Skip to main content

8.10.2020 klo 18.30 KuPS – HIFK 3-2 (2-0)

HIFK:n tämän viikon ainoa Veikkausliigaottelu pelattiin tänä iltana Kuopion Savon Sanomat Areenalla hallitsevaa mestaria vastaan. Kuopiolaiset tulivat otteluun sarjan kakkospaikalta tiukan otteluruuhkan sisällä, sillä KuPS pelasi viimeksi maanantaina tasapelin kotiottelussa Tampereen Ilvestä vastaan. Myös kuudennella sijalla majaileva HIFK tasasi pisteet edellisessä Veikkausliigaottelussaan FC Honkaa vastaan viime perjantaina.

Ensimmäinen puoliaika

Vierasjoukkue HIFK:n avauskokoonpanoon tehtiin viime hetken muutos, sillä Joel Mero jäi alustavasta avauksesta poiketen vaihtopenkille. Hänen tilalleen avaukseen nousi Matias Hänninen, joka otti Eero-Matti Auvisen paikan vasempana laitapuolustajana Auvisen puolestaan siirtyessä toppariksi Meron paikalle.

HIFK kohtasi vastoinkäymisiä jo ottelun ensimmäisellä kympillä. Ensin keskikentällä ottelun aloittanut Jabar Sharza joutui jättämään kentän jo kuudennella peliminuutilla, minkä jälkeen valmennusjohto vaihtoi Adama Fofanan hänen tilalleen. Pari minuuttia myöhemmin kotijoukkue pääsi iskemään ottelun avausmaalin. Urho Nissilä antoi vapaapotkun oikealta, ja toppari Tabi Manga puski pallon verkon perukoille maalinedustalta.

Ensimmäinen puoliaika eteni lähes täydellisesti kotijoukkue KuPS:n komennossa. Usman Sale oikealla laidalla loi useita vaarallisia tilanteita HIFK:n päätyyn läpi puoliajan. Lisäksi KuPS pääsi osoittamaan vaarallisuutensa erikoistilanteissa, sillä lähes jokainen joukkueen ensimmäisen puoliajan kulmapotkuista myös päättyi jonkinasteiseen tekopaikkaan.

HIFK:n mahdollisuudet olivat yksittäisissä vastahyökkäyksissä sekä yhdessä kulmapotkussa, mutta vieraat eivät onnistuneet luomaan maalipaikkoja ensimmäisen nelivitosen aikana. Kuopiolaiset onnistuivat sen sijaan iskemään illan toisen osumansa juuri ennen tauon alkamista. Joukkueelle vihellettiin vapaapotku pallon osuttua Joel Mattssonia käsivarteen keskialueella, ja Nissilä käytti tilanteen hyväkseen laukomalla komean vapaapotkumaalin vierasjoukkueen verkkoon.

Toinen puoliaika

Vierasjoukkue loi varsin kelvollisen hyökkäystilanteen, kun toista puoliaikaa oli pelattu reilut kymmenen minuuttia. Jukka Halmeen syöttö mursi KuPS-puolustuksen ja meni sen läpi Fofanalle, joka vielä yritti pelata palloa Sakari Tukiaiselle maalinedustalle. Tämä syöttö ei mennyt kohteeseensa asti, vaan pallo meni KuPS-puolustuksesta päätyrajasta yli. HIFK ei myöskään onnistunut hyödyntämään tilanteesta syntynyttä kulmaa, sillä John Fagerströmin jatko leijaili selvästi yli maalin.

Ottelun 65. peliminuutilla Tukiainen otettiin vaihtoon, ja hänen tilalleen kärkeen vaihdettiin Foday Manneh. Gambialaishyökkääjälle avautui oiva tilaisuus kavennusmaalin iskemiseen heti vaihdon jälkeen, kun Hannu Patrosen katkopallo löysi Mannehin piikissä. Manneh harhautti sekä KuPS-puolustuksen että maaliltaan vastaan tulleen Otso Virtasen, mutta viimeistelytilanteessa hyökkääjän laukaus kuitenkin osui vain sivuverkkoihin. Reilut viisi minuuttia myöhemmin Manneh sai puolestaan kokeilla maalinedustalta Fofanan tarjoilusta, mutta tälläkin kertaa pallo meni ohi kohteesta.

