Skip to main content

Lokakuusta lähtien HIFK:ssa toiminut jalkapallovalmentaja Umid Dibachy (HIFK/2, HIFK U17) on tänä vuonna mukana Palloliiton UEFA A-koulutuksessa. Vuodesta 2008 asti eri valmennustehtävissä niin juniori- kuin aikuisjoukkueissakin toiminut Dibachy suoritti UEFA B-valmennuslisenssin vuonna 2016.

– Minulla on jo muutaman vuoden ollut tavoitteena päästä mukaan UEFA A-ohjelmaan. Itsensä kehittäminen ja kouluttaminen on tärkeää. Hain jo kerran aikaisemmin mukaan koulutusohjelmaan, joten kyllähän se hyvältä tuntui päästä mukaan nyt toisella yrittämällä, Dibachy kertoo.

Juniorina Åbo IFK:ssa pelannut Dibachy ryhtyi luomaan uraa valmentajana heti pelaajauran päätyttyä vaikeaan loukkaantumiseen aikuisiän kynnyksellä. Hän oli 17-vuotiaana pelissä menossa kohti maalia pallon kanssa. Vastustajan maalivahti tuli vastaan, eikä yhteentörmäystä enää voitu estää.

– Minulla meni sääriluu poikki siinä tilanteessa, mutta kesti aikansa ennen kuin tajusin, että se oikeasti oli mennyt poikki. Minulle tehtiin useita leikkauksia, enkä enää sen jälkeen ole pystynyt pelaamaan futista. Kun en enää voinut olla kentällä, tunsin että oli kuitenkin pakko tehdä jotain futiksen parissa. Päätin ryhtyä valmentajaksi, hän kertoo.

Dibachy ryhtyi valmentamaan junioreita ensin Turun ja myöhemmin Helsingin seudulla. Hän on ehtinyt valmentaa mm. Åbo IFK:ssa, Turun Palloseurassa, HJK:ssa ja Tikkurilan Palloseurassa. HIFK:hon 32-vuotiaan houkutteli seuran uusi panostus juniorityön sekä sisäisen pelaajapolun kehittämiseen. Projektin suurimpana tavoitteena on kasvattaa pelaajia Veikkausliigajoukkueeseen seuran omista junioreista tulevaisuudessa.

– Seuran edustusjoukkue pelaa Veikkausliigassa ja sitä täytyy hyödyntää. Meillä on oikeastaan kaksi tavoitetta: yksi on pelaajien kehittyminen HIFK:ssa ja toinen on ulkopuolisten kuva seurasta. Kun saamme pelaajia edustukseen omista junioreistamme, olemme myös tulevaisuudessa houkuttelevampi seura junioripelaajille. Edariin nousseista pelaajista tulee sitten konkreettisia esimerkkejä pelaajapolun toimivuudesta. Se vaatii pitkäjänteistä työtä, sillä näitä tuloksia ei saada nopealla aikataululla, Dibachy sanoo.

HIFK on urheilutoimenjohtaja Mika Lönnströmin johdolla luonut uuden seurametodologian, jonka mukaisesti seuran toimintaa kehitetään pitkällä tähtäimellä. Lönnström kertoo juniorivalmentajien koulutustason nostamisen lukeutuvan HIFK:n metodologian keskeisimpiin asioihin.

– Haluamme kannustaa seuramme kaikkia valmentajia jatkuvasti kouluttautumaan ja kehittämään itseään. Tällä pystymme nostamaan valmentajiemme koulutustason täysin uudelle tasolle. Umidilla on paljon kokemusta yksilö- ja talenttivalmennuksesta ja omaa lisäksi vahvan halun kehittyä valmentajana, joten hän sopii hyvin meidän seuraan. Olemme todella tyytyväisiä Umidin osallistumisesta UEFA A-koulutukseen, Lönnström sanoo.