Skip to main content

7.2.2020 14.00 TPS – HIFK @LähiTapiola Areena, Turku

Suomen Cupin lohkovaihe etenee vauhdilla eteenpäin ja nyt HIFK:lla on jo edessään kolmas lohkovaiheen ottelu perjantaina, jolloin joukkue kohtaa nousijajoukkue TPS:n seurojen kautta aikojen ensimmäisessä cup-kohtaamisessa. Ottelu käynnistyy huomenna LähiTapiola Areenalla Turussa klo 14.00.

Pieni katsaus historiankirjoihin osoittaa myös sen, että TPS ja HIFK ovat viimeksi pelanneet samalla sarjatasolla kaudella 2001. Tuolloin joukkueet kohtasivat toisensa kolme kertaa Ykkösen sarjaotteluissa, joista viimeisin pelattiin Turussa syyskuussa 2001. Kyseinen kohtaaminen päättyi HIFK:n 0-1 -vierasvoittoon, kun taas kauden kaksi muuta kohtaamista tuottivat yhden tasapelin, sekä yhden vierasvoiton TPS:lle. Viimeisen viiden vuoden aikana joukkueiden tiet ovat menneet useita kertoja ristiin, sillä TPS putosi Veikkausliigasta HIFK:n noustessa sinne syksyllä 2014. Kun HIFK putosi Ykköseen kauden 2017 päätteeksi, oli puolestaan TPS:n vuoro nousta pääsarjatasolle. Eikä kahta ilman kolmatta, sillä HIFK:n syksyn 2018 nousu Veikkausliigaan osui sekin ajallisesti yhteen TPS:n Ykköseen putoamisen kanssa. Tulevalla Veikkausliigakaudella 2020 joukkueet pelaavat siis ensimmäistä kertaa samalla sarjatasolla 18 vuoden tauon jälkeen.

Huomisen HIFK-ottelu on TPS:lle kauden ensimmäinen kotiottelu Suomen Cupissa. Avauskierroksella turkulaiset hävisivät lukemin 3-0 HJK:lle Helsingissä, mutta viime viikonloppuna pistetili aukesi Ahvenanmaalla IFK Mariehamnin vieraana. Kotijoukkue johti ottelua 1-0 ensimmäisen puoliajan jälkeen, mutta TPS nousi heti toisen puoliajan alkuminuuteilla tasoihin, kun pitkän linjan TPS-pelaaja Sami Rähmönen viimeisteli ottelun tasoittaneen osuman rangaistuspotkulla. TPS:n päävalmentajana toimiva Tommi Pikkarainen kertoo seuransa nettisivujen otteluennakossa, että turkulaisryhmä valmistautuu HIFK-otteluun samoilla teemoilla kuin viime viikonloppunakin.

HIFK pelasi viime lauantaina kauden ensimmäisen kotiottelunsa, jossa vastassa oli HJK. Ensimmäinen puoliaika oli Tähtirinnoilta huono, sillä oma peli yskähteli pahasti samalla kuin HJK käytti tehokkaasti luomiaan maalipaikkoja hyväkseen. Tilanne oli ensimmäisen puoliajan jälkeen paikallisvastustajalle 0-2. Peli tasoittui hieman toisella puoliajalla, mutta HIFK ei onnistunut saamaan kunnon loppukiriä aikaiseksi. Erikson Carlosin pilkulta tekemä kavennus 85. peliminuutilla oli lopulta laiha lohtu viimeisen vartin alivoimalla pelanneelle HIFK:n joukkueelle.

Tukiainen: ”Lähdetään pitämään palloa enemmän”

HIFK:n hyökkääjä Sakari Tukiainen pelasi täydet minuutit cup-avauksessa FC Honkaa vastaan ja hieman alle 60 minuuttia viime viikon Talviderbyssä. Kauden alkaminen myös kilpailullisten pelien muodossa on maistunut Tukiaiselle hyvin.

– Tottakai kiva päästä pelaamaan taas, vaikka cupiin vaikuttaa myös kovat treenit joita käydään tällä hetkellä jengin kanssa. Oma kunto alkaa myös olla aika hyvä ja tatsi peliin alkaa löytyä. Tietysti omaan peliin vaikuttaa suuresti myös joukkueen peli ja toisin päin. Nämä kaksi ekaa peliä oli meille vähän vaikeita, mutta uskon, että sen suhteen tulee helpottamaan mitä enemmän päästään pelaamaan yhdessä, Tukiainen sanoo.

Sakari Tukiainen tavoittelemassa palloa viime lauantain HJK-pelissä.

Kausi on alkanut hieman erikoisella tavalla, sillä HIFK on molemmissa otteluissaan saanut toisella puoliajalla ulosajon toisen varoituksen muodossa. Alivoimalla pelaaminen on omalta osaltaan ollut vaikeuttamassa joukkueen pelaamista otteluiden loppupuolella. TPS on sarjanousijana uusi joukkue, mutta Tukiainen kertoo seuranneensa huomisen vastustajan otteita jo ennakkoon.

– Kyllä se (ulosajo) vaikuttaa peliin aika paljon, kun joutuu sitten puolustamaan paljon enemmän. Mutta hyvältä on peli tuntunut silti etenkin fyysisestä näkökulmasta. Joukkueen kanssa käydään TPS:n peliä vielä läpi loppuviikon aikana, mutta katsoin itse jo heidän pelejä ennakkoon. HJK:ta vastaan ne hävisi reilusti, mutta viime viikolta tuli hyvä tulos tasurin muodossa Maarianhaminaa vastaan. Uskon, että heillä – aivan kuten meilläkin – on kova halu voittaa huomenna, joten kova peli on varmasti tiedossa. Lähdetään vähän enemmän pitämään palloa ja sitä kautta rakentamaan niitä paikkoja. Päästään varmaan nyt pelaamaan vähän vapaammin hyökkäyksessä, Tukiainen kertoo.

TPS-ottelu on HIFK:n toistaiseksi viimeinen päiväottelu ennen kuin lohkovaiheen loppupuolella on edessä paluu siihen tutumpaan pelipäivän rytmiin, jossa peli pelataan vasta illalla. Minkälaisia muutoksia pelin pelaaminen jo aikaisemmin päivällä tuo pelaajien valmistautumisprosessiin?

– Se vaikuttaa vuorokausirytmiin aika paljonkin. Edellisen päivän syömisiin ja nukkumaan menemisiin tulee muutoksia, mutta niihin täytyy vaan osata suhtautua oikein. Ei sillä sinänsä ole väliä mihin aikaan päivästä peli pelataan. Molemmissa on hyvät puolensa, esimerkiksi päiväpeleissä on se hyvä puoli että sitten jää enemmän omaa vapaa-aikaa iltaan, kun taas iltapeleissä on puolestaan vähän tunnelmallisempi fiilis.

 

TPS – HIFK käynnistyy siis huomenna Turussa klo 14.00. Ottelu näytetään suorassa lähetyksessä Ruutu+ -palvelun kautta.