Skip to main content

19.9. kl. 17.00 HIFK – IFK Mariehamn, Bolt Arena

I säsongens åttonde hemmamatch möter HIFK det andra IFK-laget i Veikkausliiga, då IFK Helsingfors och IFK Mariehamn möts på Bolt Arena på lördag klockan 17.00. Tabellfemman HIFK är fyra poäng framför IFK Mariehamn, som just nu ligger sjunde i jämna poäng med FC Lahti.

Motståndarna: IFK Mariehamn

IFK Mariehamns säsong har innehållit många olika sekvenser, då laget har haft både flermålssegrar och brakförluster i år. Inför morgondagens Kamratmöte har IFK Mariehamn två raka kryss mot FC Lahti och TPS bakom sig. Senaste Helsingforsresa för tre veckor sedan är något som man fort vill glömma på Åland, i och med att man tvingades åka hem med ett för fotbollen mycket ovanligt resultat med sig. Under augusti månads sista söndag krossade HIFK:s lokalmotståndare HJK IFK Mariehamn med hela 6-1.

De sensationella mästarna från 2016 gick i år in i en ny era efter att mångåriga chefstränaren Peter Lundberg tog över Finlands U19-landslag. Hans efterträdare hittades i Sverige och i oktober ifjol presenterade klubben ett tvåårigt tränarkontrakt med svenska Lukas Syberyjski. 39-åringen har innan sin tur till Åland varit verksam som tränare i flera juniororganisationer i Stockholmsregionen, samt jobbat som chefstränare för IK Frej i Superettan under säsongen 2019.

Ett av de allra största namnen i årets Veikkausliiga hittas i ålänningarnas anfall. Albion Ademi, som efter den förra säsongen lämnade sin hemstad Åbo bakom sig, har tagit ett enormt kliv vidare efter miljöombytet. 21-åringen leder hela skytteligan i Veikkausliiga efter att han stått för 12 mål denna säsong. Utöver Ademi har också sju andra IFK Mariehamnare fått namnet i målskytteprotokollet. Peter Makrillos har med sina tre mål varit den mest effektiva spelaren av dem.

I årets Veikkausliiga har lagen redan ett inbördes möte bakom sig. I slutet av juli tog HIFK full pott i Mariehamn med siffrorna 0-3. Luís HenriqueAdama Fofana och Jabar Sharza stod för målen i den matchen.

HIFK:s utgångsläge

För HIFK:s del är lördagens match mot IFK Mariehamn den tredje inom en och en halv vecka. Laget besegrade HJK med 4-3 förra veckans torsdag och efter det blev det oavgjort utan mål mot FC Inter i måndags. Nu väntar ett möte med ett lag, som är piskat att vinna för att inte en placering bland de sex bästa ska dra iväg alltför långt.

– IFK Mariehamn gillar att hålla bollen och brukar spela 3-4-3 offensivt och lite annorlunda defensivt. De bygger upp på ett liknande sätt som de tre senaste motståndarna vi spelat mot (FC Honka, HJK och FC Inter). Jag tror att det blir lite som det varit under våra senaste matcher, säger Joel Mattsson.

Albion Ademis fenomenala prestationer i år har inte lämnat någon oberörd, och Mattsson berättar att han har bra koll på sin rumskamrat från U19-EM sommaren 2018.

– Han är en skön kille och vi har spelat tillsammans i några år i landslaget. Jag känner honom hyfsat bra. Det är kul att det går bra för honom nu, speciellt efter att han hade en ganska lång skada ifjol. På planen är han bra i en-mot-en-situationer, gillar att vika in och skjuta och så har han ett bra skott, säger han om Ademi.

Under en tät matchtakt blir det inte mycket tid över för annat än fotboll. Dagarna går ut på att spela, träna, sköta om återhämtningen efter matcherna och framför allt om att njuta av fotbollen. Trots att säsongen i år genomförs under en betydligt mindre tidsperiod än vad som tidigare har varit det normala, har spelarna fort anpassat sig till den nya rytmen.

– När det kommer så tätt med matcher får man försöka göra så gott man kan. Det gäller att sova ordentligt och att äta lite mer än vanligt. Samtidigt tycker jag att man nu under den här säsongen har vant sig vid att matcherna kommer tätt. Vi pratade om det här med John (Fagerström) och båda höll med om att kroppen nu har vant sig vid att matcherna kommer med fyra dagars mellanrum. Mentalt blir det sen så att man genast efter föregående match får börja fokusera på följande omgång. Det är annorlunda än vad det var ifjol, då det för det mesta var mer tid mellan matcherna, berättar Mattsson.

Moshtagh Yaghoubi och Jani Bäckman kommer att vara avstängda i matchen mot IFK Mariehamn, eftersom deras varningskonto blev fyllt mot FC Inter i måndags.

Biljetter till Kamratmötet mellan HIFK och IFK Mariehamn finns till salu via Lippupiste.

Lagens preliminära laguppställningar presenteras fyra timmar innan matchen börjar på Veikkaus webbsidor.