Skip to main content

Naisten edustusjoukkueen omatoimiharjoittelu

Hei kaikille! Olen Emma Rantamaa ja pelaan HIFK:n naisten edustusjoukkueessa nyt toista kauttani. Työskentelen myös seuran toimistolla kokopäiväisesti urheilutoimen puolella. Vallitsevan tilanteen vuoksi joukkue on harjoitellut jo useamman viikon itsenäisesti tulevaa kautta varten. Viimeiset yhteiset harjoituksemme olivat keskiviikkona 11. päivä maaliskuuta ja seuraavana perjantaina hallitus antoi linjauksensa pandemian hillitsemiseksi. Niiden vaikutukset olen nähnyt nyt sekä joukkueen edustajana, että myös seuran näkökulmasta.

Pandemian aikana omaa motivaatiota ja sitoutumista lajiin on todella laitettu testiin. Tällaisissa olosuhteissa ryhmäharjoittelu ei ole sallittua ja liikuntapaikat ovat vaihtelevasti auki. Onneksemme lähimmät kentät ovat kuitenkin olleet lähestulkoon aina käytettävissä ja luovuutta käyttämällä melkeinpä joka paikassa voi jossain muodossa aina treenata! Omatoimiseen harjoitteluun olemme saaneet paljon eväitä esimerkiksi jakamalla ideoita joukkueen sisällä sekä seuraamalla fysiikkatiimimme, eli Veera Korjuksen, Maria Lavemäen ja Melinda Andlerin sekä valmentaja Innu Kanthin suunnittelemia ohjeita. Olemme lisäksi saaneet apua myös seuran puolelta esimerkiksi miesten edustusjoukkueen kovalta fysiikkavalmentajalta Risto-Matti Toivoselta. On ollut ihan mahtavaa, että itsenäiseen harjoitteluun on ollut niin paljon materiaalia ja että harjoittelusta saa helposti todella monipuolista ja vaihtelevaa pidemmällekin ajalle! Myös netti on pullollaan laadukkaita treeniohjelmia, mutta itse olen ollut tyytyväinen seuran tarjoamaan harjoitusmateriaaliin.

Pidän omatoimisessa harjoittelussa erityisen tärkeänä juoksukunnon kohottamista ja koko joukkue on ylläpitänyt peruskuntoaan niin lenkkien kuin esim. eri lajien kautta, kuten sulkapalloa ja koripalloa pelaten. Pelaajat ovat noudattaneet erilaisia juoksuohjelmia vaihtelevalla vastuksella niin kestoiltaan kuin toistoiltaan. Näihin sisällytetään myös erilaisia vetoja tasaisella alustalla, ylämäessä sekä portaissa. Lisäksi teemme joukkueena vaihtelevia lihaskunto- ja voimaharjoitteita ja viimeviikolla aloimme tehdä yhteisiä etäkuntopiirejä Zoomin kautta. Tarkoituksenamme on järjestää etäyhteyksien kautta yhteisiä treenejä säännöllisesti vähintään kerran viikossa, jolloin voimme samalla myös vaihtaa kuulumisia ja ylläpitää joukkueen yhteydenpitoa näppärästi.

Emma Rantamaa omatoimisen harjoittelun parissa.

Pallollisia treenejä täytyy tietenkin myös tehdä säännöllisesti ja näissä olosuhteissa itsenäisessä pallollisessa harjoittelussa tulee painoarvoa tekniikkaan. Laadukasta pallokosketusta olemme harjoitelleet erilaisten palautusten ja syöttöjen toistamisen yhteydessä pitkien kaaripallojen sekä viimeistelyharjoitusten lisäksi. Muutamilla tötsillä saa luotua hyvän pujotteluradan ja kaadettuja penkkejä voi käyttää hyvin seinäsyöttöihin. Maalintekoharjoituksiin voi itselleen asettaa erilaisia haasteita, esim. vaatekappaleita ripustamalla yläkulmiin ja juomapulloja alakulmiin, joihin sitten tähdätään. Ehdoton suosikkini on ollut futistennis. Pelissä pallotatsi kehittyy todella nopeasti ja kun peli alkaa sujumaan, saa siihen hyvän intensiteetin ja temmon. Aikaa saa kulumaan jopa toista tuntia, koska se on vaan ihan älyttömän hauskaa!

Itsenäisen harjoittelun positiivisia puolia ovat, että treenipäivät ja -ajat voi kerrankin määritellä sään ja oman fiiliksen mukaan ja että kentillä on ollut aina reilusti tilaa omille neppailuille. Mikään ei kuitenkaan voita kunnon joukkueharjoituksia, joissa päästään treenaamaan pelinomaisesti ja hitsaantumaan yhteen joukkueena. Koko porukalla on ollut kova hinku päästä jo pelailemaan yhdessä. Seurana ja joukkueena haluamme kuitenkin noudattaa tarkasti hallituksen ja terveysviranomaisten ohjeistusta ja maltamme harjoitella itsenäisesti niin kauan, kun tilanne sen vaatii. Lopuksi haluan koko joukkueen puolesta lähettää paljon terveisiä ja tsemppiä kaikille arkeen ja itsenäiseen harjoitteluun. Pienillä arjen teoilla voi olla ihan suunnaton vaikutus siihen, milloin tilanne helpottaa ja kausi päästään aloittamaan. Jaksetaan vaan olla kärsivällisiä! Käythän vielä laittamassa naisten edustusjoukkueen Instagram-tilin seurantaan, sillä sieltä voi käydä nappaamassa vaikka treenivinkkejä omatoimiseen harjoitteluun!

Kuulemisiin!

Terkuin,
Emma

 

Teksti: Emma Rantamaa