Skip to main content

10.9.2020 kl. 18.30 HIFK – HJK 4-3 (3-1)

HIFK och HJK drabbade samman ikväll för säsongens första Helsingforsderby på Bolt Arena. HIFK gick in i matchen från en femteplats i tabellen efter att man samlat ihop 19 poäng under säsongen, medan lokalrivalerna HJK var tabelletta med elva poäng mera än HIFK.

Första halvleken

HIFK stötte på otur direkt under matchens första minut, då Joel Mero skadade sig i närheten av det egna målet. I samma situation dundrade HJK in ett farligt anfall mot HIFK-målet, där Arnold Origi fick stå för en reaktionsräddning. Mero provade en stund på ifall han kunde fortsätta matchen, men oturligt nog för HIFK:s del tvingades man ta mittbacken i byte redan under den sjunde matchminuten. Jukka Halme kom in istället för Mero, vilket även betydde att Sakari Mattila flyttade ner från mittfältet till positionen som mittback.

Hemmalaget lät inte oturen i början störa, utan satte in en ny växel i spelet genast efter att tio minuter hade spelats. Sakari Tukiainen nickade in bollen i HJK-målets vänstra nedre hörn i matchminut 13. Vitinho kom djupt ner i motståndarändan ända fram till planområdets gräns. Därifrån spelade han bollen i riktning mot Adama Fofana, som dock inte fick en bra touch på lädret. Bollen studsade vidare mot Tukiainens huvud och HIFK-anfallaren kunde göra sitt tredje mål för säsongen i ett mycket viktigt läge.

Fem minuter senare stod HJK-nyförvärvet Markus Halsti för ett grovt misstag, då han nickade bollen bakåt. Nicken hittade inte de egna spelarna, utan ledde istället till att Joel Mattsson kom ensam igenom med bollen. Läget avslutades i ett skott, som sjönk in bakom HJK-målvakten Hugo Keto. Det var 21-åriga Mattssons första mål för säsongen och Klackens sånger ljöd hårt i den skymmande höstkvällen.

HJK:s Atomu Tanaka reducerade från en frispark då matchen var 24 minuter gammal. Japanens skott gick i riktning mot vänstra stolpen och gick till slut in via Origis händer. Fem minuter senare utökade HIFK sin ledning efter att Fofana gick ner innanför straffområdet. Moshtagh Yaghoubi tog den efterföljande straffsparken och sköt bombsäkert in bollen i lokalrivalernas mål. Veikkausliigahistoriens målrikaste derby gick till pausvila i ställningen 3-1 för HIFK:s fördel.

Andra halvleken

HJK kom återigen igen och lyckades med en andra reducering sju minuter in i matchens andra halvlek. Lagets bästa målskytt Roope Riski utökade sitt målsaldo för säsongen till tio baljor, efter att han nickat in Daniel O’Shaugnessys inlägg från närhåll. En tidig reducering innebar att andra halvlek skulle bli en spännande tillställning för publiken på Bolt Arena.

Bortalaget kom igen efter reduceringen och lyckades skapa en stor mängd situationer från hörnor under de efterföljande minuterna. Origi stod för flera toppräddningar och kunde tack vare dem hålla siffrorna oförändrade. Vid 63 minuter hade Riski blivit lämnad ensam framför HIFK:s mål, men en glidning i sista minuten av Eero-Matti Auvinen räddade HIFK från ett utjämningsmål.

Andra halvlekens slut gick vidare med HJK vid taktpinnen samtidigt som HIFK koncentrerade sig på att försvara sig mot lokalrivalernas anfall. Tränarteamet hämtade in två nya spelare till den sista kvarten, då Riku Selander och John Fagerström kom in istället för Fofana och Vitinho.

HJK:s dominans under andra halvlek gav utdelning precis innan matchens sista tia skulle börja. Kvällens andra straffspark dömdes åt bortalaget efter att Mattilas armbåge träffade HJK:s Ivan Ostojic. Bakom bollen gick Tim Väyrynen, som sköt bollen högt upp i mål.

En fantastisk derbykväll fick till slut ett fantastiskt avslut och hemmapubliken fick utbrista i ett stort jubel precis innan den ordinarie speltiden skulle ta slut. Mattsson skaffade en frispark åt HIFK och den togs självfallet av Yaghoubi. Bollen gick via HJK-försvaret till bakre stolpen, där Auvinen kunde nicka in ett segermål för hemmalaget.

– I början var vi lite efter i förhållande till motståndarna, men vi klarade oss och fick ett snabbt mål efter en kontring där i början. HJK höll i bollen och hade många chanser hela matchen igenom. Vi fick försvara så gott som hela andra halvan, men det är klart att 3-3 -målet sved. Dock kunde vi komma igen och vi gjorde det på bästa möjliga sätt, då målet kom efter en frispark rakt framför Klacken, berättar tränaren Mike Keeney om matchen.

– Sju mål per match är inte riktigt det som vi tränare hoppas på, men i slutändan är det bara resultatet som avgör. Det är mycket ovanligt att någon lyckas göra fyra mål mot HJK. Vi kan vara mycket nöjda med det och njuta tillsammans av denna härliga seger, fortsätter han.

Mål:
13’ 1-0 Sakari Tukiainen
18’ 2-0 Joel Mattsson
24’ 2-1 Atomu Tanaka
29’ 3-1 Moshtagh Yaghoubi (straffspark)
52’ 3-2 Roope Riski
80’ 3-3 Tim Väyrynen (straffspark)
89’ 4-3 Eero-Matti Auvinen

HIFK:n avauskokoonpano:
2 Joel Mero (7’ 8 Jukka Halme)
3 Sakari Mattila
4 Hannu Patronen (c)
7 Moshtagh Yaghoubi
11 Sakari Tukiainen
15 Eero-Matti Auvinen
17 Jani Bäckman
24 Adama Fofana (73’ 6 Riku Selander)
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho (73’ 20 John Fagerström)
99 Joel Mattsson

Vaihtopelaajat: 1 Otto Huuhtanen (mv), 10 Jabar Sharza, 13 Foday Manneh, 18 Matias Hänninen.