Skip to main content

28.9.2020 klo 18.30 SJK – HIFK, OmaSp Stadion

HIFK pelaa syyskuun viidennen ja samalla viimeisen ottelunsa huomenna, kun joukkue kohtaa Seinäjoen Jalkapallokerhon vieraskentällä klo 18.30 alkaen. Helsinkiläiset ovat keränneet 24 sarjapistettä, joiden myötä joukkue edelleen pitää hallussaan Veikkausliigan sarjataulukon viidettä sijaa ennen sunnuntai-illan kolmen ottelun kierrosta. Huomisen kotijoukkue SJK on taulukossa kahdeksantena, mutta kuitenkin ainoastaan neljän pisteen päässä HIFK:sta.

Vastustaja: SJK

SJK:n kauden kokonaiskuva on edennyt haastavissa merkeissä. Joukkue voitti TPS:n Veikkausliigan avauskierroksella, mutta sen jälkeen vaikeudet alkoivat. Seuraavat kymmenen ottelua eivät nimittäin sisältäneet yhtäkään kolmen pisteen voittoa SJK:lle, vaan joukkue pelasi niiden aikana viisi tasapeliä ja hävisi niin ikään viisi ottelua.

Elokuun lopussa SJK sai sarjajumbo Rovaniemen Palloseuran vieraakseen, ja tuossa ottelussa joukkue nappasi vihdoinkin vapauttavan voiton kymmenen voitottoman kierroksen jälkeen. RoPS-voitto käänsi seinäjokelaisten kurssin, sillä se käynnisti yhteensä neljän ottelun voittoputken, jonka ansiosta SJK nyt on noussut mukaan taistelemaan paikasta Veikkausliigan mestaruussarjassa. Voittoputki katkesi viime kierroksella, kun FC Lahti keskiviikkona haki täydet pisteet Seinäjoelta lukemin 0-1.

Jani Honkavaaran valmentaman SJK:n parhaan maalintekijän titteli jaetaan tällä hetkellä tasan kahden pelaajan välillä. Kapteeni Mehmet Hetemaj sekä ensimmäistä kauttaan SJK:n edustusjoukkueessa pelaava hyökkääjä Joonas Lepistö ovat molemmat tehneet kolme maalia tällä kaudella. Takalinjoilta löytyy puolestaan joukkueen eniten minuutteja pelannut pelaaja. Hän on HIFK:sta tuttu Tero Mäntylä, joka ajettiin ulos kahden keltaisen kortin jälkeen joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa tällä kaudella. Tolppien välissä pietarsaarelaislähtöinen Jesse Öst on pelannut kymmenen ottelua, ja HIFK:ta kaudella 2011 Ykkösessä edustanut Walter Viitala puolestaan kuusi ottelua.

HIFK:n näkökulmat

HIFK on SJK-ottelun alla huilannut reilun viikon verran, sillä keskiviikolle kaavailtu vierasottelu Kuopiossa jouduttiin siirtämään parilla viikolla eteenpäin KuPS:in europelimenestyksen vuoksi. Tähtirintojen edellinen Veikkausliigaottelu pelattiin viime viikon lauantaina, jolloin IFK Mariehamn vieraili Helsingissä. HIFK johti ottelua Vitinhon ja John Fagerströmin maaleilla 2-0 vielä 15 minuuttia ennen päätösvihellystä, mutta ahvenanmaalaiset onnistuivat nousemaan tasoihin kahdella nopealla maalilla ottelun viimeisen vartin aikana. Tuloksena oli täten HIFK:lle toinen perättäinen tasapeli 2-2-lopputuloksen myötä. Syyskuu on kuitenkin HIFK:n osalta edennyt ilman tappioita.

Viime kaudella SJK:ssa pelannut Joel Mero lähtee hyvillä mielin palaamaan entiseen asuinkaupunkiinsa, jossa hän asui reilut kaksi vuotta ennen muuttoa Helsinkiin.

– Hienoa on palata Seinäjoelle! Itse asiassa tämä taitaa olla ensimmäinen kerta kun käyn Seinäjoella sen jälkeen, kun muutin sieltä pois. Se on minulle tuttu paikka ja on kivaa päästä taas vääntämään sinne SJK:ta vastaan, toppari sanoo.

Asemat sarjataulukossa tuovat kamppailuun maukkaan ennakkoasetelman, ja pelin suuri panos on myös asia, joka varmasti sytyttää molempien joukkueiden pelaajat hyvissä ajoin ennen maanantain koitosta.

– SJK on ollut hyvässä vireessä, ja jos nyt ei katsota viime peliä FC Lahtea vastaan, niin heillä oli ennen sitä neljä voittoa putkeen. Niiden kausi on ollut nousujohteinen tässä viime aikoina. Sekin on aika mielenkiintoinen asetelma, että SJK on pisteissä aika lähellä meitä. Todella tärkeä peli tulossa ja jokainen piste merkkaa.

HIFK tulee huomiseen otteluun enemmän levänneenä, sillä SJK pelasi edellisen kerran keskiviikkona. KuPS-ottelun siirtyminen merkitsee sitä, että HIFK on saanut enemmän palautumisaikaa edellisen ottelun jälkeen, samalla kun myös matkustuskilometrien määrä ennen tärkeää SJK-ottelua pienentyi huomattavasti alkuperäiseen otteluohjelmaan verrattuna.

– Saatiin vähän lisäaikaa valmistautua tähän SJK-peliin ja samalla myös lisää palautumisaikaa IFK Mariehamn-ottelun jälkeen. Meillä on ollut tosi hyvä treeniviikko takana ja jengissä on ollut hyvä meininki, vaikka menetetty 2-0-johto viime pelissä tuntuikin tappiolta. Isossa kuvassa täytyy kuitenkin muistaa, että ollaan pelattu neljä viimeistä peliä ilman tappioita. Joukkueessa on hyvä vire, ja nyt mennään Seinäjoelle ottamaan kolme pistettä, niin ollaan sitten taas vähän lähempänä kärkeä, Mero pohtii.

Joukkueiden tämän kauden ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen on jäänyt mieleen selkeänä käännekohtana HIFK:n kauteen. Sakari Mattila iski kaksi maalia Veikkausliigan neljännellä kierroksella Helsingissä pelatussa ottelussa, ja toinen niistä syntyi muutamia sekunteja ennen päätösvihellystä. Henkisesti erittäin iso voitto on Meron mukaan myös vaikuttamassa maanantai-illan ottelun ennakkoasetelmiin.

– Siitä lähti meidän nousukiito ja hommat alkoivat kääntyä parempaan suuntaan meidän osalta. Näen, että se voitto tuo meille sellaisen pienen henkisen yliotteen. Koko joukkue pelasi silloin todella hyvin ja saatiin se mieletön viimeisten sekuntien voittomaali siihen, hän sanoo.

HIFK:n huomista vierasottelua voi seurata suorana lähetyksenä Ruudun kautta klo 18.15 alkaen.