Skip to main content

26.8.2020 TPS – HIFK 1-0 (0-0)

Sarjataulukossa viidentenä ennen illan kierrosta ollut HIFK palasi Veikkausliigakentille ainoastaan kahden lepopäivän jälkeen. Joukkue pelasi sunnuntaina kotiottelun FC Hakaa vastaan, josta tuloksena oli tappio maalein 0-1. Keskiviikkoillan vastustaja TPS lähti tähän kotiotteluun HIFK:ta vastaan sarjataulukon toiseksi viimeiseltä sijalta, vaikka joukkue viime viikonloppuna voitti paikallispelin FC Interiä vastaan. Arnold Origi teki paluun HIFK:n maalille kärsittyään yhden ottelun mittaisen pelikieltonsa edelliskierroksen aikana.

Ensimmäinen puoliaika

Ottelu lähti käyntiin ennakko-odotusten mukaisesti, eikä sen alkuhetket juurikaan sisältäneet maalintekopaikkoja kummallekaan joukkueelle. HIFK piti palloa hallussaan, mutta kotijoukkue TPS onnistui puolustuspelissään ja pystyi pitämään vieraat poissa vaarallisimmalta sektorilta.

20 minuutin pelin jälkeen TPS sai luotua tilanteen erikoistilanteesta, jotka ovat tärkeä osa TPS:n hyökkäyspeliä. Santeri Haarala antoi vapaapotkun, ja pitkä keskitys löysi Albijon Muzacin pään maalinedustalta. Debyyttikauttaan Veikkausliigassa pelaava Muzaci ei kuitenkaan saanut palloon toivomaansa kosketusta, vaan meni lopulta nurin ja jäi hetkeksi kentän pintaan makaamaan.

HIFK pääsi seuraavaksi hyökkäämään edellisen tilanteen jälkeen. Luís Henrique nousi lupaavaan vetopaikkaan, mutta HIFK:n epäonneksi hyökkääjän maan pintaa pitkin edennyt laukaus meni niukasti ohi takatolpasta. Vierasjoukkueen seuraava hyvä tilanne nähtiin hieman ennen puolen tunnin pelin täyttymistä. Joukkue sai kulmapotkun, joka päätyi Vitinholle. Brasilialainen haki vedollaan maalin vasenta nurkkaa, mutta veto päätyi lopulta tolpan väärältä puolelta ohi reilun metrin marginaalilla.

Pari minuuttia ennen taukoa TPS-maalivahti Jere Koponen tuli kauas vastaan maaliltaan ja jyräsi Luís Henriquen, mistä seurasi vapaapotku HIFK:lle. Vitinhon antama keskitys leijaili kuitenkin suoraan Koposen hyppysiin, eikä pääasiassa keskialueen asemataistelun merkeissä edennyt ensimmäinen puoliaika tarjonnut maaleja Veritas Stadionin yleisölle kummankaan joukkueen osalta.

Toinen puoliaika

Kotijoukkue TPS käynnisti maalinteon nopeasti tauon päättymisen jälkeen. Seuraikoni Sami Rähmönen keskitti pallon pidemmän hyökkäyssekvenssin päätteeksi kohti takatolppaa, jossa Mika Ääritalo oli paikalla päivystämässä. Kokenut hyökkääjä ei jättänyt tätä tilaisuutta käyttämättä, vaan puski pallon kentän pinnan kautta HIFK-maalin kattoon. Näin TPS pääsi viikonlopun derbyn tapaan tekemään ottelun avausmaalin kotiyleisönsä edessä.

HIFK piti palloa paljon myös toisen puoliajan aikana, mutta FC Haka-ottelusta tuttu kaava oli jälleen läsnä joukkueen pelissä, sillä joukkueelta puuttui tietynlainen päättäväisyys ja huolellisuus viimeistelytilanteissa. TPS sai oivan tilaisuuden pelin paketoimiseen 80 minuutin kohdalla, kun Hannu Patronen ei onnistunut pysäyttämään vastustajaansa liukutaklauksella keskialueella. Tilanteesta aukesi vastahyökkäys, jossa Ääritalo ja Juri Kinnunen pääsivät yhdessä hyökkäämään Tuukka Andbergia vastaan. Ääritalo keskitti Kinnuselle, joka ei kuitenkaan onnistunut puskemaan kohti maalikehikkoa.

Lopussa HIFK:n valmennusjohto toi lisää hyökkäysvoimaa tasoitusmaalin tekemiseen Sakari Tukiaisen tultua kentälle Jukka Halmeen tilalle. Joukkue ei saanut lopussakaan toivottua onnistumista, joten elokuu päättyy HIFK:n osalta kolmen perättäisen tappion merkeissä. Illan tulosten myötä HIFK putoaa sarjataulukossa kaksi sijaa alemmas ja on syyskuun alun kynnyksellä seitsemännellä sijalla. Seuraava ottelu on vuorossa ensi viikolla, kun joukkue kohtaa FC Hongan vieraskentällä tiistaina 1.9. klo 18.30.

– Aika vaikeaa on tällä hetkellä, kun tuli kolmas tappio putkeen. Vastustajat ovat nyt viime peleissä puolustaneet syvempää meitä vastaan, joten treenikentällä pitää nyt paneutua viimeisen kolmanneksen toimintaan. Siellä oli liian huonoja ratkaisuja liian usein tänään ja se ei vaan riitä. Osasimme odottaa, että meille tulisi pallonhallintaa ja heille vastahyökkäyksiä. Vähän pitää vielä olla malttia yläkolmanneksella, siellä tulee huonoja ratkaisuja teknisesti. Ei muuta kuin treenikentälle treenaamaan näitä asioita, Halme sanoi ottelun jälkeen Ruudun haastattelussa.

HIFK:n avauskokoonpano:
4 Hannu Patronen (c)
7 Moshtagh Yaghoubi
8 Jukka Halme (83’ 11 Sakari Tukiainen)
9 Luís Henrique
10 Jabar Sharza (62’ 99 Joel Mattsson)
15 Eero-Matti Auvinen
18 Matias Hänninen (69’ 6 Riku Selander)
19 Kevin Larsson (62’ 24 Adama Fofana)
34 Tuukka Andberg
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho

Vaihtopelaajat: 1 Otto Huuhtanen (mv), 2 Joel Mero, 17 Jani Bäckman.