Skip to main content

Ända sedan säsongen 2018 har fotografen Niklas Günsberg fotograferat HIFK:s hemmamatcher. Matchbilderna som används i HIFK:s kanaler är så gott som alltid tagna av honom. Inför säsongen 2021 är Günsberg redo att ta ett nytt steg på karriären som fotograf. Han har nämligen nu gjort hobbyn han känt en stark passion för till ett yrke genom att nu gå över till att bli proffsfotograf.

– Egentligen började jag redan för ett år sedan i januari med mitt företag. Jag började fundera på att det skulle vara roligt att få in lite fyrk från fotograferandet. Ifjol jobbade jag inte speciellt mycket med det här ännu, men nu ska jag köra igång på allvar, säger han.

Fotograferandet har på ett eller annat sätt funnits med i Günsbergs liv i över tio år. Vid sidan om dagsjobbet i finansbranschen har mycket under fritiden handlat om fotografering för honom. Precis som många andra fotografer började även Günsberg med att fotografera naturen, men efter att han kommit i kontakt med mentorn Vesa Koivunen började intresset för att fotografera idrott växa. Den egna sonens hobby öppnade till slut dörrarna till idrottsfotograferingens intressanta värld.

– Jag hade tidigare fotograferat fåglar och hade därför redan tillgång till sådan kamerautrustning som också behövs då man fotar idrott. Min son tränade ishockey i närhallen, så jag började öva där och jobbade så småningom upp mig till ligan. Sedan dess har jag fotat proffsidrott, både ishockey och fotboll, berättar Günsberg.

Günsberg har själv en bakgrund som juniorspelare inom båda grenarna. Fotograferingshobbyn blev ett sätt för honom att hinna gå på matcher i en annars väldigt hektisk vardag. Fotograferna håller till vid plankanten på en fotbollsmatch, vilket gör att de nästan är så nära spelet det bara går att vara utan att själv vara en av spelarna på planen. Som fotograf är det viktiga ändå inte att själv emotionellt leva sig in i matchen, utan snarare att fokusera på att fånga in spelarnas känslor på bild.

– Man lever sig in i matchen på ett annat sätt då man ser på den genom kameran. Det gäller att koncentrera sig på fotograferingen och på att göra ett gott jobb där. Vissa matcher har ändå blivit på minnet, säger han och lyfter fram derbyvinsten från ifjol som ett exempel.

– Känslosamma foton är det jag tycker bäst om, både på gott och ont. Spelarna kanske inte alltid tycker om att man fotar då det har gått dåligt, men det är uttryckligen då jag tycker om att fota, eftersom det då finns stora känslor på planen. Vanliga actionbilder igen kommer och går i mina ögon.

En mångårig hobby har under det senaste året förvandlats till ett riktigt yrke, då Günsberg nu tillsammans med bland annat Koivunen är med och driver företaget Studio Espoo. Passionen för fotograferingen finns fortfarande där, men i och med företagsverksamheten kommer även många andra frågeställningar med i bilden.

– Man måste få kunder och uppdrag och faktiskt också börja tacka nej till en massa annat som tar tid och som skulle kunna vara kul, men som tyvärr inte ger pengar. Man måste räkna tid och slantar och se till att det lönar sig. Det handlar om att inse att man faktiskt själv jobbar för sin lön och att man själv måste göra allt.

Att komma igång med företagsverksamhet på allvar innebär alltid en hel del att fundera på, inte minst i det rådande samhällsläget. Enligt Günsberg har covid-läget ändå inte påverkat hans arbetssituation alltför mycket. Det han själv funderade mest på var att våga ta steget mot att bli företagare.

– Jag är ju en medelålders man och hade ett tryggt liv, huslån och helt okej lön. Att hoppa bort från den här tryggheten var kanske det största steget för mig, funderar han.

Artikelbild: Vesa Koivunen.

Ifall du precis som Niklas vill sysselsätta dig inom fotbollen kan du ta kontakt med kundtjänsten på adressen free.fi! Senare i vår kommer vi tillsammans med FREE.fi -tjänsten att ordna ett webbinarium för personer som är intresserade av att sysselsätta sig själva.

Då du använder koden HIFKFOTBOLL får du en rabatt på 25% på alla lättföretagartjänster hos FREE.fi under de tre första månaderna.

Finns det något om att sysselsätta sig själv som du skulle vilja veta mer om? Skriv gärna ditt svar här! Det går bra att svara på svenska även om formuläret här nedan är på finska.