Skip to main content

7.2.2020 14.00 TPS – HIFK 1-0 (1-0)

HIFK mötte Veikkausliiganykomlingarna TPS på bortaplan i den tredje matchen i Finska Cupens gruppspel idag. Det var den första cup-matchen genom tiderna mellan de här två fotbollsföreningarna och samtidigt även den första inbördes tävlingsmatchen mellan lagen sedan september 2001. Utgångsläget inför matchen var jämnt, då båda lagen tagit sammanlagt en poäng från sina två tidigare matcher i cupen.

Första halvlek

TPS tog kommandot i matchen redan i början då Joakim Latonen förde upp hemmalaget i ledning redan i den tredje matchminuten. Latonens vassa skott från drygt tjugo meter gick in i HIFK-målets vänstra nedre hörn.

HIFK lyckades också skapa några chanser uppåt efter TPS ledningsmål. Erikson Carlos sköt ett skott mot Jere Koponen i Åbolagets mål och en stund senare kom ett försök av Adama Fofana, som lyftes upp i öppningselvan precis innan matchstart. Det var Sydney Lokale som passade åt Fofana, som sköt, men Koponen klarade även denna situation. 

Efter drygt tjugo minuters spel fick TPS en riktigt farlig målchans. Oskari Jakonens passning hittade Mika Ääritalo, som hade glömts bort av HIFK-försvaret. Skottet gick som tur var sett ur HIFK:s synvinkel förbi målet. Lite före 30 minuter fick HIFK prova på att kvittera matchen från ett farligt frisparksläge. Jabar Sharzas frispark träffade TPS-muren, men bollen studsade vidare ända till Lokale. Den 19-åriga anfallarens skott träffade dock sidonätet.

Några minuter före paus hittade Erikson Carlos inlägg från höger Luís Henriques huvud framför målet, men nickförsöket blev svagt och bollen studsade via planen upp i famnen på Koponen. Jämfört med den förra HJK-matchen lyckades HIFK hålla i bollen betydligt mera under dagens första halvlek, men laget kunde inte utnyttja sina chanser uppe i anfallszonen. Resultatet efter 45 spelade minuter skrevs 1-0 till TPS.

Andra halvlek

Matchens andra halvlek inleddes med många spelavbrott. HIFK förde spelet med boll och TPS var tvunget att hänga efter, vilket resulterade i flera frisparkar för bortalaget. Trots att chanserna fanns där, lyckades HIFK fortfarande inte få sitt bollinnehav att synas på resultattavlan. I stället var det TPS som skapade den andra halvlekens första farliga målchans. Ett inlägg från högerkanten hittade Babacar Diop framför målet, men skottet gick förbi målet.

HIFK fick en kanonchans till kvittering efter drygt 70 minuters spel. TPS-försvaret knuffade Luís Henrique i ryggen innanför straffområdet och domaren blåste straffspark i läget. Men inte ens straffen ledde till ett kvitteringsmål, då Koponen chansade rätt på Luís Henriques skott, som var på väg mot det vänstra hörnet. 

HIFK utförde två spelarbyten under matchens tio sista minuter. Först kom Sakari Tukiainen in istället för Jabar Sharza och en stund senare byttes Tino Palmasto in istället för Adama Fofana. Tukiainen sprang kort efter att han kommit in på planen upp längs med den vänstra kanten efter att ha fått bollen av Lokale, men då det var dags för avslut var Koponen återigen vassare och tog bollen direkt från fötterna på Tukiainen. Trots flera försök under matchen lyckades HIFK inte få någon kvittering till stånd, och TPS tog tre poäng med resultatet 1-0.

– Jag är besviken såklart. Vi hade ambitioner om att vinna den här matchen men får med oss noll poäng, så det är klart att det är en besvikelse. Vi var inte tillräckligt bra under första halvlek, speciellt i början av den. Det var för långt mellan lagdelarna samtidigt som TPS var aggressiva i början, medan vi inte var riktigt påkopplade. De fick första målet i början och det visade sig vara avgörande idag. Efter målet började vi ta tag i matchen, men kom inte till de där riktigt farliga målchanserna, och det är något vi måste kolla på. Vi skapar för lite lägen, sade Joel Mattsson i Ruutus intervju efter matchen.

HIFK:s laguppställning:

1 Martti Puolakainen (mv)
2 Macario Hing-Glover
9 Luís Henrique
10 Jabar Sharza (77’ 11 Sakari Tukiainen)
13 Joel Mattsson (c)
14 Erikson Carlos
21 Sydney Lokale
22 Joel Mero
23 Nikolas Saira
24 Adama Fofana (85’ 16 Tino Palmasto)
34 Tuukka Andberg

Avbytare: 8 Jukka Halme, 77 Arnold Origi (mv).

HIFK:s följande match spelas om en vecka, dvs. fredagen den 14.2., då FC Inter kommer på besök till Tali fotbollshall. Matchen börjar kl. 18.00 och biljetter till den kan köpas via Lippupiste.