Skip to main content

19.9. klo 17.00 HIFK – IFK Mariehamn, Bolt Arena

HIFK saa kauden kahdeksannessa kotiottelussaan vastaansa Veikkausliigan toisen IFK-seuran, kun Helsingin ja Maarianhaminan IFK:t lauantaina iskevät yhteen Bolt Arenalla klo 17.00. Viidentenä oleva HIFK on IFK Mariehamnia neljä pistettä edellä Veikkausliigan sarjataulukossa, jossa ahvenanmaalaiset ovat seitsemäntenä tasapisteissä FC Lahden kanssa.

Vastustaja: IFK Mariehamn

IFK Mariehamnin kausi on pitänyt sisällään monenlaisia vaiheita, sillä se on sisältänyt niin runsasmaalisia voittoja kuin useamman maalin tappioitakin. Joukkueella on ennen huomista Kamratmöte-peliä allaan kaksi tasapeliä FC Lahtea ja Turun Palloseuraa vastaan. Ahvenanmaalaiset kävivät viimeksi Helsingissä kolme viikkoa sitten, jolloin joukkue joutui lähtemään kotimatkalle jalkapallolle hyvin epätyypillinen lopputulos mukanaan. HIFK:n paikallisvastustaja HJK murskasi IFK Mariehamnin peräti 6-1 elokuun viimeisenä sunnuntaina.

Suomen mestaruuden sensaatiomaisesti kaudella 2016 voittanut IFK Mariehamn siirtyi täksi kaudeksi uuden päävalmentajan alaisuuteen pitkäaikaisen pääkäskijän Peter Lundbergin noustua Suomen U19-maajoukkueen peräsimeen. Lundbergin seuraaja löytyi länsinaapurista, kun seura viime lokakuussa julkaisi ruotsalaisen Lukas Syberyjskin kaksivuotisen päävalmentajasopimuksen IFK Mariehamnin kanssa. 39-vuotias Syberyjski on toiminut valmentajana useissa Tukholman seudun seurojen junioriorganisaatioissa, sekä lisäksi työskennellyt IK Frej:n Superettanin joukkueen päävalmentajana kaudella 2019.

Yksi tämän kauden suurimmista onnistujista koko Veikkausliigassa löytyy ahvenanmaalaisjoukkueen hyökkäyksestä. Albion Ademi, joka viime kauden päätteeksi jätti kotikaupunkinsa Turun taakseen, on ottanut jättimäisen harppauksen eteenpäin urallaan maisemanvaihdoksen yhteydessä. 21-vuotias pelaaja johtaa koko Veikkausliigan maalipörssiä tehtyään yhteensä 12 maalia tällä kaudella. Ademin lisäksi seitsemän muuta IFK Mariehamnin pelaajaa on saanut nimensä maalintekijätilastoihin, ja heistä tehokkain on kreikkalainen Peter Makrillos kolmella osumallaan.

Joukkueet ovat kohdanneet toisensa jo kertaalleen tämän kauden Veikkausliigassa. HIFK haki heinäkuun lopussa täydet pisteet Maarianhaminasta lukemin 0-3 Luís HenriquenAdama Fofanan ja Jabar Sharzan maaleilla.

HIFK:n näkökulmat

HIFK:n osalta lauantain IFK Mariehamn-ottelu on jo kolmas Veikkausliigaottelu kymmenen päivän sisällä. Joukkue kaatoi HJK:n maalein 4-3 viime viikon torstaina, jonka jälkeen tuloksena oli maaliton tasapeli FC Interiä vastaan maanantaina. Nyt vastaan asettuu joukkue, joka tarvitsee pisteitä pysyäkseen mukana taistelussa sijoituksesta kuuden parhaan joukossa.

– IFK Mariehamn pitää palloa, pelaa 3-4-3-muodostelmalla hyökkäyksessä ja sitten hieman eri tavalla puolustuksessa. He rakentavat peliä samantyylisesti kuin meidän kolme edellistäkin vastustajaa (FC Honka, HJK ja FC Inter). Uskon, että edessämme on jälleen aika samanlainen ottelu, Joel Mattsson sanoo.

Albion Ademin erinomaiset peliesitykset tällä kaudella eivät ole jättäneet ketään kylmäksi, ja Mattsson kertoo tuntevansa hyvin entisen huonekaverinsa (alle 19-vuotiaiden EM-kisat kesällä 2018) pelaajaprofiilin.

– Hän on todella mukava tyyppi. Olemme pelanneet yhdessä maajoukkueessa muutamien vuosien aikana, joten tunnen hänet aika hyvin. Hienoa, että hänellä nyt menee hyvin, etenkin kun hänellä oli aika pitkä loukkaantuminen viime vuonna. Kentällä hän on vahva 1v1-tilanteissa, tykkää leikata sisään ja laukoa. Hänellä on erittäin hyvä laukaus, Mattsson sanoo Ademista.

Tiukan ottelutahdin aikana aikaa jalkapallon ulkopuoliselle elämälle jää niukasti, sillä päivät koostuvat peleistä, treeneistä ja palautumisesta. Vaikka kausi tänä vuonna viedään läpi huomattavasti aiempaa pienemmän ajanjakson puitteissa, ovat pelaajat nopeasti sopeutuneet uuteen rytmiin.

– Täytyy vaan tehdä parhaansa, kun otteluita on näin tiuhaan tahtiin. Sitä pitää nukkua kunnolla ja syödä vähän enemmän kuin normaalisti. Samalla olen kyllä huomannut, että keho on sopeutunut siihen, että pelejä on yleensä kaksi viikon sisällä. Puhuimme tästä Johnin (Fagerström) ja olimme molemmat sitä mieltä, että tähän on jo tottunut. Henkisesti se tarkoittaa sitä, että heti päättyneen ottelun jälkeen on siirrettävä fokus seuraavaan peliin. Se on muuttunut viime vuodesta. Silloin oli enemmän aikaa pelien välissä, Mattsson kertoo.

Moshtagh Yaghoubi ja Jani Bäckman huilaavat IFK Mariehamnia vastaan, sillä molempien korttitilit täyttyivät FC Interiä vastaan maanantaina.

HIFK – IFK Mariehamn -ottelun liput ovat myynnissä Lippupisteen myyntikanavissa.

Joukkueiden alustavat kokoonpanot julkaistaan pelipäivänä neljä tuntia ennen pelin alkamista Veikkauksen nettisivuilla.