Skip to main content

Stig Holmqvist
13.2.1936 – 6.4.2020

En av de stora spelarna i HIFK:s fotbollshistoria är borta. Stig Holmqvist avled på måndagen efter en svår sjukdom. Han var 84 år gammal vid sitt frånfälle.

Stig Holmqvist (f. 13 februari 1936) debuterade i HIFK:s representationslag som 19-åring och blev snabbt en av nyckelspelarna hos de stjärnprydda. Holmqvist var en skicklig halvback och en viktig kugge i laget redan då HIFK återtog sin plats i mästerskapsserien 1957. Under de följande åren bildade han ett radarpar på mittfältet med Unto Nevalainen, och tillsammans var de framgångsrika speluppläggare såväl i klubb- som landslaget. Holmqvist hörde till HIFK:s mästarlag 1959 och 1961. Trots att ”Stigu” som halvback främst spelade fram sina lagkamrater, gjorde han också själv aktningsvärda 11 mål under säsongen 1960.

Det var helt naturligt att fotboll blev sporten för Stig Holmqvist, eftersom hans familj bodde i Tölö nära Bollplan. Stigu började spela som sjuåring och det var gårdsmatcher med tennisboll som gällde då. Det var också uttryckligen i dessa 1940-talets gårdsmatcher han fick tekniken. År 1954 vann Holmqvist de första FM-tävlingarna i fotbollsteknik. Till HIFK lockades han av legendariske tränaren Roland Wiik, som garanterade att den klena och orutinerade tonåringen platsar i laget.

Vid sidan av HIFK var Stig Holmqvist drygt tjugo gånger uttagen till Alliansen, en sammanslutning av tre Helsingforsklubbar, som spelade ett stort antal uppvisningsmatcher mot utländska topplag åren 1956-64. Av kända motståndare kan nämnas brasilianska storklubbarna Fluminense och Vasco da Gama. Holmqvist samlade internationell erfarenhet även i HIFK:s matcher i Europacupen, där svenska IFK Malmö (1960) samt Austria Wien från Österrike (1962) stod för motståndet.

Stig Holmqvist debuterade i Finlands A-landslag i augusti 1959, då de blåvita mötte Sverige inför 20.000 åskådare på Malmö stadion. Han spelade sammanlagt 21 matcher i A-landslaget under åren 1959-65. Efter HIFK spelade Holmqvist en säsong i både HJK och Lahtislaget Upon Pallo på elitnivå. Som spelare var han snabb, tekniskt skicklig och taktiskt kunnig. Stigu krävde mycket av sig själv och sina lagkamrater, och han var inte heller rädd för att uttrycka sin åsikt. Dessa egenskaper gjorde honom till en av de ledande spelarna i rödtröjornas framgångsrika lag.

HIFK hedrar minnet av Stig Holmqvist och deltar i anhörigas och vänners sorg.