Skip to main content

3.5.2021 klo 18.30 HIFK-FC Haka, Bolt Arena 2-0 (1-0)

HIFK avasi kautensa maanantaina kotiottelulla Valkeakosken Hakaa vastaan. Viime kaudella keskinäiset kohtaamiset menivät tasan 1-1. Elokuun alussa HIFK haki ensin 0-2 vierasvoiton Valkeakoskelta ja muutama viikko tästä Haka haki 0-1 vierasvoiton Bolt Arenalta. HIFK:n kokoonpanosta oli ensimmäisessä ottelussa sivussa pelikiellon takia Jukka Halme, Hannu Patronen ja Mosawer Ahadi. Joukkueesta päävastuun ottelussa kantoi Antti Niemi Joaquin Gomezin ollessa toimitsijakiellossa. HIFK lähti otteluun jo pre-seasonilla tutuksi tulleella 3-4-2-1 muodostelmalla. Avauskokoonpanossa nähtiin heti seitsemän tähtirinnoissa ensiesiintymisen Veikkausliigassa tehnyttä pelaajaa ja heistä Matej Hradecky aloitti ottelunsa normaalista poikkeavalla pelipaikalla topparina kolmen linjassa.

HIFK otti heti ottelun ensiminuuteilla pallonhallinnan aktiivisesti itselleen. Haka taas lähti otteluun selvästi puolustuksen ja vastahyökkäysten kautta. Ottelun ensimmäinen tiukka tilanne nähtiin 20. minuutin kohdilla. Hakan uusi hankinta Youri Leon murtautui vasemmalta boksiin ja keskitys löysi oman hyökkääjän, mutta HIFK:n maalilla Veikkausliigassa debytoinut Markus Uusitalo otti loistavan torjunnan ja piti tilanteen vielä maalittomassa.

Myös HIFK sai hyökkäyksiä rakennettua Hakan boksiin. Varsinkin kaksikko Jusif Ali-Macario Hing-Glover oli oikealla puolella jatkuvasti valkeakoskelaisten kiusana. HIFK:n kauden ensimmäinen maali näki päivänvalon ottelun 32. minuutilla. Pipe Saezin antama kulmapotku jäi matalaksi, mutta paluupallosta espanjalaisen keskitys löysi vitosen viivalta Keaton Isakssonin, jonka puski pallon kohti maalia. Pusku otti kimmokkeen Hakan puolustajasta ja eteni sen jälkeen ohi Mika Hilanderin vartioiman maalin. Isaksson palasi täksi kaudeksi HIFK:hon, jossa teki aikanaan Veikkausliigadebyyttinsä. Maali oli miehelle uran kahdestoista Veikkausliigassa ja ensimmäinen Tähtirinnoissa.

Ensimmäisen puoliajan kokonaiskuva oli muuten hyvin tunnusteleva ja tempo oli hyvin matala. HIFK oli joukkueista selvästi aktiivisempi osapuoli ja se pyrki pääsemään Hakan matalalla makaavan blokin ohitse. Tapahtumia ei juurikaan maalin jälkeen ollut, joten puoliaikatauolle mentiin kotijoukkueen 1-0 johdossa. 

Toisen puoliajan kuva oli käänteinen ensimmäiseen verrattuna. Toisella puoliajalla nähtiin aktiivisempi Haka ja se vaikeutti HIFK:n pelaamista. Haka pääsi puoliajan alussa puolittaisille maalipaikoille keskitysten ja erikoistilanteiden kautta. 73. minuutin kohdalla Haka vaihtoi viiden puolustajan linjansa neljän linjaan nostamalla ylimääräisen hyökkääjän ylös. Haka sai kunnon loppukirin viritteille vajaat kymmenen minuuttia ennen ottelun loppua. Paine kasvoi helsinkiläisten boksissa, mutta Uusitalon johdolla puolustus kesti koko 90 minuuttia.

Ottelun loppulukemat 2-0 viimeisteli vaihdosta kentälle tullut Juanan Entrena. Espanjalainen karkasi maalintekoon toisen vaihtopelaaja Jeremiah Strengin syötöstä ja sijoitti pallon vasemman jalan sisäsyjällä vasempaan alakulmaan. HIFK:lle toisen puoliajan passiivisuudesta huolimatta upea 2-0 voitto ja nollapeli. Antti Niemi antoi ottelun jälkeen kiitosta omille pelaajilleen:

– Oli tasainen peli, voitto ei tullut helpolla. Iso kiitos voitosta kuuluu pelaajille, he tekivät mitä pyydettiin ja se riitti tällä kertaa voittoon.

Joukkueen kapteenina tänään toiminut Sakari Mattila löysi voitosta huolimatta epäkohtia joukkueensa pelaamisessa:

– Oli meiltä kaksijakoinen ottelu, ensimmäisellä puoliajalla hallittiin ottelua niin kuin oli tarkoitus. Toinen puoliaika meni ihan päinvastoin, mitä oltiin suunniteltu. Me oltiin liian passiivisia ja prässi sekä pallonhallinta olisi pitänyt saada korkeammalle.

– Kolme pistettä ja nollapeli. Tästä saatiin hyvä myötätuuli meidän laivaan ja tästä on hyvä jatkaa perjantaina SJK:ta vastaan.

HIFK:n kausi jatkuu perjantaina, jolloin joukkue matkaa Seinäjoelle SJK:n vieraaksi. Ottelu alkaa kello 18.30 ja sitä voi seurata Ruutu-palvelusta. 

Maalit:
32′ 1-0 Keaton Isaksson (Pipe Saez)
90′ 2-0 Juanan Entrena (Jeremiah Streng)

HIFK:n kokoonpano:
1 Markus Uusitalo (mv)
3 Sakari Mattila (C)
5 Pipe Saez
6 Jake Dunwoody (65´ Aatu Kujanpää)
7 Jusif Ali (76´ Juanan Entrena)
10 Mostagh Yaghoubi
22 Matej Hradecky
23 Aldayr Hernandez
31 Keaton Isaksson (53´ Tino Palmasto)
44 Sakari Tukiainen (65´ Jeremiah Streng)
88 Macario Hing-Glover

Vaihdossa:
2 Selman El Baset
15 Jean-Claude Mabinda
35 Calum Ward