Skip to main content

26.7.2020 IFK Mariehamn – HIFK 0-3 (0-1)

I säsongens femte match mötte HIFK IFK Mariehamn på bortaplan denna söndagskväll. Det var samtidigt frågan om den andra bortaresan för i år efter två raka hemmamatcher. För HIFK:s del handlade mycket om att försöka ta en ny seger efter onsdagens 2-1 -vinst hemma mot SJK, medan IFK Mariehamn i sin tur gick in i matchen efter ett oavgjort resultat hemma mot FC Haka i onsdags.

Hemmalaget inledde snäppet vassare och lyckades skapa lägen i motståndarändan under matchens första tio minuter. Trots att man skapade en del lägen efter frisparkar och hörnor, saknades den sista skärpan vid avsluten, och istället var det HIFK som gjorde matchens öppningsmål på sin i praktiken första chans. Joel Mattsson slog en lång passning längs med marken, varefter Erikson Carlos satte igång en löpning efter bollen. Han lämnade snabbt hemmalagets backlinje bakom sig och passade bollen in mot mitten, där landsmannen Luís Henrique väntade. Anfallaren gjorde sitt första mål för säsongen efter små förhindringsförsök från hemmalagets del i matchens tolfte spelminut.

Några minuter senare fick matchpubliken bevittna en nästan identisk anfallsformation mellan Mattsson och Erikson Carlos. Denna gång gick bollen via hemmalagets försvar till Luís Henrique, som bjöd Adama Fofana på en kanonchans framför motståndarmålet. Oskari Forsman i IFK M:s mål stod dock för en riktig fantomräddning och var därmed i vägen för ett andra mål för bortalaget.

Vid en halv timme spelat var det hemmalaget som fick sina tillfällen till att ändra siffrorna till 1-1. Första chansen tillföll Albion Ademi, som svängde runt och sköt ett vasst skott, men det blev ändå inget fjärde mål för säsongen för Ademi, eftersom skottet knappt gick förbi målet på vänster sida. Några minuter senare var det ytterbacken Mikko Sumusalos tur att skjuta, men precis som Forsman var även Arnold Origi på hugget och boxade bollen över ribban. Några minuter innan paus studsade bollen farligt nära HIFK:s mållinje efter en av hemmalagets hörnor, men nära räknas inte, och därmed blev det paus med siffrorna 0-1 i HIFK:s fördel.

Matchens andra halvlek inleddes starkt av HIFK och laget gjorde två snabba mål fort efter paus. I matchminut 54. spelade Mattsson bollen till Fofana på högerkanten, varefter ivorianen ensam fick löpa mot Forsmans mål. Han sköt först bollen i den vänstra stolpen, men bollen studsade tillbaka till honom. I det andra läget kunde Fofana skjuta bollen i mål för första gången under Veikkausliigakarriären. En kort stund senare blev siffrorna redan 0-3 efter ett läge skapat av Erikson Carlos. Han slog en bananspark som studsade ner mot mållinjen, där Jabar Sharza kunde peta in matchens tredje mål.

Efter målen valde HIFK:s tränarteam att ge speltid åt två Veikkausliigadebutanter i form av Vitinho och John Fagerström, som fick komma in på planen istället för Fofana och Erikson Carlos. Efter den dundrande starten på andra halvlek gick slutet av matchen rätt lugnt framåt, då spelet i praktiken redan var avgjort. HIFK tog tre poäng efter sin seger med 0-3 och är nu inne i en två matcher lång segersvit under ledning av Mike Keeney och Teemu Kankkunen. Följande match spelas om en knapp vecka, då HIFK möter Ilves i Tammerfors lördagen den 1.8. kl. 17.00 på Ratina-stadion.

– Jag har jobbat många år i Veikkausliiga och det är alltid svårt att komma hit för att spela. Resan är lång och det är aldrig lätt att få med sig poäng härifrån. Idag höll vi stadigt fast vid vår spelplan och alla jobbade hårt för att vi skulle få med de här poängen härifrån. Det handlade om ett 90 minuters jobb mot ett bra lag, så resultatet kan vi vara riktigt nöjda med, sade HIFK:s tränare Mike Keeney efter matchen.

Mål:
12’ 0-1 Luís Henrique
54’ 0-2 Adama Fofana
58’ 0-3 Jabar Sharza

HIFK:s öppningselva:
3 Sakari Mattila
6 Riku Selander
7 Moshtagh Yaghoubi
9 Luís Henrique (69’ 19 Kevin Larsson)
10 Jabar Sharza (89′ 18 Matias Hänninen)
14 Erikson Carlos (69’ 98 Vitinho)
17 Jani Bäckman (c)
24 Adama Fofana (69’ 20 John Fagerström)
34 Tuukka Andberg
77 Arnold Origi (mv)
99 Joel Mattsson (61’ 11 Sakari Tukiainen)

Avbytare: 4 Hannu Patronen, 30 Jaakko Kivekäs (mv).