Skip to main content

Fotbollstränaren Umid Dibachy kom till HIFK i oktober och började närmare bestämt i lagen HIFK/2 och HIFK U17. Han har haft olika tränarjobb på både vuxen- och juniornivå och har avlagt UEFA B-licensen år 2016. Nu är Dibachy aktuell med UEFA A-utbildningen, som han för tillfället avlägger på Bollförbundet.

– Att komma med i UEFA A-programmet är något jag haft som mål i några år redan. Det är viktigt att utbilda sig och att utveckla sig själv. Jag sökte redan en gång tidigare till programmet, så visst känns det bra att nu få komma med på andra försöket, berättar Dibachy.

Dibachy har en bakgrund som juniorfotbollsspelare i bl.a. Åbo IFK. Spelarkarriären tog slut precis innan vuxen ålder. Han var i en match på väg mot mål då motståndarmålvakten kom emot, och krocken kunde inte stoppas.

– Jag bröt skenbenet i den där situationen, men det tog sin tid innan jag förstod att det faktiskt var brutet. Jag fick genomgå flera operationer och efter det har jag egentligen inte kunnat spela fotboll. Då jag inte kunde vara med på planen längre kände jag ändå att jag måste göra något som har med fotboll att göra. Jag beslöt mig för att bli tränare, berättar han.

Dibachy började träna juniorer först i Åbo och senare i Helsingforsregionen. Han har hunnit vara tränare i bl.a. Åbo IFK, TPS, HJK och TiPS. Till HIFK kom 32-åringen efter att han blivit intresserad av föreningens nya satsning på juniorverksamheten och utvecklandet av en intern spelarstig. Den viktigaste målsättningen med projektet är att fostra spelare från den egna juniororganisationen till Veikkausliigalaget i framtiden.

– Vårt representationslag spelar i Veikkausliiga och det är något vi ska utnyttja. Man kan säga att vi har två målsättningar: den första är att spelarna ska utvecklas i HIFK och den andra är bilden som utomstående har av föreningen. Då vi får spelare till vårt förstalag från de egna juniorerna är HIFK i framtiden en mer lockande förening för juniorspelare. De som stiger upp till representationslag blir konkreta exempel på hur vår spelarstig fungerar. Allt det här kräver långsiktigt arbete, eftersom dessa resultat inte syns snabbt, säger Dibachy.

HIFK har under sportchef Mika Lönnströms ledning skapat en ny föreningsmetodologi med syftet att utveckla föreningens verksamhet på lång sikt. Att utbildningsnivån bland juniortränarna i föreningen ska vara högre i framtiden är ett viktigt innehåll i HIFK:s metodologi.

– Vi vill uppmuntra alla våra tränare att kontinuerligt utbilda sig och utvecklas. På det här sättet kan vi lyfta utbildningsnivån för våra tränare till helt nya höjder. Umid har mycket erfarenhet av individuell träning och skicklighetsträning och dessutom har han en stark vilja att utvecklas som tränare. Han passar bra in som tränare hos oss och vi är självklart nöjda över att han deltar i UEFA A-utbildningen, säger Lönnström.