Skip to main content

26.8.2020 TPS – HIFK 1-0 (0-0)

Tabellfemman HIFK återvände till Veikkausliigaplanerna efter enbart två dagars vila sedan lagets senaste match i söndags, då man förlorade hemma mot FC Haka med 0-1. Laget åkte till Åbo denna onsdagskväll för att där möta TPS, som trots sin 1-0 -derbyseger mot FC Inter senaste helg fortfarande låg elfte i tabellen inför kvällens match. Arnold Origi återvände till HIFK:s mål efter en matchs avstängning.

Första halvleken

Matchen körde igång enligt förhandsförväntningarna i och med att dess första del praktiskt taget inte innehöll några målchanser för någotdera laget. HIFK höll i bollen, men hemmalaget TPS lyckades bra med defensiven och kunde hålla sina gäster borta från den farligaste sektorn.

Efter 20 minuters spel skapade TPS ett läge utifrån en specialsituation, som generellt sett utgör en stor del av TPS anfallsspel. Santeri Haarala slog ett inlägg, som gick fram till Albijon Muzacis huvud framför målet. Muzaci, som spelar sin första säsong på Veikkausliiganivå, fick inte den nick han önskade i läget, utan föll och blev liggande på planen en stund efter situationen.

HIFK fick igång ett anfall i följande situation efter Muzacis nickförsök. Luís Henrique kom upp i en lovande skottchans, men oturligt nog för HIFK:s del gick anfallarens skott knappt förbi den bakre stolpen på TPS-målet. Knappt innan matchuret visade på 30 minuter fick bortalaget nästa goda chans, som denna gång uppstod från en specialsituation. Lagets första hörna sände iväg en boll mot Vitinho, som sköt mot vänstra hörnet, men skottet gick förbi med en dryg meters marginal.

Några minuter innan paus kom TPS-målvakten Jere Koponen ut långt ifrån sitt mål och träffade Luís Henrique, vilket ledde till en frispark för HIFK. Vitinhos inlägg flög dock rakt i händerna på Koponen. Därmed fick publiken på Veritas Stadion bevittna en mållös första halvlek, som främst bestod av ett ställningskrig på mittfältet.

Andra halvleken

Hemmalaget TPS inledde målskyttet i matchen fort efter att pausvilan var över. Efter en längre anfallssekvens slog klubbikonen Sami Rähmönen ett inlägg mot bakre stolpen, där Mika Ääritalo var på plats. Den erfarna anfallaren var inte sen med att utnyttja chansen som uppstod och nickade bollen via gräsmattan upp i HIFK-målets tak. På så sätt tog TPS igen ledningen inför hemmapublikens ögon, precis som man även gjorde i lördagens Åboderby.

HIFK höll i bollen även under största delen av den andra halvleken, men likt söndagens match mot FC Haka saknades den sista beslutsamheten och noggrannheten i avslutssituationerna. TPS fick en kanonchans till att punktera matchen vid 80 minuter, då Hannu Patronen inte kunde stoppa sin motståndare med en glidtackling på mittfältet. Det uppstod en kontring där Ääritalo och Juri Kinnunen tillsammans kom åt att anfalla mot Tuukka Andberg. Ääritalo slog ett inlägg till Kinnunen, som ändå inte lyckades nicka mot målet.

I slutet bytte HIFK:s tränarteam in mer anfallsstyrka för att få ett kvitteringsmål till stånd. Sakari Tukiainen kom in istället för Jukka Halme, men laget fick trots sina försök inte något önskat slutresultat med sig från denna onsdagskväll i Åbo. Det betyder att augusti avslutas med en tre matcher lång förlustsvit, som nu även fäller ner HIFK till en sjundeplats i tabellen inför september månad. Följande match spelas borta mot FC Honka tisdagen den 1.9. kl. 18.30.

– Det är ganska svårt just nu då det här var vår tredje raka förlust. Motståndarna har försvarat djupt i de senaste matcherna, så det hur vi spelar inom den sista tredjedelen är något som vi måste ta upp på träningarna. Vi gjorde alltför många dåliga lösningar där och det räcker helt enkelt inte. På förhand visste vi att vi skulle hålla i bollen och att de skulle satsa på kontringar. Vi behöver vara mer tåliga där uppe, för där kommer alltför många tekniskt dåliga lösningar av oss. Nu gäller det bara att träna upp de här sakerna, sade Halme i Ruutus intervju efter matchen.

HIFK:s öppningselva:
4 Hannu Patronen (c)
7 Moshtagh Yaghoubi
8 Jukka Halme (83’ 11 Sakari Tukiainen)
9 Luís Henrique
10 Jabar Sharza (62’ 99 Joel Mattsson)
15 Eero-Matti Auvinen
18 Matias Hänninen (69’ 6 Riku Selander)
19 Kevin Larsson (62’ 24 Adama Fofana)
34 Tuukka Andberg
77 Arnold Origi (mv)
98 Vitinho

Avbytare: 1 Otto Huuhtanen (mv), 2 Joel Mero, 17 Jani Bäckman.