Skip to main content

19.9. klo 17.00 HIFK – IFK Mariehamn 2-2 (2-0)

Kauden toinen Kamratmöte, eli Veikkausliigan kahden IFK-seuran kohtaaminen, pelattiin lauantaina alkuillasta Bolt Arenalla. HIFK lähti otteluun sarjan viidenneksi parhaana joukkueena, kun taas IFK Mariehamn ennen peliä majaili sarjassa seitsemäntenä tasapisteissä kuudentena olleen FC Lahden sekä kahdeksantena olleen Ilveksen kanssa.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelun ensimmäinen maali nähtiin jo kymmenennellä peliminuutilla. Sakari Tukiainen otti selkä kohti vastustajan maalia pallon haltuun ilmasta juuri rangaistusalueen rajalla, josta hän päällään pelasi pallon keskustaan. Syötön vastaanotti Vitinho, joka laukoi pallon vasemmalla jalalla IFK Mariehamnin Oskari Forsmanin selän taakse. Maali oli brasilialaishyökkääjälle kauden toinen.

Ahvenanmaalaisjoukkueelle avautui oiva paikka tasoitukseen viitisen minuuttia myöhemmin. Hiljattain joukkueen riveihin liittynyt Saku Ylätupa leikkasi keskelle oikealta laidalta aina vetopaikkaan saakka. HIFK-toppari Joel Mero oli laukauksen tiellä, ja tilanteesta tuli kulmapotku vierasjoukkueelle. Vieraat eivät kuitenkaan onnistuneet hyödyntämään kulmaa, vaan tilanne tulostaululla säilyi muuttumattomana.

Vajaan puolen tunnin kohdalla Vitinho järjesti hyvännäköisen hyökkäystilanteen yhdessä Joel Mattssonin kanssa. Avausmaalin iskenyt Vitinho tarjoili laidalta Mattssonille, joka ei kuitenkaan päässyt laukomaan suoraan syötöstä. Maarianhaminalaislähtöinen Mattsson jatkoi oikealle ja pyöritti lopulta vastustajan puolustusta sillä seurauksella, että pallo meni heidän kauttaan päätyrajasta yli. Sakari Mattila antoi tilanteesta syntyneen kulmapotkun, jonka vieraat kuitenkin ilman sen suurempia vaivoja onnistuivat siivoamaan keskialueen puolelle.

Ottelun 39. peliminuutilla HIFK:n johto kasvoi kahden maalin mittaiseksi. Kapteeninnauhaa kantanut Jukka Halme pelasi pallon Mattssonille vasemmalle laidalle, ja nuorukainen lähti juoksemaan keskustan suuntaan. Mattsson laittoi upean keskityksen menemään kohti takatolppaa, josta Riku Selander vielä syötti pallon ohi Forsmanin John Fagerströmille. Hyökkääjällä oli helppo työ iskeä uransa ensimmäisen Veikkausliigamaalin tyhjään maaliin. Fagerströmin maalin myötä tauolle mentiin tilanteessa 2-0.

Toinen puoliaika

Kymmenen minuuttia tauon päättymisen jälkeen HIFK sai tilaisuuden illan kolmannen maalin tekemiseen. IFK Mariehamnin puolustus sekoili ja Tukiainen pääsi yksin etenemään kohti Forsmania. Hän harhautti vielä vastustajan maalivahdin, mutta laukoi pallon ohi maalin sen vasemmalta puolelta.

Reilut parikymmentä minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Nikolas Saira vaihdettiin kentälle maalin tehneen Fagerströmin tilalle. Muutamia otteluita yhteistyöseura MYPA:n paidassa pelannut Saira sai täten ensimmäiset peliminuuttinsa Veikkausliigassa tällä kaudella. Samassa ajassa myös Matias Hänninen pääsi kentälle valmennusjohdon otettua Vitinhon vaihtoon.

Varmasti HIFK:n hallussa ollut ottelu sai uuden käänteen viimeisen vartin käynnistyttyä. Vierasjoukkue tuli maalin päähän ottelun 77. peliminuutilla, kun kapteeni Gustaf Backaliden laukoi pallon tarkasti HIFK-maalin vasempaan alanurkkaan. Hetkeä myöhemmin vieraat tarjosivat HIFK:lle lisää kylmää kyytiä, sillä Akseli Pelvas tasoitti ottelun kaksi minuuttia edellisen maalin jälkeen.

Lopussa kotijoukkueelle tarjoutui vielä tilaisuus napata kolme pistettä, kun Tukiainen pelasi pallon kohti takatolppaa, jonne kentälle hetkeä aiemmin tullut Foday Manneh oli liukumassa. Gambialainen oli piirun verran myöhässä, eikä saanut ohjattua palloa verkon perukoille. Tämä tarkoitti sitä, että pisteet tasattiin 2-2 -lopputuloksen myötä.

– Pelasimme tarpeeksi hyvin alussa ja saimme tehtyä kaksi maalia ensimmäisen puoliajan aikana. Peli eteni meidän suunnitelman mukaisesti. Puolustettiin alhaalta, pidettiin heidät pois paikoilta ja onnistuttiin itse omista paikoistamme. Kun sitten päästimme kaksi maalia lyhyen ajan sisällä toisella jaksolla, tuntui se tietenkin isolta pettymykseltä. Pelitilanteisiin nähden tasapeli oli ihan oikeutettu tulos, mutta kun katsoo pelin kulkua, tuntui tämä kyllä enemmän tappiolta. Menetimme kaksi pistettä tänään, valmentaja Mike Keeney kommentoi.

HIFK:n seuraava ottelu pelataan maanantaina 28.9. Seinäjoella SJK:ta vastaan. Alun perin joukkueen piti kohdata KuPS jo keskiviikkona, mutta ottelu joudutaan siirtämään kuopiolaisjoukkueen mentyä jatkoon Eurooppa-liigan karsinnoissa. Uusi ottelupäivämäärä ilmoitetaan heti, kun se on tiedossa.

Maalit:
10’ 1-0 Vitinho
39’ 2-0 John Fagerström
77′ 2-1 Gustaf Backaliden
79′ 2-2 Akseli Pelvas

HIFK:n avauskokoonpano:
2 Joel Mero
3 Sakari Mattila
6 Riku Selander
8 Jukka Halme (c)
10 Jabar Sharza (81′ 13 Foday Manneh)
11 Sakari Tukiainen
15 Eero-Matti Auvinen
20 John Fagerström (69’ 23 Nikolas Saira)
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho (69’ 18 Matias Hänninen)
99 Joel Mattsson

Vaihtopelaajat: 1 Otto Huuhtanen (mv), 4 Hannu Patronen, 16 Tino Palmasto.