Skip to main content

18.10.2020 kl. 16.00 HJK – HIFK, Bolt Arena

HIFK mötte i torsdags Ilves i en hemmamatch, som slutade i förlust med 1-2 efter att Ilves gjorde två mål under matchens sista kvart. En ny möjlighet till att ta poäng öppnas redan söndagen den 18.10., då HJK och HIFK möts i säsongens andra Helsingforsderby. Matchen inleds kl. 16.00 på Bolt Arena och biljetter till den kan köpas via Lippupiste. Observera att söndagens derby är HJK:s hemmamatch, och därför ingår den inte i HIFK:s säsongskort.

Det har nu gått en dryg månad sedan denna säsongs första derby. Då vann HIFK för andra gången i Veikkausliigahistorien över HJK efter att Eero-Matti Auvinen nickade in 4-3-segermålet i slutminuterna. Samtidigt var det HIFK:s första derbyseger på nästan fyra år, eftersom HIFK:s senaste seger över HJK togs i september 2016. Moshtagh Yaghoubi, som spelade fram till Auvinens mål och som själv gjorde HIFK:s tredje mål i matchen, berättar att det senaste derbyt finns i färskt minne hos honom.

– Som en helhet var det ju en ganska otrolig match. Vi fick vinna den, så jag har enbart goda minnen från det förra derbyt. Trots att jag redan tidigare spelat derbymatcher, kan man nog säga att detta senaste antagligen var den mest fantastiska av dem. Det hände en hel del, matchen innehöll sju mål, så det är många goda minnen som jag har från det derbyt, minns Yaghoubi.

Mittfältaren, som spelar sin första säsong i HIFK, hör till de spelare som spelat ett Helsingforsderby i båda lagen. Derbyt är den största seriematchen som spelas i Finland, vilket naturligtvis innebär att det i sig redan får spelarna att tända till, men chansen att lyckas bra mot sitt före detta lag är något som ger Mosa en alldeles extra stark vilja att vinna inför matchen.

– Derbyna är alltid viktiga matcher och det finns ju en slags extraladdning i samband med dem. Nu kände jag att jag var alldeles extra laddad, då jag spelade mot mitt förra lag i ett derby. Det kändes som om jag hade haft dubbelt så mycket energi och vilja att vinna än vanligt, och så kommer det säkert att vara även på söndag, säger han.

Derbyvinsten från september är även HIFK:s senaste vinst i årets Veikkausliiga, då laget på sistone har haft det tuffare med resultaten. De sex följande omgångarna efter derbyt har innehållit tre oavgjorda och tre förlorade matcher. Under de tre senaste hemmamatcherna har HIFK lett matchen, men inte klarat av att säkra ledningen ända fram till slutet. Ett noggrannare arbete i defensiven samt tron på det egna laget är enligt Mosa de viktigaste faktorerna med tanke på att laget ska börja vinna igen.

– Vi måste bara försvara och jobba med vår egen grej, som vi har gjort hela säsongen. Torsdagens match mot Ilves grämer mig, då vi ledde men ändå släppte dem förbi oss i slutet. Vi måste jobba med vårt eget spel tillräckligt bra. Det är så vi når segrar. Om vi tar det för lugnt på planen, är resultaten också i stil med vad det var på torsdag. Det gäller att försvara bra och att kontra då vi får chansen. På det sättet kan vi vända den här trenden, säger han.

En sak som blir en extra utmaning inför derbyt är att Sakari MattilaHannu PatronenJoel Mero och Adama Fofana fick sina varningskonton fyllda i matchen mot Ilves. De är därmed alla avstängda i derbyt, men Mosa tror att en stor match samtidigt är en bra möjlighet för nya spelare att stiga fram och ta ansvar.

– Nu får andra visa vad de går för och ta ett större ansvar. Det här är en bra och samtidigt även rätt tidpunkt för det, eftersom vi har många bra killar på bänken. Då vi har flera spelare från startelvan borta får nu istället andra visa vad de går för, säger han.

I detta derby finns även mer än normalt att spela för i och med att båda lagen behöver vinster och poäng för att förstärka sina ställningar i Veikkausliigatabellen. HJK leder serien i jämna poäng med KuPS, medan HIFK siktar på sjätteplatsen, dit skillnaden just nu är tre poäng. HJK går in i derbyt som en klar förhandsfavorit och är högst antagligen även det mer dominerande laget under själva matchen, men HIFK har bra koll på var de egna styrkorna ligger i förhållande till lokalrivalerna.

– Våra chanser ligger i kontringarna. HJK anfaller nämligen med så pass många spelare att där kan uppstå möjligheter för oss. Sen har vi också fått många bra lägen från specialsituationer i år. Nu är det mycket som står på spel på söndag, då HJK spelar om mästerskapet och vi om en plats bland de sex bästa. Vi står inför ett tufft derby, funderar Mosa.

Evenemanget ordnas enligt rådande linjer om publikevenemang från myndigheterna. Det är obligatoriskt för alla över 15 år gamla åskådare att använda ansiktsmask under hela evenemanget. Du kommer väl även ihåg att beakta säkerhetsavstånden till andra personer under hela matchen. Dessa gemensamma regler är till för att vi alla ska kunna njuta av fotboll på ett riktigt säkert evenemang – även under det rådande undantagstillståndet.