Skip to main content

Damernas representationslags individuella träningar

Hej på er alla! Jag heter Emma Rantamaa och spelar nu för andra året i HIFK:s damlag. Dessutom jobbar jag på heltid på HIFK:s kansli inom idrottssektionen. På grund av den rådande situationen har laget tränat på egen hand inför den kommande säsongen redan under flera veckors tid. Vårt sista träningspass tillsammans var onsdagen den 11 mars, dvs. dagen innan regeringen presenterade sina åtgärder för att begränsa pandemin. Jag har nu sett effekterna av dem både som spelare i laget och som anställd på kansliet.

Under pandemin har den egna motivationen och gnistan för sporten verkligen satts på prov. Så som läget är nu är det inte tillåtet att träna i grupp och dessutom är en stor del av stadens motionsplatser stängda. Som tur har planerna i närområdet så gott som hela tiden varit tillgängliga och genom lite kreativitet kan man träna i någon form nästan var som helst! Vi har fått många verktyg till de individuella träningarna till exempel genom att dela idéer med varandra inom laget, eller genom att följa de råd som vårt fysikteam, dvs. Veera Korjus, Maria Lavemäki och Melinda Andler, samt vår tränare Innu Kanth planerat åt oss. En del råd har vi också fått från föreningen och närmare bestämt av Risto-Matti Toivonen, som är fysiktränare för herrlaget. Det har varit helt fantastiskt att märka att det finns så mycket råd och material för individuell träning, samt att man kan få träningen att bli väldigt mångsidig och varierande även för en längre period! På nätet hittar man förstås också en hel del bra träningsmaterial, men själv har jag varit nöjd med det som vi fått från föreningen.

Att upprätthålla löpningskonditionen tycker jag att är speciellt viktigt inom den individuella träningen och hela vårt lag har hållit igång konditionen via löprundor eller olika idrottsgrenar, som t.ex. badminton eller basket. Spelarna har tränat efter olika löpprogram mot växlande motstånd både gällande tid och upprepningar. I programmen ingår också en del löpningar på jämnt underlag, i uppförsbacke och i trappor. Som lag gör vi olika muskelkonditions- och styrkeövningar och förra veckan började vi med konditionscirklar på distans via Zoom. Vi har som mål att regelbundet åtminstone en gång i veckan ordna gemensamma träningspass på distans, så att vi på samma gång också kan höra hur alla har det och behändigt hålla kontakten inom laget.

Emma Rantamaa under ett individuellt träningspass.

Man måste självklart också träna regelbundet med boll och i de här omständigheterna med individuella träningar ligger fokus på att träna tekniken. Vi har övat på att få en bra touch på bollen genom att träna passningar, långa bågbollar och avslut. Med några koner kan man bygga upp en bra träningsbana för löpning och genom att fälla omkull några bänkar kan man lätt träna väggpassningar via dem. Då man tränar avslut kan man t.ex. hänga upp ett klädesplagg i målets övre hörn eller ställa vattenflaskor i nedre hörnen och sedan försöka träffa dem. Min egen absoluta favorit har varit fotbollstennis. I det spelet utvecklas bolltouchen väldigt snabbt och då spelet börjar rulla, får man upp en hög intensitet och ett bra tempo. Det går lätt att få upp till ett par timmar att gå då man spelar, eftersom det helt enkelt är helt otroligt roligt!

De positiva sidorna med att träna på egen hand är att man för en gångs skull själv har kunnat bestämma när och var man tränar enligt väder och eget tycke och smak. Det har också varje gång funnits tillräckligt med utrymme för att träna själv på planerna. Ändå finns det nog ingenting som går upp mot ordentlig lagträning, där man får träna själva spelet samt svetsas samman som lag. Hela vårt gäng kan knappt vänta på att få börja träna och spela tillsammans igen. Som förening och lag vill vi ändå noggrant följa regeringens och hälsovårdsmyndigheternas instruktioner, så vi fortsätter med att tålmodigt träna enskilt så länge det krävs. Till slut vill jag å hela lagets vägnar uppmuntra er att hålla upp hoppet i vardagen och i er egen träning på egen hand. Varje liten sak vi gör nu kan ha en stor betydelse för när läget lättar så att vi äntligen kan inleda säsongen. Det gäller bara att ha lite tålamod! Jag rekommenderar ännu att du börjar följa oss på Instagram – där kan du bl.a. få tips om vad du själv kan göra för att hålla igång din träning på egen hand!

 

Vi hörs!

Hälsningar från Emma

 

Text (på finska): Emma Rantamaa
Svensk översättning: Viktor Fagerudd