Skip to main content

28.9.2020 kl. 18.30 SJK – HIFK, OmaSp Stadion

HIFK spelar sin femte och samtidigt även sista match under september månad imorgon, då laget möter SJK på bortaplan med start klockan 18.30. Helsingforsarna har samlat ihop 24 seriepoäng, vilket innebär att man fortfarande ligger på en femteplats i Veikkausliigatabellen innan söndagskvällens tre matcher. Morgondagens hemmalag SJK är åttonde, men ligger samtidigt endast fyra poäng bakom HIFK.

Motståndarna: SJK

SJK:s säsong har helhetsmässigt gått trögt. Laget besegrade TPS i säsongens öppningsmatch, men efter det började svårigheterna torna upp sig. De därpå följande tio omgångarna innehöll inte en enda trepoängsseger för SJK, utan istället blev det fem gånger oavgjort samt fem förluster.

I slutet av augusti besökte tabelljumbon RoPS Seinäjoki i en match som till slut skulle bli ändpunkten för SJK:s tio matcher långa svit utan segrar. Vinsten mot Rovaniemilaget ändrade SJK:s kurs, eftersom den satte igång en period med fyra raka vinster, som även har gjort att Seinäjokilaget nu har kommit med i kampen om en plats i mästerskapsserien i Veikkausliiga. Segersviten bröts i onsdags, då FC Lahti tog full pott i Seinäjoki efter resultatet 0-1.

SJK, som tränas av Jani Honkavaara, har två spelare som delar på titeln som lagets bästa målskytt. Både lagkaptenen Mehmet Hetemaj samt den unga anfallaren Joonas Lepistö, som gör sin första säsong i SJK:s representationslag, har stått för tre mål under den pågående säsongen. I defensiven hittas lagets speltidskung, dvs. HIFK-bekantingen Tero Mäntylä, som kördes ut efter två gula kort i lagens senaste inbördes möte i Helsingfors. Mellan stolparna har Jakobstadsbördige Jesse Öst spelat tio matcher och Walter Viitala, som säsongen 2011 spelade i HIFK i Ettan, har i sin tur stått i mål i sex matcher.

HIFK:s utgångsläge

HIFK har fått vila i en dryg vecka innan SJK-matchen, eftersom den inplanerade bortaresan till Kuopio denna veckas onsdag flyttades framåt på grund av KuPS framgångar i Europa League-kvalet. HIFK:s föregående Veikkausliigamatch spelades på lördag för en vecka sedan då IFK Mariehamn besökte Helsingfors. Det såg länge ut som om HIFK skulle ta tre poäng, eftersom man genom Vitinhos och John Fagerströms mål ledde matchen med 2-0 då endast 15 minuter återstod av matchen. Bortalaget lyckades i alla fall utjämna efter två snabba mål under den sista kvarten, vilket gjorde att det blev kryss med siffrorna 2-2. Det var HIFK:s andra raka oavgjorda match, men samtidigt har laget inte förlorat en enda match under september månad.

Joel Mero, som ifjol representerade SJK, är ivrig inför returen till sin före detta hemstad, där han bodde drygt två år innan flytten till Helsingfors.

– Det är fint att återvända Seinäjoki! I själva verket tror jag att det här är första gången jag åker dit efter att jag flyttade bort därifrån. Det är ett bekant ställe för mig och det känns kul att få åka dit för att spela mot SJK igen, säger mittbacken.

Ställningen i tabellen fungerar som extrakrydda inför drabbningen, och båda lagens spelare känner sig säkerligen laddade inför matchen i god tid på förhand, i och med att det är väldigt mycket som står på spel.

– SJK har varit i god form under den senaste tiden, och om vi bortser från deras föregående match mot FC Lahti, så hade de ju fyra raka vinster före det. De har haft en stigande trend på säsongen här på sistone. Att de ligger nära oss poängmässigt är ju också ett ganska intressant utgångsläge. Vi står inför en verkligt viktig match och varje poäng har betydelse.

HIFK får gå in i morgondagens match som det mera utvilade laget, eftersom SJK senast spelade i onsdags. I och med att KuPS-matchen flyttades har HIFK fått mer tid till återhämtning efter den senaste matchen, samtidigt som resekilometrarna också har minskat markant inför den viktiga SJK-matchen i jämförelse med det ursprungliga spelschemat.

– Vi fick lite extra tid för förberedelser inför SJK-matchen, samtidigt som det också funnits mer tid för att återhämta sig ordentligt efter matchen mot IFK Mariehamn. Vi har haft en jättebra träningsvecka och alla har varit på gott humör, även om den tappade 2-0-ledningen i den förra matchen kändes som en förlust. I ett större perspektiv måste man ändå minnas att vi spelat fyra raka matcher utan förluster. Vår form är god och nu gäller det att ta tre poäng i Seinäjoki, så att vi igen tar ett steg närmare toppen i tabellen, funderar Mero.

Det första mötet mellan lagen för i år har stått kvar som en klar vändpunkt i HIFK:s säsong. Sakari Mattila gjorde två mål mot SJK under seriens fjärde omgång i Helsingfors, och det andra av dem uppstod endast några sekunder innan matchens slut. Den mentalt enorma vinsten är enligt Mero också med och påverkar förhandsutsikterna inför måndagskvällens match.

– Det var där som vår stigande trend började, och allt började svänga mot det bättre för oss efter den vinsten. Jag tror att den matchen ger oss ett litet mentalt övertag. Hela laget spelade så bra då och så fick vi det där otroliga segermålet under slutsekunderna, säger han.

Man kan följa med HIFK:s bortamatch imorgon i direktsändning via Ruutu från och med klockan 18.15.