Skip to main content

7.2.2020 14.00 TPS – HIFK 1-0 (1-0)

HIFK kohtasi Suomen Cupin lohkovaiheen kolmannessa ottelussaan sarjanousija TPS:n vieraskentällä Turussa. Ottelu oli seurojen kautta aikojen ensimmäinen kohtaaminen cupissa, sekä samalla myös ensimmäinen keskinäinen kilpailullinen ottelu sitten syyskuun 2001. Ennakkoasetelmat olivat varsin tasaiset, sillä molemmat joukkueet olivat ottaneet yhteensä yhden pisteen cupin kahden ensimmäisen kierroksen aikana.

Ensimmäinen puoliaika

TPS otti ottelussa komennon heti alkuminuuteilla, kun Joakim Latonen siirsi kotijoukkueen johtoon ottelun kolmannella peliminuutilla. Latosen terävä laukaus noin 20 metrin etäisyydeltä painui HIFK-maalin vasempaan alanurkkaan. 

Myös HIFK sai tilaisuuden luoda muutamia tilanteita hyökkäyspäätyyn turkulaisten johtomaalin jälkeen. Erikson Carlos laukoi kertaalleen päin TPS-vahti Jere Koposta, ja hetkeä myöhemmin maalintekoa pääsi kokeilemaan juuri ennen ottelua avauskokoonpanoon nostettu Adama Fofana. Sydney Lokale syötti Fofanalle, joka laukoi, mutta Koponen selvitti myös tämän tilanteen.

Reilun parinkymmenen minuutin pelin jälkeen TPS sai toisen vaarallisen maalipaikan. Oskari Jakosen syöttö löysi HIFK-puolustukselta unohtuneen Mika Ääritalon, joka pääsi laukomaan. Tähtirintojen onneksi Ääritalon veto meni kuitenkin ohi maalin. Hieman ennen puolen tunnin pelin täyttymistä HIFK sai hyvän mahdollisuuden tasoitukseen vapaapotkun muodossa. Jabar Sharzan vapari osui TPS-muuriin, josta pallo kimposi eteenpäin aina Lokalelle asti. Kenialaiskärjen laukaus suuntautui kuitenkin maalin sivuverkkoon.

Pari minuuttia ennen taukovihellystä Erikson Carlosin keskitys oikealta laidalta löysi Luís Henriquen pään maalin edestä, mutta puskuyritys jäi heikoksi ja pallo meni kenttäpompun kautta Koposen hyppysiin. Edelliseen HJK-otteluun verrattuna HIFK pääsi hallitsemaan palloa reilusti enemmän ensimmäisen puoliajan aikana, mutta joukkue ei onnistunut käyttämään omia paikkojaan hyväkseen. Näin tauolle mentiin TPS:n 1-0 -johtolukemissa.

Toinen puoliaika

Ottelun toinen puoliaika käynnistyi rikkonaisissa merkeissä. HIFK piti edelleen palloa ja TPS joutui rikkomaan. Useista vapaapotkuista huolimatta HIFK:n hallinta ei edelleenkään tuottanut tulosta hyökkäyspäädyssä. Sen sijaan ottelun toisen puoliajan ensimmäinen vaarallinen maalipaikka oli jälleen kotijoukkueen käsialaa. Babacar Diop pääsi laukomaan suoraan vastaanotettuaan oikealta laidalta pelatun keskityksen, mutta HIFK:n onneksi veto meni ohi maalin.

HIFK:lle tarjoutui tuhannen taalan paikka tasoitukseen reilun 70 pelatun minuutin jälkeen. TPS-puolustus työnsi Luís Henriquen kentän pintaan rangaistusalueen sisällä ja ottelun päätuomari vei pallon pilkulle. Edes rangaistuspotku ei kuitenkaan auttanut HIFK:ta tasoituksen metsästyksessä, vaan Koponen aavisti Luís Henriquen vedon oikein ja torjui vasempaan nurkkaan lähetetyn laukauksen.

HIFK suoritti kaksi pelaajavaihtoa ottelun viimeisen vartin aikana. Ensin Sakari Tukiainen tuli kentälle Jabar Sharzan tilalle ja hetkeä myöhemmin Tino Palmasto vaihdettiin Adama Fofanan tilalle. Tukiainen pääsi kentälle tulonsa jälkeen nousemaan yksin vasenta laitaa pitkin saatuaan pallon Lokalelta, mutta ratkaisun hetkellä Koponen oli vahvempi ja nappasi pallon käsiinsä suoraan Tukiaisen jaloista. Kovasta yrityksestä huolimatta loukkaantumissumasta kärsivä HIFK ei saanut tasoitusta aikaiseksi, joten pisteet jäivät Turkuun lukemin 1-0.

– Olen tietysti pettynyt. Meillä oli tavoitteena voittaa tämä peli, mutta saimme nolla pistettä mukaamme, joten tämä oli tietysti pettymys meille. Emme olleet tarpeeksi hyviä ensimmäisellä puoliajalla, eikä varsinkaan sen alussa. Meidän ryhmitysten väliin jäi liikaa tilaa samalla kun TPS tuli aggressiivisesti päälle alussa, eikä me oltu tarpeeksi hereillä vielä. Vastustaja sai ensimmäisen maalin heti alussa ja se ratkaisi lopulta ottelun tänään. Maalin jälkeen saimme otteen pelistä, mutta ne oikein vaaralliset maalipaikat jäivät puuttumaan. Sitä meidän täytyy parantaa, sillä luomme liian vähän maalipaikkoja tällä hetkellä, Joel Mattsson totesi Ruudun haastattelussa ottelun jälkeen.

HIFK:n kokoonpano:
1 Martti Puolakainen (mv)
2 Macario Hing-Glover
9 Luís Henrique
10 Jabar Sharza (77’ 11 Sakari Tukiainen)
13 Joel Mattsson (c)
14 Erikson Carlos
21 Sydney Lokale
22 Joel Mero
23 Nikolas Saira
24 Adama Fofana (85’ 16 Tino Palmasto)
34 Tuukka Andberg

Vaihdossa: 8 Jukka Halme, 77 Arnold Origi (mv).

Seuraava ottelu pelataan viikon päästä perjantaina 14.2., jolloin FC Inter tulee HIFK:n vieraaksi Talin jalkapallohalliin. Ottelu käynnistyy klo 18.00 ja liput matsiin myy Lippupiste.