Skip to main content

3.5.2021 kl. 18.30 HIFK-FC Haka, Bolt Arena 2-0 (1-0)

HIFK öppnade sin Veikkausliigasäsong med en hemmamatch mot FC Haka denna måndagskväll. Ifjol skrevs vinsterna i lagens inbördes matcher jämnt 1-1. HIFK kom till den här matchen utan Jukka Halme, Hannu Patronen, Mosawer Ahadi samt chefstränaren Joaquín Gómez, som alla var avstängda. Därmed leddes HIFK av tränaren Antti Niemi i kvällens match. De Stjärnprydda ställde upp med den från försäsongen bekanta 3-4-2-1-formationen. Hela sju spelare i startelvan gjorde sin första Veikkausliigamatch i HIFK-tröjan och av dem startade Matej Hradecky något överraskande som en länk i trebackslinjen.

HIFK tog över bollkontrollen genast i början av matchen, medan Haka i sin tur satsade på försvar och kontringar. Matchens första toppchans såg dagens ljus vid 20 minuter. Nyförvärvet Youri Leon bröt sig in i boxen från vänster och hittade en medspelare, men HIFK-målvakten Markus Uusitalo tog en riktig gamesaver och höll målet rent. Även HIFK byggde upp några anfall i Haka-ändan bl.a. genom duon Jusif Ali-Macario Hing-Glover på högerkanten.

Det blev till slut Keaton Isaksson som fick sitt namn i målprotokollet som första HIFK-spelare för i år. Pipe Sáez slog en låg hörna, men hittade Isaksson med sin returboll, och siffrorna stod 1-0 efter en nick, som gick i mål via bortalagets egna spelare. Det var Isakssons tolfte mål i Veikkausliiga, men samtidigt hans första i HIFK, där han gjorde ligadebut år 2015.

Första halvleken höll ett lågt tempo, även om HIFK var det klart aktivare laget under den. Efter målet uppstod inga större chanser utan 1-0 hölls kvar som pausresultat.

Matchens andra halva blev helt annorlunda i jämförelse med den första. FC Haka blev betydligt aktivare och gjorde spelet stundvis surt för HIFK. Gästerna jagade sin kvittering ända in i slutet, men HIFK kunde under ledning av Uusitalo hålla den egna ändan ren. Till slut punkterade Juanan Entrena matchen efter en passning av Jeremiah Streng. Spanjoren satte sitt 2-0-mål i bortamålets vänstra nedre hörn.

– Det var en jämn match och ingen lätt seger. Spelarna ska ha ett stort tack för att vi vann ikväll. De gjorde vad vi hade bett dem göra och det räckte till seger, sade Antti Niemi efter matchen.

Trots segern hittade Sakari Mattila – lagkapten för dagen – några förbättringspunkter i lagets spel:

– Det var en tudelad match av oss. Under första halvan höll vi kontroll över matchen, precis som vi hade planerat. Den andra halvan gick sedan helt annorlunda än vad vi hade tänkt oss. Vi var för passiva och borde ha klarat av att pressa och kontrollera bollen mer.

– Tre poäng och så höll vi nollan i den egna ändan. Vi får med oss en god medvind inför matchen mot SJK på fredag.

HIFK:s följande match spelas alltså på fredag mot SJK på bortaplan. Matchstart i Seinäjoki kl. 18.30.

Mål:
32′ 1-0 Keaton Isaksson (Pipe Saez)
90′ 2-0 Juanan Entrena (Jeremiah Streng)

HIFK:s startelva:
1 Markus Uusitalo (mv)
3 Sakari Mattila (C)
5 Pipe Saez
6 Jake Dunwoody (65´ Aatu Kujanpää)
7 Jusif Ali (76´ Juanan Entrena)
10 Mostagh Yaghoubi
22 Matej Hradecky
23 Aldayr Hernandez
31 Keaton Isaksson (53´ Tino Palmasto)
44 Sakari Tukiainen (65´ Jeremiah Streng)
88 Macario Hing-Glover

Avbytare:
2 Selman El Baset
15 Jean-Claude Mabinda
35 Calum Ward