Skip to main content

10.9.2020 klo 18.30 HIFK – HJK 4-3 (3-1)

HIFK ja HJK iskivät tänään yhteen kauden ensimmäisen Stadin Derbyn merkeissä Bolt Arenalla. HIFK lähti otteluun sarjataulukon viidenneltä sijalta 19 sarjapisteen voimin, kun taas paikallisvastustaja HJK tuli otteluun sarjajohtajan ominaisuudessa 11 pistettä enemmän keränneenä.

Ensimmäinen puoliaika

HIFK kohtasi epäonnea heti ottelun avausminuutilla, kun Joel Mero loukkasi itseään oman maalin edustalla. Samassa tilanteessa HJK vyörytti oman hyökkäyksensä vaarallisen näköisesti kohti HIFK-maalia, jossa Arnold Origi joutui venymään nopeaan reaktiotorjuntaan. Mero kävi hetken aikaa yrittämässä, josko hän pystyisi jatkamaan ottelua, mutta HIFK:n epäonneksi toppari jouduttiin ottamaan vaihtoon jo seitsemännellä peliminuutilla. Kentälle vaihdettiin Jukka Halme, jonka myötä Sakari Mattila siirtyi keskikentältä topparin paikalle.

Kotijoukkue ei antanut alun epäonnen haitata menoa, vaan laittoi seuraavan vaihteen peliin heti kymmenen pelatun minuutin jälkeen. Sakari Tukiainen puski pallon HJK-maalin vasempaan alakulmaan ottelun 13. peliminuutilla. Vitinho tuli vasemmalta laidalta syvälle vastustajan päätyyn aina päätyrajaan tuntumaan asti, josta hän pelasi pallon Adama Fofanalle. Keskikenttäpelaaja ei saanut hyvää kosketusta palloon, joka lopulta kuitenkin päätyi Tukiaiselle saakka. Hyökkääjän kauden kolmas maali tuli erittäin tärkeään paikkaan.

Viisi minuuttia myöhemmin vastikään HJK:hon siirtynyt Markus Halsti sortui pahemman luokan virheeseen, kun hän puski pallon taaksepäin. Pallo ei tavoittanut omia pelaajilla, vaan johti sen sijaan siihen, että kymppipaikalla pelannut Joel Mattsson pääsi läpiajoon. Läpiajo päättyi laukaukseen, joka painui ohi HJK-veskari Hugo Keton. 21-vuotiaalle Mattssonille maali oli kauden ensimmäinen, ja HIFK:n kannattajapäädyn laulut raikuivat äänekkäinä.

HJK:n Atomu Tanaka kavensi pelin vapaapotkusta ottelun 24. peliminuutilla. Japanilaispelaajan laukaus lähti kohti vasenta tolppaa, ja painui lopulta Origin käsien kautta maaliin. Viisi minuuttia myöhemmin HIFK kuitenkin lisäsi johtoaan, kun joukkueelle tuomittiin rangaistuspotku Fofanan mentyä nurin boksin sisällä. Moshtagh Yaghoubi asettui pallon taakse ja vei HIFK:n jälleen kahden maalin karkumatkalle laukomalla pallon pomminvarmasti paikallisvastustajan verkkoon. Veikkausliigahistorian maalirikkain Stadin Derby meni tauolle HIFK:n 3-1 -johtolukemissa.

Toinen puoliaika

HJK tuli jälleen maalin päähän, kun toista puoliaikaa oli pelattu seitsemän minuuttia. Joukkueen paras maalintekijä Roope Riski lisäsi kauden maalimääränsä kymmeneen, kun hän puski Daniel O’Shaugnessyn keskityksen lähietäisyydeltä Origin taakse. Aikainen kavennus merkitsi sitä, että toisesta puoliajasta tulisi jännittävä näytelmä Bolt Arenan yleisölle.

Vierasjoukkue sisuuntui kavennusmaalista ja sai luotua runsaan määrän tilanteita kulmapotkuista maalia seuranneiden minuuttien jälkeen. Origi venyi kuitenkin useaan loistopelastukseen ja pystyi niillä pitämään lukemat muuttumattomina. 63 minuutin kohdalla 3-2 -maalin iskenyt Riski oli unohdettu yksin HIFK:n maalin edustalle, mutta Eero-Matti Auvisen viime hetken liuku esti tasoitusmaalin syntymisen.

Toisen puoliajan loppu eteni HJK:n hallinnassa, samalla kun HIFK keskittyi puolustamaan paikallisvastustajan hyökkäyksiä. Valmennustiimi toi viimeiselle vartille kaksi uutta pelaajaa sisään, kun Riku Selander ja John Fagerström tulivat Fofanan ja Vitinhon tilalle kentälle.

Läpi toisen puoliajan jatkunut HJK-painostus tuotti tulosta juuri ennen ottelun viimeisen kympin alkamista. Ottelun toinen rangaistuspotku tuomittiin vierasjoukkueelle Mattilan kyynärpään osuttua HJK:n Ivan Ostojiciin. Pallon taakse asettui Tim Väyrynen, joka laukoi pallon korkealle ohi maahan heittäytyneen Origin.

Upea derbyilta sai kuitenkin lopulta upean päätöksen, ja kotiyleisö repesi riemuun minuuttia ennen varsinaisen peliajan täyttymistä. Mattsson hankki HIFK:lle vapaapotkun, jonka Yaghoubi keskitti kohti maalia. Pallo meni HJK-puolustuksen kautta takatolpalle, josta Eero-Matti Auvinen pääsi puskemaan kotijoukkueen voittomaalin verkon perukoille.

– Alussa olimme vähän vastustajaa jäljessä, mutta selvisimme, ja saimme nopean maalin vastahyökkäyksestä siihen alkuun. HJK piti palloa ja heillä oli paljon paikkoja läpi ottelun. Olimme aika lailla puolustuskannalla liikkeellä koko toisen jakson, ja kyllähän se 3-3 -tasoitusmaali kirpaisi. Siitä kuitenkin pystyttiin vielä nousemaan mitä maukkaimmalla tavalla, kun saatiin iskettyä voittomaali vapaapotkusta Klackenin edessä, valmentaja Mike Keeney kertaa ottelun kulkua.

– Seitsemän maalia per ottelu ei ihan ole sitä, mitä me valmentajat toivomme, mutta loppupeleissä ainoastaan tuloksella on väliä. On harvinaista, että kukaan tekee HJK:ta vastaan neljä maalia. Voimme olla siihen todella tyytyväisiä ja nauttia yhdessä tästä upeasta voitosta, hän jatkaa.

Maalit:
13’ 1-0 Sakari Tukiainen
18’ 2-0 Joel Mattsson
24’ 2-1 Atomu Tanaka
29’ 3-1 Moshtagh Yaghoubi (rangaistuspotku)
52’ 3-2 Roope Riski
80’ 3-3 Tim Väyrynen (rangaistuspotku)
89’ 4-3 Eero-Matti Auvinen

HIFK:n avauskokoonpano:
2 Joel Mero (7’ 8 Jukka Halme)
3 Sakari Mattila
4 Hannu Patronen (c)
7 Moshtagh Yaghoubi
11 Sakari Tukiainen
15 Eero-Matti Auvinen
17 Jani Bäckman
24 Adama Fofana (73’ 6 Riku Selander)
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho (73’ 20 John Fagerström)
99 Joel Mattsson

Vaihtopelaajat: 1 Otto Huuhtanen (mv), 10 Jabar Sharza, 13 Foday Manneh, 18 Matias Hänninen.