Skip to main content

26.7.2020 IFK Mariehamn – HIFK 0-3 (0-1)

HIFK kohtasi kauden viidennessä ottelussaan IFK Mariehamnin vieraskentällä sunnuntai-iltana. Ottelu oli samalla tämän kauden toinen reissupeli kahden perättäisen kotiottelun jälkeen. HIFK lähti otteluun voitto alla SJK:n kaaduttua keskiviikkona Helsingissä lukemin 2-1, kun taas illan kotijoukkue tasasi pisteet FC Hakaa vastaan keskiviikkona Maarianhaminassa.

Kotijoukkue oli ottelussa niskan päällä avauskympin aikana ja sai luotua tilanteita hyökkäyspäädyssä. Muutamista vapaa- ja kulmapotkutilanteista huolimatta IFK Mariehamn ei saanut tarvittavaa kliinisyyttä mukaan näihin maalipaikkoihin, ja ottelun 12. peliminuutilla avausmaalin pääsi iskemään HIFK käytännössä ensimmäisestä tilanteestaan. Joel Mattsson laittoi pitkän pallon maata pitki, ja perään lähti Erikson Carlos, joka nopeasti jätti kotijoukkueen puolustuslinjan taakseen. ”Tiquinho” syötti pallon keskelle, josta maanmies Luís Henrique pääsi laukomaan vierasjoukkueen johtoon maarianhaminalaispuolustuksen estelyistä huolimatta. Maali oli viime kaudella kahdeksan maalia iskeneen brasilialaisen ensimmäinen täysosuma tällä kaudella.

Hetkeä myöhemmin nähtiin lähes identtinen hyökkäyskuvio Mattssonin ja Erikson Carlosin välillä. Tällä kertaa pallo eteni Luís Henriquelle kotijoukkueen puolustuksen kautta, jonka jälkeen avausmaalin tehnyt hyökkääjä petasi avopaikan Adama Fofanalle. Laukaus lähti kovaa ja nopeasti ja 0-2 -osuma näytti jo varmalta, mutta Oskari Forsman antoi kotiyleisölle ihailun aihetta esittämällä upean reaktiotorjunnan Fofanan laukauksen edessä.

Puolen tunnin pelin jälkeen kotijoukkue sai kaksi hyvää tilaisuutta tasoittaa numeroiksi 1-1. Ensin jo kolme maalia tällä kaudella tehnyt Albion Ademi kääntyi ja laukoi terävästi, mutta HIFK:n onneksi laukaus meni niukasti maalista ohi vasemmalla puolella. Pari minuuttia myöhemmin oli puolestaan laitapuolustaja Mikko Sumusalon vuoro laukoa maalia kohti. Forsmanin tapaan myös HIFK-maalivahti Arnold Origi oli loistavassa vireessä ja nyrkkeili pallon maalin yli. Pari minuuttia ennen taukovihellystä pallo pomppi vaarallisen lähellä HIFK:n maaliviivaa kotijoukkueen kulmatilanteen jälkeen, mutta tämäkään tilanne ei avannut maarianhaminalaisten maalitiliä, vaan tauolle siirryttiin HIFK:n 0-1 -johtoasemassa.

HIFK aloitti ottelun toisen puoliajan vahvasti ja pääsi iskemään kaksi nopeaa maalia pian tauon päättymisen jälkeen. Ottelun 54. peliminuutilla Mattsson pelasi pallon oikeaan laitaan Fofanalle, joka pääsi nokikkain Forsmanin kanssa kokeilemaan maalintekoa. Ensimmäinen veto osui maalin vasempaan tolppaan, mutta pallo kimposi takaisin Fofanalle, eikä nuori pelaaja enää toista kertaa erehtynyt, vaan laukoi pallon varmasti maaliin ensimmäistä kertaa Veikkausliigaurallaan. Hetkeä myöhemmin HIFK teki ottelun kolmannen maalin Erikson Carlosin luoman maalitekotilanteen päätteeksi. Hän veti maaliviivan tuntumaan pomppineen banaanipotkun, jonka runnoi sisään Jabar Sharza.

Maalien jälkeen HIFK:n valmennustiimi antoi vastuuta kahdelle Veikkausliigadebytantille Vitinhon ja John Fagerströmin tultua kentälle Fofanan ja Erikson Carlosin tilalle. Toisen puoliajan tyhjentävän alun vuoksi loppupeli oli pelailun makua, eikä kotijoukkue enää päässyt nousemaan peliin mukaan. Näin HIFK otti toisen perättäisen voittonsa Mike Keeneyn ja Teemu Kankkusen johdolla pisteiden matkattua Helsinkiin 0-3 -voiton myötä. Seuraava ottelu pelataan vajaan viikon päästä lauantaina, kun HIFK matkustaa Tampereelle pelaamaan vierasottelua Ilvestä vastaan. Matsi käynnistyy lauantaina 1.8. klo 17.00 Ratinan stadionilla.

– Olen valmentanut monta vuotta Veikkausliigassa, eikä tänne ole koskaan ollut helppoa tulla pelaamaan. Reissu on pitkä ja pisteitä täältä ei koskaan ole irronnut helpolla. Tänään pidimme tukevasti kiinni pelisuunnitelmastamme ja kaikki tekivät täysillä töitä, jotta saisimme pisteet täältä mukaamme. Saimme tehdä hommia täydet 90 minuuttia hyvää joukkuetta vastaan, joten voimme olla erittäin tyytyväisiä tähän tulokseen, HIFK:n valmentaja Mike Keeney sanoi ottelun jälkeen.

Maalit:
12’ 0-1 Luís Henrique
54’ 0-2 Adama Fofana
58’ 0-3 Jabar Sharza

HIFK:n avauskokoonpano:
3 Sakari Mattila
6 Riku Selander
7 Moshtagh Yaghoubi
9 Luís Henrique (69’ 19 Kevin Larsson)
10 Jabar Sharza (89’ 18 Matias Hänninen)
14 Erikson Carlos (69’ 98 Vitinho)
17 Jani Bäckman (c)
24 Adama Fofana (69’ 20 John Fagerström)
34 Tuukka Andberg
77 Arnold Origi (mv)
99 Joel Mattsson (61’ 11 Sakari Tukiainen)

Vaihdossa: 4 Hannu Patronen, 30 Jaakko Kivekäs (mv).