Skip to main content

HIFK:s utlåtande angående slutminuterna i derbymatchen

HIFK och HJK möttes igår i det första Helsingforsderbyt för den här säsongen. Matchen påvisade än en gång varför lokalmatcherna i Helsingfors hör till den inhemska fotbollssäsongens absoluta höjdpunkter. Publiken fick se sju mål på planen, samtidigt som båda lagens supportrar skapade en utmärkt matchstämning med sitt högljudda stöd på läktarna.

Evenemanget lämnade dock även rejält med utrymme för förbättring inför kommande matchevenemang. Efter HIFK:s segermål under slutminuterna rusade ett tiotal supportrar in på planen och spelarna gick med dem för att fira. Då matchen tog slut kom ett betydligt större antal supportrar in på planen.

HIFK godkänner under inga omständigheter att åskådarna springer in på planen, men detta behöver tas med extra stort allvar under den rådande covid-19 -pandemin. Vi har många stränga begränsningar och riktlinjer under matchevenemangen för tillfället så att det ska vara möjligt att ta in publik på matcherna. Ifall dessa riktlinjer inte följs är det möjligt att publikrestriktionerna blir ännu strängare. Det är viktigt att beakta säkerhetsavstånden samt de rådande myndighetsföreskrifterna, så att vi även framöver ska kunna spela fotboll inför en publik. Alla åskådare har informerats om matchevenemangets restriktioner såväl på förhand i HIFK:s kommunikationskanaler som på plats under själva evenemanget.

Det är dock utmanande att förhindra en s.k. pitch invasion utan att använda sig av hårdare maktmedel. En liknande situation inträffade i samband med Finska Cupens final i Mariehamn sommaren 2019, då bruket av maktmedel även innebar att utomstående personer kom till skada. Vi strävar i första hand efter att förhindra situationer där supportrar kommer in på planen, men använder oss även av en situationsspecifik helhetsbedömning, så att alla evenemangsgästers säkerhet kan beaktas.

I det nuvarande pandemiläget är det heller inte möjligt att godkänna att spelarna firar mål eller segrar i fysisk närkontakt med supportrarna. HIFK kommer att föra ett allvarligt samtal med laget om detta, så att liknande situationer inte längre uppstår i framtiden.