Skip to main content

18.10.2020 klo 16.00 HJK – HIFK, Bolt Arena

HIFK kohtasi torstaina kotikentällään Tampereen Ilveksen, joka kahdella maalillaan viimeisen vartin aikana nappasi pisteet mukanaan maalein 1-2. Uusi mahdollisuus sarjapisteisiin avautuu kuitenkin heti sunnuntaina 18.10. HJK:n ja HIFK:n kohdatessa toisensa kauden toisessa Stadin Derbyssä. Ottelu käynnistyy Bolt Arenalla klo 16.00 ja lippuja siihen on myynnissä Lippupisteen kanavissa. Huomioithan, että sunnuntain derby on HJK:n kotiottelu, eikä se täten sisälly HIFK:n kausikorttiin.

Tämän kauden ensimmäisestä derbystä on nyt kulunut reilu kuukausi. Silloin HIFK voitti HJK:n toista kertaa Veikkausliigahistoriassa Eero-Matti Auvisen loppuhetkien puskumaalilla maalein 4-3. Derbyvoitto oli samalla HIFK:lle ensimmäinen lähes neljään vuoteen, sillä edellisin voitto HJK:sta tuli syyskuussa 2016. Auvisen maalin alustanut ja HIFK:n kolmannen maalin viime derbyssä iskenyt Moshtagh Yaghoubi kertoo edellisen derbyn jääneen pysyvästi hänen mieleensä.

– Kaiken kaikkiaan aika mahtava matsi. Saatiin voitto siitä, niin pelkkiä hyviä muistoja on viime derbystä. Vaikka olen aiemminkin pelannut derbymatseja, niin kyllä tuo edellisin varmaan on huikein niistä. Sattui ja tapahtui aika paljon, matsissa oli seitsemän maalia, eli todella hyvät muistot siitä on jäänyt mieleen, Yaghoubi muistelee.

Ensimmäistä kauttaan HIFK:ssa pelaava keskikenttäpelaaja kuuluu niihin pelaajiin, jotka ovat pelanneet Stadin Derbyjä molempien joukkueiden paidassa. Derby on isoin Suomessa pelattava sarjaottelu, joka sytyttää pelaajat jo itsessään, mutta mahdollisuus päästä rokottamaan entistä seuraansa tuo Mosalle entistä enemmän voitonnälkää ottelun alla.

– Derbyt ovat aina tärkeitä matseja ja niissä on sellainen tietty lisälataus aina olemassa. Nyt sitä oli entistä enemmän ainakin itselläni, kun oli vanha joukkue vastassa ja derby vielä kyseessä. Jotenkin tuntui, että minulla oli tuplasti enemmän energiaa ja voitontahtoa silloin, ja näin tulee varmasti olemaan myös sunnuntaina, hän sanoo.

Syyskuun derbyvoitto on myös HIFK:n edellinen voitto Veikkausliigassa tällä kaudella, sillä joukkue on viime aikoina tuskaillut tuloksellisesti vaikean jakson kanssa. Derbyn jälkeiset kuusi kierrosta ovat pitäneet sisällään kolme tasapeliä ja kolme tappiota. Kolmessa edellisessä kotipelissään HIFK on johtanut peliä, muttei ole onnistunut pysymään johtoasemassa pelin loppuun asti. Tarkempi puolustustyö ja usko omaan tekemiseen on Mosan mukaan tärkeimmät eväät voittokantaan palaamisen kannalta.

– Meidän pitää vaan puolustaa ja tehdä sitä omaa juttua, jota ollaan tehty koko kauden. Torstain Ilves-peli jäi harmittamaan, kun oltiin johdossa, mutta lopussa päästettiin kaveri ohi. Meidän on tehtävä sitä meidän oman juttua tosi hyvin ja laadukkaasti. Sitä kautta meille tulee voittoja. Jos otetaan liian chillisti, niin lopputulos on torstain kaltainen. Pitää puolustaa hyvin ja iskeä vastaan, niin sitä kautta saadaan tämä kurssi käännettyä, hän sanoo.

Oman haasteensa derbylle tuo se, että Sakari MattilaHannu PatronenJoel Mero ja Adama Fofana saivat korttitilinsä täyteen torstain Ilves-ottelussa. Näin ollen he ovat kaikki pelikiellossa derbyssä, mutta Mosa uskoo ison ottelun olevan samalla hyvä paikka uusien vastuunkantajien esiinnousulle.

– Nyt on muiden aika nousta esille ja ottaa vastuuta. Tämä on hyvä ja oikea hetki sille, koska meillä on hyviä jätkiä penkillä. Nyt kun on useampia avauksen pelaajia poissa, on muiden aika näyttää omia taitojaan, hän sanoo.

Tässä derbyssä on normaalia enemmän panosta, sillä molemmat joukkueet tarvitsevat voittoja ja pisteitä vahvistaakseen asemiaan Veikkausliigan sarjataulukossa. HJK on sarjan kärjessä tasapisteissä KuPS:n kanssa, kun taas HIFK tavoittelee kolmen pisteen päässä olevaa kuudetta sijaa. Selkeänä ennakkosuosikkina derbyyn lähtevä HJK lienee myös ottelussa se hallitsevampi osapuoli, mutta HIFK:lla on hyvin tiedossa, millaisissa tilanteissa sen iskun paikat piilevät.

– Vastahyökkäyksissä on meidän saumat, koska HJK hyökkää niin monella pelaajalla, niin siinä on meidän iskun paikka. Erikoistilanteista ollaan myös saatu monta hyvää tilannetta tällä kaudella. Panokset ovat sunnuntaina isot, kun HJK taistelee mestaruudesta ja me paikasta kuuden joukossa. Todella kova derby tulossa, Mosa ennakoi.

Tapahtuma järjestetään viranomaisten yleisötilaisuuksia koskevia linjauksia noudattaen. Kasvomaskin käyttö on ottelussa pakollista kaikille yli 15-vuotiaille henkilöille yleisössä. Muistathan myös pitää riittäviä turvavälejä muihin ihmisiin koko ottelutapahtuman ajan. Nämä yhteiset säännöt ovat käytössä, jotta voisimme nauttia jalkapallosta erittäin turvallisessa tapahtumassa – myös tämän vallitsevan poikkeustilan aikana.