Skip to main content

HIFK:n lausunto Stadin Derbyn loppuhetkistä

HIFK ja HJK kohtasivat eilen toisensa tämän kauden ensimmäisessä Stadin Derbyssä. Ottelu osoitti jälleen kerran sen, miksi Helsingin paikallisottelut ovat kotimaisen jalkapallokauden ehdottomia kohokohtia. Kentällä nähtiin seitsemän maalia ja molempien joukkueiden kannattajat loivat tapahtumaan loistavan ottelutunnelman äänekkään kannustuksen ja näyttävien tifojen kautta.

Tapahtuma jätti kuitenkin myös reilusti parantamisen varaa tulevia ottelutapahtumia varten. HIFK:n loppuhetkien voittomaalin jälkeen päädystä muutamia kymmeniä kannattajia juoksi kentälle, ja pelaajat menivät juhlimaan voitto-osumaa heidän kanssaan. Ottelun päätyttyä kannattajia tuli selvästi enemmän kenttätasolle.

HIFK ei hyväksy katsojien tuloa kentälle missään olosuhteissa, mutta tämän asian vakavuus korostuu entisestään covid-19 -pandemian aikana. Ottelutapahtumissa on tällä hetkellä käytössä tiukkoja rajoituksia ja ohjeistuksia, jotta yleisöä on mahdollista ottaa paikalle. Mikäli annettuja ohjeistuksia ei noudateta, saattavat yleisörajoitukset kiristyä entisestään. Turvavälien ja muiden viranomaislinjausten seuraaminen on tärkeää, jotta voisimme jatkossakin pelata jalkapalloa yleisön edessä. Kaikkia katsojia on informoitu ottelutapahtuman rajoituksista sekä etukäteen seuran viestinnän kanavissa että paikan päällä itse tapahtumassa.

Ns. pitch invasionin estäminen on kuitenkin haastavaa ilman järeää voimankäyttöä. Tällaista nähtiin esim. Suomen Cupin finaalissa Maarianhaminassa kesällä 2019, jossa voimankäyttö aiheutti myös sivullisille haittaa. Pyrimme ensisijaisesti estämään kannattajien pääsyn kentälle, mutta teemme tapauskohtaista kokonaisharkintaa, jotta kaikkien tapahtumassa olevien ihmisten turvallisuus huomioidaan.

Pelaajien juhliminen fyysisessä lähikontaktissa kannattajien kanssa ei myöskään ole hyväksyttävää nykyisessä pandemiatilanteessa. HIFK tulee käymään joukkueen kanssa vakavan keskustelun maalien ja voittojen juhlimisesta katsojien kanssa, jotta vastaavanlaisia tilanteita ei enää jatkossa syntyisi.