Skip to main content

19.9. kl. 17.00 HIFK – IFK Mariehamn 2-2 (2-0)

Säsongens andra Kamratmöte mellan de två IFK-lagen i Veikkausliiga spelades på Bolt Arena under lördagseftermiddagen. HIFK gick in i matchen i egenskap av tabellfemma, medan IFK Mariehamn inför matchen var sjunde med samma poängantal som seriens sjätte bästa lag FC Lahti.

Första halvleken

Matchens öppningsmål kom redan vid tio minuter spelat. Sakari Tukiainen stod precis vid straffområdets gräns med ryggen mot motståndarmålet och tog ner en lång öppningsboll, som han nickade mot mitten. Bollen togs emot av Vitinho, som med vänsterfoten sköt in bollen bakom ryggen på IFK Mariehamns Oskari Forsman. Målet var Vitinhos andra för säsongen.

Ålänningarna fick ett hyfsat bra läge till ett utjämningsmål drygt fem minuter senare. Saku Ylätupa, som nyligen anslöt sig till laget, svängde in mot mitten från högerkanten och fick ett skottläge. HIFK-backen Joel Mero stod i vägen för skottet, vilket öppnade upp en hörna för bortalaget. Laget kunde dock inte dra nytta av läget, utan siffrorna på resultattavlan förblev oförändrade.

Vid en knapp halv timme spelat ordnade Vitinho ett farligt anfall tillsammans med Joel Mattsson. Öppningsmålsskytten Vitinho passade in mot mitten till Mattsson, som inte kom åt att skjuta direkt. Istället fortsatte han i riktning höger med bollen och snurrade upp IFK Mariehamns försvar till den grad att bollen via dem gick över kantlinjen. Sakari Mattila gav hörnan, som gästerna utan desto större svårigheter klarade av att städa undan mot mittfältet.

Med sex minuter kvar till paus utökade HIFK sin ledning till 2-0. Jukka Halme, som idag bar kaptensbindeln, spelade bollen till Mattsson på vänsterkanten, varefter 21-åringen sprang in mot mitten. Han stod för ett snyggt inlägg mot bakre stolpen, där Riku Selander ännu passade bollen förbi Forsman och vidare till John Fagerström. Anfallaren hade ett lätt jobb där han stod inför ett tomt mål. Det blev Fagerströms första mål i Veikkausliiga, och siffrorna stod 2-0 då pausen inleddes.

Andra halvleken

Tio minuter efter pausvilan fick HIFK en fin chans till att göra kvällens tredje mål. IFK Mariehamns försvar missade sin markering och Tukiainen kom ensam upp mot Forsman. Han fintade ännu bort motståndarmålvakten, men sköt förbi målet på dess vänstra sida.

Drygt tjugo minuter innan matchens slut byttes Nikolas Saira in istället för målskytten Fagerström. Saira, som i år har spelat några matcher i farmlaget MYPA, fick därmed sina första Veikkausliigaminuter för i år. I samma veva byttes även Matias Hänninen in då tränarteamet valde att kalla in Vitinho till bytesbänken.

En match som såg ut att säkert vara i HIFK:s grepp fick en ny vändning efter att den sista kvarten kört igång. Bortalaget reducerade i matchminut 77, då lagkaptenen Gustaf Backaliden stod för ett precisionsskott, som gick in i HIFK-målets nedre vänstra hörn. En stund senare blev det en ny kalldusch för HIFK efter att Akseli Pelvas kom åt att utjämna matchen två minuter efter reduceringsmålet.

I slutet fick hemmalaget ännu en chans till tre poäng då Tukiainen spelade bollen mot den bakre stolpen, dit precis inbytta Foday Manneh höll på att glida. Anfallaren från Gambia var aningen försenad och lyckades inte styra in bollen. Därmed blev det en poäng för båda efter slutresultatet 2-2.

– Vi spelade tillräckligt bra i början och fick två mål gjorda under första halvleken. Matchen gick enligt vår plan. Vi försvarade lågt, höll dem borta från de farliga chanserna och lyckades själva sätta våra. När vi sedan släppte in två mål inom en kort tid kändes det självklart som en stor besvikelse. Sett till situationerna på planen var resultatet helt rättvist, men då man kollar på hur matchen gick, känns detta mer som en förlust. Två tappade poäng blev det idag, kommenterar tränaren Mike Keeney.

HIFK:s följande match spelas måndagen den 28.9. mot SJK i Seinäjoki. Från början var det tänkt att laget skulle möta KuPS redan på onsdagen, men den matchen flyttas efter att Kuopiolaget gick vidare i kvalet till Europa League. Det nya matchdatumet meddelas så fort det är bestämt.

Mål:
10’ 1-0 Vitinho
39’ 2-0 John Fagerström
77′ 2-1 Gustaf Backaliden
79′ 2-2 Akseli Pelvas

HIFK:s startelva:
2 Joel Mero
3 Sakari Mattila
6 Riku Selander
8 Jukka Halme (c)
10 Jabar Sharza (81′ 13 Foday Manneh)
11 Sakari Tukiainen
15 Eero-Matti Auvinen
20 John Fagerström (69’ 23 Nikolas Saira)
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho (69’ 18 Matias Hänninen)
99 Joel Mattsson

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 4 Hannu Patronen, 16 Tino Palmasto.