Skip to main content

Valokuvaaja Niklas Günsberg on kaudesta 2018 lähtien kuvannut HIFK:n kotiotteluita, ja seuran viestintäkanavissa näkyvät ottelukuvat ovat lähes poikkeuksetta hänen ottamiaan. Nyt Günsberg on valmiina ottamaan seuraavan askeleen valokuvaajan urallaan, sillä hän on kauden 2021 kynnyksellä tehnyt intohimostaan työn siirtymällä ammattikuvaajaksi.

– Aloitin yritystoimintani oikeastaan jo vuosi sitten tammikuussa. Olin ajatellut, että olisi kivaa saada enemmän tuloja valokuvauksesta. En vielä viime vuonna työskennellyt kovinkaan paljon tämän projektin parissa, mutta nyt olen valmiina aloittamaan toden teolla, hän sanoo.

Valokuvaus on tavalla tai toisella ollut osana Günsbergin elämää jo yli kymmenen vuotta. Hänen päivätyönsä on pitkään ollut finanssialalla, mutta vapaa-ajalla valokuvaus on ollut suuressa roolissa. Monen muun valokuvaajan tapaan myös Günsberg aloitti harrastuksensa kuvaamalla luontoa, kunnes hän lopulta mentorinsa Vesa Koivusen kautta alkoi kiinnostua urheilun kuvaamisesta. Günsbergin pojan harrastus avasi mahdollisuuden tutustua urheilukuvauksen mielenkiintoiseen maailmaan.

– Olin jo aiemmin kuvannut lintuja, joten minulla oli jo käytössäni myös urheilukuvauksessa tarvittava kamerakalusto. Aloin harjoitella urheilukuvasta lähihallissa, jossa poikani pelasi jääkiekkoa. Kehityin lisää ja pääsin jonkun ajan päästä kuvaamaan liigatasolle. Siitä lähtien olen kuvannut ammattilaisurheilua, sekä jääkiekon että jalkapallon puolella, molempia lajeja juniorina harrastanut Günsberg kertoo.

Valokuvausharrastuksen ansiosta Günsberg ehti säännöllisesti paikan päälle urheilutapahtumiin hektisen arjen keskellä. Jalkapallo-otteluissa valokuvaajat työskentelevät kentän reunalla ja saavat siten olla niin lähellä peliä ja pelaajia kuin vain mahdollista. Valokuvaajan ominaisuudessa pelaajien tunteiden ikuistamiseen keskittyminen on kuitenkin selvästi omaa henkilökohtaista otteluun eläytymistä tärkeämpää.

– Otteluun eläytyy eri tavalla, kun sitä katsoo kameran läpi. Siinä täytyy keskittyä valokuvaukseen, jotta siinä onnistuu. Mutta on tietysti olemassa erityisesti mieleen jääneitä otteluita, hän sanoo ja mainitsee viime kauden derbyvoiton esimerkkinä sellaisesta pelistä.

– Pidän itse eniten tunteikkaista kuvista, sekä hyvässä että pahassa. Pelaajat eivät ehkä aina pidä siitä, kun heitä kuvataan huonon pelin jälkeen. Itselleni ne hetket ovat juuri niitä, joista nautin eniten valokuvaajana, sillä silloin kentällä on suuria tunteita. Tavalliset action-kuvat taas tulevat ja menevät minun silmissäni.

Viimeisen vuoden aikana pitkäaikainen harrastus on muuttunut oikeaksi ammatiksi, kun Günsberg nyt on mukana pyörittämässä Studio Espoota yhdessä muun muassa Koivusen kanssa. Intohimo valokuvausta kohtaan on edelleen läsnä, mutta yritystoiminta tuo mukanaan myös muuta mietittävää.

– Täytyy saada asiakkaita ja työtehtäviä. Samalla on jopa joskus vastattava kieltävästi sellaiseen, joka voisi olla hauskaa, mutta joka vie paljon aikaa eikä valitettavasti tuo rahaa kassaan. Yrittäjänä täytyy laskea sekä aikaa että rahaa ja pitää huolta kannattavuudesta. Siinä täytyy pitää mielessä, että sitä on itse tekemässä työtä oman palkkansa eteen.

Yritystoiminnan käynnistämiseen toden teolla liittyy aina jonkin verran suunnittelua ja pohdintaa, mikä korostuu entisestään vallitsevassa tilanteessa. Günsbergin mukaan covid-pandemia ei kuitenkaan ole sen suuremmin ollut vaikuttamassa hänen työtilanteeseensa. Lopullisen askeleen ottamisen matkalla kohti yrittäjyyttä oli sen sijaan asia, jota hän kertoo pohtineensa eniten oman suunnitteluvaiheensa aikana.

– Olen keski-ikäinen mies, jolla oli turvallinen elämä. Siihen kuului esimerkiksi asuntolaina ja ihan hyvä palkka. Minulle isoin askel oli ehkä juuri se, että uskalsin tästä kaikesta huolimatta lähteä toteuttamaan tätä, hän pohtii.

Artikkelikuva: Vesa Koivunen.

Mikäli sinua Niklaksen tapaan kiinnostaa itsesi työllistäminen jalkapallon parissa kuten Niklasta, niin kerro siitä meille! FREE.fi asiakaspalvelu palvelee sinua mielellään osoitteessa free.fi. Tulemme järjestämään myöhemmin keväällä yhdessä FREE.fi -palvelun kanssa webinaarin itsensä työllistämisestä kiinnostuneille.

Käyttämällä alennuskoodia HIFKFOTBOLL saat 25% alennuksen FREE.fi  -kevytyrittäjäpalvelusta kolmen ensimmäisen kuukauden ajan.

Mitä sinä haluaisit tietää itsensä työllistämisestä jalkapallon parissa?