Skip to main content

8.10.2020 kl. 18.30 KuPS – HIFK 3-2 (2-0)

HIFK spelade ikväll sin enda Veikkausliigamatch för denna vecka då man mötte regerande mästarna KuPS på bortaplan i Kuopio. KuPS låg tvåa i tabellen inför matchen och är inne i en hård matchtakt, eftersom laget senast spelade i måndags, då Ilves fick med sig en poäng från Savolax. Även tabellsexan HIFK spelade oavgjort hemma mot FC Honka senaste fredag.

Första halvleken

Bortalaget HIFK gjorde en sista minutens ändring i sin öppningselva, då Joel Mero blev på bytesbänken till skillnad från uppgifterna i den preliminära laguppställningen. Istället startade Matias Hänninen som vänsterback, samtidigt som Eero-Matti Auvinen flyttade till Meros position som mittback.

HIFK stötte på motgångar redan under matchens första tio minuter. Först tvingades Jabar Sharza lämna planen redan efter sex minuter, vilket gjorde att tränarstaben valde att byta in Adama Fofana på mittfältet istället för honom. Några minuter senare gjorde hemmalaget matchens öppningsmål. Urho Nissilä slog en frispark från högerkanten och mittbacken Tabi Manga var framme i boxen och nickade in bollen i mål.

Den första halvleken framskred i praktiken helt och hållet i KuPS kommando. Usman Sale på högerkanten skapade många farliga situationer i HIFK-ändan hela halvleken igenom. Dessutom fick KuPS visa hur farliga de är i specialsituationer, eftersom så gott som varenda en av lagets hörnor under matchens första halva även resulterade i en målchans.

HIFK:s chanser låg i enstaka kontringar samt i en hörna, men gästerna lyckades inte skapa några målchanser under de första 45 minuterna. Däremot gjorde hemmalaget kvällens andra mål precis innan pausvilan. KuPS fick en frispark efter att bollen träffade Joel Mattssons arm på mittfältet, och Nissilä drog nytta av situationen genom att skjuta in ett snyggt frisparksmål precis innan domaren blåste för paus.

Andra halvleken

Bortalaget skapade en helt hyfsad chans drygt tio minuter in i matchens andra halvlek. Jukka Halmes passning gick igenom KuPS-formationen till Fofana, som ännu försökte spela bollen vidare till Sakari Tukiainen framför målet. Bollen hittade inte ända fram, utan gick över planområdets gräns via hemmalaget. HIFK lyckades dessvärre inte heller dra nytta av hörnan, som slutade i ett över mål flygande avslut av John Fagerström.

I matchminut nummer 65 togs Tukiainen i byte till förmån för Foday Manneh. Den gambiska anfallaren fick ett ypperligt tillfälle till ett reduceringsmål precis efter bytet, då Hannu Patronens brytning hittade Manneh högst upp i formationen. Manneh lurade såväl KuPS-försvaret som målvakten Otso Virtanen, som kom emot långt upp från sitt mål, men i avslutssituationen träffade anfallarens skott enbart nätets sidomaskor. Drygt fem minuter senare fick Manneh igen prova på avslut efter framspel av Fofana, men avslutet gick även denna gång förbi den önskade slutdestinationen.

Hemmalaget förändrade siffrorna till 3-0 en kvart innan den ordinarie speltidens slut. Jiri Nissinen slog ett inlägg, som den fyra minuter tidigare inbytta Aniekpeno Udo sköt i mål där han stod innanför straffområdet.

En match som såg ut att vara helt avgjord fick en ny vändpunkt under slutminuterna, då HIFK lyckades näta två gånger. Jani Bäckman gav en frispark i den sista ordinarie spelminuten, och bollen gick via Fofanas huvud till Patronen, som med en klackspark styrde in bollen i mål för första gången under HIFK-karriären hittills. Under den tredje tilläggsminuten fälldes Hänninen innanför straffområdet, och Vitinho fick skjuta in kvällens sista mål från straffpunkten. HIFK vaknade dock för sent och i och med slutresultatet 3-2 blev tre fulla poäng kvar i Kuopio efter kvällens drabbning.

– Det var svårt speciellt i början. Joel Mero skadade sig under uppvärmningen och efter tre minuters spel blev sedan Jabar Sharza också skadad. Vi fick tänka helt om där. Under första halvan fick vi så gott som inget till stånd, våra sista passningar var riktigt dåliga och motståndarna var hela tiden steget före oss. Till den andra halvan fick vi sedan höjt vår nivå en aning, och om vi hade gjort mål på våra chanser i 2-0-läget, hade vi kanske kunnat komma in i matchen ännu. Bra i alla fall att vi fick in två mål på slutet, så att vår målskillnad inte blir alltför dålig. Som helhet är jag ändå riktigt besviken över vår insats. Vi saknade några spelare, men det gjorde de också, vilket vi inte kunde svara på, sade HIFK-tränaren Teemu Kankkunen i Ruutus intervju.

– Vi var riktigt i blåsten i början. Det fanns en del problem för oss och vi klarade över huvudtaget inte av att få igång vårt eget spel. KuPS pressade hårt, medan vi inte fick skapat några chanser. Sen försvarade vi dåligt i specialsituationerna och det bestraffade motståndarna oss för, sade John Fagerström likaså i Ruutus sändning.

HIFK:s säsong fortsätter med en hemmamatch om exakt en vecka då Ilves gästar Bolt Arena. Biljetter till matchen torsdagen den 15.10. klockan 18.30 finns till salu via Lippupiste.

Mål:
8’ 1-0 Tabi Manga
45+2’ 2-0 Urho Nissilä
75’ 3-0 Aniekpeno Udo
90’ 3-1 Hannu Patronen
90+4’ 3-2 Vitinho (straffspark)

HIFK:s startelva:
4 Hannu Patronen (c)
8 Jukka Halme (78’ 19 Kevin Larsson)
10 Jabar Sharza (6’ 24 Adama Fofana)
11 Sakari Tukiainen (65’ 13 Foday Manneh)
15 Eero-Matti Auvinen
17 Jani Bäckman
18 Matias Hänninen
20 John Fagerström
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho
99 Joel Mattsson

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 2 Joel Mero, 16 Tino Palmasto, 23 Nikolas Saira.