Kotijoukkue pääsi vielä iskemään tilanteeksi 3-0 varttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Jiri Nissinen keskitti, ja neljä minuuttia aiemmin kentälle vaihdettu Aniekpeno Udo pääsi boksin sisältä lataamaan pallon kolmatta kertaa Arnold Origin selän taakse illan ottelussa.

Täysin ratkenneelta vaikuttanut ottelu sai loppuhetkillä uuden käänteen, kun HIFK onnistui iskemään kaksi maalia kotijoukkueen verkkoon. Jani Bäckman antoi varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla vapaapotkun päätyrajan tuntumasta, ja pallo meni Fofanan pään kautta Patroselle, joka kantapäällään ohjasi pallon maaliin ensimmäistä kertaa HIFK-urallaan. Lisäajan kolmannella minuutilla Hänninen kaadettiin boksin sisällä, ja Vitinho pääsi iskemään loppulukemiksi 3-2 rangaistuspotkusta. HIFK:n loppukiri käynnistyi hieman liian myöhään ja kolme pistettä jäi sen myötä Kuopioon.

– Oli vaikeaa, eikä lähtenyt kovinkaan hyvin käyntiin. Joel Mero loukkaantui alkuverryttelyissä ja kolmen minuutin jälkeen sitten Jabar Sharzakin loukkaantui. Siinä meni pakka täysin uusiksi. Emme saaneet ekalla puoliajalla oikeastaan mitään aikaiseksi, viimeiset syötöt oli hyvin huonoja ja vastustaja oli jatkuvasti askeleen edellä. Toiselle puoliajalle saatiin tasoa hieman nostettua, ja jos oltaisiin saatu tehtyä paikoista maali siinä 2-0-tilanteessa, niin oltaisiin ehkä päästy peliin mukaan. Hieno juttu kuitenkin, että saatiin kaksi maalia siihen loppuun, niin saadaan maalisuhde pidettyä siedettävänä. Todella pettynyt olen kuitenkin meidän suoritukseen. Meiltä puuttui miehiä, mutta niin puuttui heiltäkin, eikä me siihen pystytty vastaamaan, HIFK:n valmentaja Teemu Kankkunen sanoi Ruudun haastattelussa.

– Oltiin aika purjeessa alussa. Meillä oli aika paljon ongelmia, eikä saatu omaa peliä ollenkaan pystyyn. KuPS prässäsi kovaa, eikä me saatu luotua oikein mitään maalipaikkoja. Puolustettiin huonosti noita erikoistilanteita, ja niistä ne pääsi rokottamaan, totesi John Fagerström niin ikään Ruudun lähetyksessä.

HIFK:n kausi jatkuu tasan viikon päästä kotiottelulla, jossa vastassa on Tampereen Ilves. Liput torstaina 15.10. klo 18.30 alkavaan Veikkausliigaotteluun ovat myynnissä Lippupisteen kautta.

Maalit:
8’ 1-0 Tabi Manga
45+2’ 2-0 Urho Nissilä
75’ 3-0 Aniekpeno Udo
90’ 3-1 Hannu Patronen
90+4’ 3-2 Vitinho (rangaistuspotku)

HIFK:n avauskokoonpano:
4 Hannu Patronen (c)
8 Jukka Halme (78’ 19 Kevin Larsson)
10 Jabar Sharza (6’ 24 Adama Fofana)
11 Sakari Tukiainen (65’ 13 Foday Manneh)
15 Eero-Matti Auvinen
17 Jani Bäckman
18 Matias Hänninen
20 John Fagerström
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho
99 Joel Mattsson

Vaihtopelaajat: 1 Otto Huuhtanen (mv), 2 Joel Mero, 16 Tino Palmasto, 23 Nikolas Saira.