inom föreningen

LÄS ARTIKEL