Skip to main content

Stig Holmqvist
13.2.1936 – 6.4.2020

Yksi HIFK:n jalkapallohistorian suurista pelaajista on poissa. Stig Holmqvist menehtyi maanantaina pitkäaikaisen sairauden murtamana. Hän oli kuollessaan 84-vuotias.

Stig Holmqvist (s. 13.2. 1936) nousi HIFK:n edustusjoukkueeseen 19-vuotiaana ja kohosi nopeasti tähtirintojen avainpelaajien joukkoon. Tukimiehen tontilla pelannut Holmqvist oli tärkeässä roolissa kun HIFK nousi takaisin mestaruussarjaan 1957. Seuraavina vuosina hän muodosti Unto Nevalaisen kanssa keskikentän tehoakselin, joka rakensi peliä menestyksekkäästi sekä seura- että maajoukkueessa. Holmqvist kuului HIFK:n mestarijoukkueisiin 1959 ja 1961. Vaikka ”Stigun” ensisijainen rooli oli olla pelinrakentaja, teki hän itsekin parhaimmillaan 11 maalia kaudella 1960.

Jalkapallo oli Stig Holmqvistille luonnollinen lajivalinta, sillä hän asui perheineen Töölössä lähellä Pallokenttää. Stigu aloitti pelaamisen seitsemänvuotiaana tennispalloilla käytyjen pihapelien merkeissä, ja juuri siltä ajalta hänen pallonkäsittelytaitonsa olivat peräisin. Hän voitti Suomen ensimmäiset jalkapallotekniikan SM-kilpailut vuonna 1954. HIFK:hon Holmqvistin houkutteli valmentajalegenda Roland Wiik, joka takasi että hentorakenteinen nuorukainen mahtuu joukkueeseen.

HIFK:n lisäksi Stig Holmqvist esiintyi vakituisesti Allianssin riveissä. Allianssi oli helsinkiläisten jalkapalloseurojen yhteenliittymä, joka vuosina 1956-64 pelasi lukuisia näytösotteluita ulkomaisia huippujoukkueita vastaan. Näitä olivat mm. brasilialaiset Fluminense sekä Vasco da Gama. Kansainvälistä kokemusta Holmqvistille kertyi myös HIFK:n Euroopan Cupin otteluissa, joissa vastassa olivat ruotsalainen IFK Malmö (1960) sekä itävaltalainen Austria Wien (1962).

Stig Holmqvist debytoi Suomen A-maajoukkueessa elokuussa 1959, jolloin sinivalkoiset kohtasivat Ruotsin 20.000 katsojan edessä Malmön stadionilla. A-maajoukkueessa hän pelasi 21 ottelua vuosina 1959-65. HIFK:n jälkeen Holmqvist edusti pääsarjatasolla yhden kauden ajan sekä HJK:ta että lahtelaista Upon Palloa. Pelaajana hän oli nopea, teknisesti taitava ja taktisesti etevä. Stigu vaati paljon sekä itseltään että joukkuetovereiltaan, ja osasi myös tehdä mielipiteensä selväksi. Nämä ominaisuudet tekivät hänestä yhden johtavista pelaajista tähtirintojen menestysjoukkueissa.

HIFK kunnioittaa Stig Holmqvistin muistoa ja ottaa osaa omaisten ja ystävien suruun.