Skip to main content

Teksti: Viktor Fagerudd
Kuvat: Niko Nakari

HIFK:n keskikenttäpelaaja Obed Malolo palasi juhannuksen alla pelikentille oltuaan loukkaantumisen takia pari kuukautta sivussa tositoimista. Toista kauttaan Tähtirinnoissa pelaava Malolo on yksi nykyisen joukkueen johtavista pelaajista, mistä kertoo valinta kapteeniksi aiemmin keväällä.

– Se on ollut tosi hieno juttu minulle, että jätkät ovat luottaneet minuun ja antaneet minulle tuollaisen vastuun. Jotain olen tehnyt hyvin, kun minussa nähtiin tuo rooli. Siihen liittyy paljon johtamista. Meillä on johtavien pelaajien ryhmä ja meillä on kaikilla siinä omat roolimme. Minulla on ehkä se, että johdan esimerkilläni kentällä, kannustan muita ja otan vastuuta joukkueen asioista, hän kertoo.

Pelaajat juhlivat Antti Ulmasen maalia HIFK – JJK -ottelussa 21.7.2023

Joukkue on 17 pelatun Ykkösen runkosarjakierroksen jälkeen sarjataulukossa keskikastin paremmalla puolella kuudentena 27 sarjapisteen turvin. Eroa seitsemäntenä olevaan Salon Palloilijoihin on tällä hetkellä yhdeksän pistettä. Viidentenä oleva SJK Akatemia on kerännyt 29 pistettä ja neljännellä sijalla tällä hetkellä oleva TPS puolestaan 31 pistettä. Kun otetaan huomioon viimeiset viisi ottelua, HIFK on kuntopuntarin kolmanneksi vahvimmiten suorittanut joukkue ja tehnyt näissä viidessä ottelussa yhteensä  jopa 14 maalia. HIFK:n kolmea edellistä voitettua ottelua edelsi kesäkuun mittainen tasapelien ja tappioiden putki.

Tähänastinen kausi sen ajoittain ailahtelevine peliesityksineen ja tuloksineen herättää Malolossa kaksijakoisia tunnelmia.

– Periaatteessa kausi on ollut ihan hyvä, mutta kun odotukset ovat paljon korkeammalla kuin missä me nyt olemme, on vähän kaksijakoinen fiilis siitä, miten on mennyt tähän asti. Tässä on tosin vielä pelejä jäljellä ja voi hyvinkin olla, että pääsemme taas sinne missä odotimme meidän olevan, hän kertoo.

Obed Malolo, Gnistan – HIFK, 28.6.2023

Marginaalit ovat totutusti olleet pienet tämän kauden Ykkösessä, jossa yllätyksellisyyttä on riittänyt. Vaikka HIFK tällä hetkellä sijoittuu sarjan keskikastiin, on se kuitenkin ollut vastustajilleen varsin vaikeasti voitettava joukkue: tappioita Rödalle on kertynyt ainoastaan neljä kappaletta tähän mennessä. Malolo kertoo joukkueessa olevan runsaasti voitonnälkää, joka on näkynyt viimeisimmässä kolmessa ottelussa ja kesän tasapelit ovat kääntyneet voitoiksi.

– Olemme löytäneet pelitavan, joka sopii pelaajien vahvuuksiin. Sitä on hinkattu treeneissä, ja mielestäni peli paranee koko ajan. Odotan meiltä hyvää ja vahvaa loppukautta, hän sanoo.

Jos peli on kauden aikana ollut aaltoilevaa, ei samaa voi sanoa tunnelmasta katsomon puolella. HIFK-kannattajien vahva tuki pelipaikkakunnasta tai ottelutuloksista riippumatta antaa joukkueelle valtavan lisäbuustin joka ilta – etenkin silloin, kun se sitä eniten tarvitsee.

– Iso kiitos kannattajille siitä, että ovat meitä kannustamassa loppuun asti joka pelissä tuloksesta riippumatta. Arvostamme sitä tosi paljon ja haluamme tehdä teidät ylpeiksi. Jaksakaa siis vielä kannustaa, tästä tulee varmasti hyvä loppukausi!

Myös HIFK-kapteenin oma kausi on ollut vaihteleva, sillä sitä varjosti jo kolmannen kierroksen SalPa-vierasottelussa sattunut loukkaantuminen. Paluu pelikentille tapahtui Suomen Cupin neljännesvälieräottelussa Kuopion Palloseuraa vastaan ennen juhannusta. Minuutit kentällä ovat peli peliltä kasvaneet ja täydellinen pelikunto alkaa olla käsillä. Viimeisimmissä otteluissa KPV:ta ja JJK:ta vastaan Malolo pelasi jo täydet 90 minuuttia.

– Pelaaminen on tuntunut hyvältä, vaikka sataprosenttiseen kuntoon pääseminen aina vie oman aikansa. Päivä päivältä tuntuu kuitenkin paremmalta.

Malolo kertoo loukkaantuneen pelaajan arjen koostuvan monelta osin samanlaisista päivittäisistä rutiineista kuin pelikuntoisilla joukkuekavereillakin. Harjoituksiin tullaan samoihin aikoihin kuin muut ja kuulumisia vaihdetaan pukukopissa. Kun muut pelaajat suuntaavat kentälle harjoittelemaan, toteuttavat loukkaantuneet pelaajat omaa henkilökohtaista harjoitusohjelmaansa. Tavanomaisen joukkuetoiminnan seuraaminen osittain sivusta tuntuu luonnollisesti vaikealta, kun kaipuu viheriöille on kova.

– Se on tietenkin raskasta, kun tekisi mieli mennä pelaamaan kentälle, mutta joutuu menemään yksin tai fyssarin kanssa salille treenaamaan kuntouttavaa ohjelmaa. Pelin katsominen katsomosta jännittää enemmän kuin silloin, jos on itse pelaamassa. Oli siistiä, kun keväällä kerättiin voittoja, mutta olisin tietenkin halunnut olla mukana siinä jätkien kanssa.

HIFK:lla on runkosarjassa vielä edessään kolme kotiottelua, joista seuraava pelataan ylihuomenna perjantaina 4.8. paikallisvastustajaa KäPa:a vastaan klo 18:30. Yksi runkosarjan kohokohdista häämöttää puolestaan reilun kahden viikon päässä. Perjantaina 18.8. pelattavassa HIFK – EIF -ottelussa seura järjestää nimittäin Maailman arvokkain pelipaita -hyväntekeväisyystapahtuman yhdessä Paralympiakomitean kanssa. Tapahtuman tavoitteena on kerätä lipputulojen kautta mahdollisimman suuri taloudellinen tuki Paralympiakomitealle. Kesän huipentava perjantai-ilta Töölössä on jo hyvissä ajoin merkattu isolla, punaisella tussilla HIFK-pelaajien kalentereihin.

– On todella arvokasta, että tällainen peli järjestetään. Uskon, että joukkueemme jokaisen pelaajan mielestä tämä on tosi hieno juttu. Kiitos kaikille, jotka osaltaan ovat mukana tätä tapahtumaa rakentamassa ja promoamassa. Toivottavasti saadaan paljon yleisöä paikalle tukemaan tätä hienoa projektia, Malolo sanoo.

Liput kaikkiin HIFK:n kotiotteluihin myydään Ticketmasterin kautta.