Skip to main content

7.2. 14.00 TPS – HIFK @LähiTapiola Areena, Åbo

Gruppspelet i Finska Cupen går vidare med full fart och HIFK står nu inför sin tredje match, då TPS, som steg upp till Veikkausliiga inför denna säsong, står för motståndet. Det handlar dessutom om det första cup-mötet någonsin mellan de här två lagen. Matchen inleds imorgon kl. 14.00 på LähiTapiola Areena i Åbo.

En liten titt i historieböckerna visar dessutom att lagen senast spelat på samma serienivå under säsongen 2001. Den säsongen möttes lagen tre gånger i Ettans seriematcher, varav den sista spelades i början av september. Då var det HIFK som tog en bortaseger mot TPS med siffrorna 0-1. De övriga två inbördes mötena under säsongen slutade oavgjort en gång, samt en gång i seger för TPS. Under de senaste fem åren har lagens vägar gått förbi varandra flera gånger, eftersom TPS föll ner till Ettan samtidigt som HIFK steg till Veikkausliiga hösten 2014. Då HIFK föll ner till Ettan hösten 2017, var det i sin tur TPS som tog steget upp. Och så blev det ännu en tredje gång som lagen gick förbi varandra, nämligen hösten 2018. Då steg HIFK tillbaka till Veikkausliiga, medan TPS föll till Ettan. Säsongen 2020 spelar lagen alltså för första gången på 18 år på samma serienivå.

Morgondagens match mot HIFK är TPS första hemmamatch för denna säsong. Laget öppnade sina tävlingsmatcher med att förlora 3-0 borta mot HJK, men förra veckoslutet öppnades poängkontot genom 1-1 mot IFK Mariehamn på Åland. Hemmalaget ledde matchen med 1-0 efter den första halvleken, men genast i början av andra halvlek kunde TPS utjämna, då den långvariga TPS-spelaren Sami Rähmönen gjorde mål från straffspark. TPS-tränaren Tommi Pikkarainen berättar på sitt lags webbsida att TPS förbereder sig inför HIFK-matchen med i stort sett samma tematik som man använde sig av förra veckan.

Förra lördagen spelade HIFK säsongens första hemmamatch, då man mötte HJK. Första halvlek var inte bra av HIFK, eftersom laget inte lyckades med att förverkliga den egna matchplanen, samtidigt som HJK använde sina lägen effektivt. Siffrorna stod 0-2 till lokalrivalerna efter 45 spelade minuter. Under matchens andra halvlek blev spelet lite jämnare, men HIFK lyckades inte med att få igång någon desto större jakt på en utjämning. Erikson Carlos gjorde mål från straffspark med dryga fem minuter kvar av matchen, men den här reduceringen blev till slut en klen tröst för de stjärnprydda.

Tukiainen: ”Vi går in för att hålla bollen mera”

HIFK-anfallaren Sakari Tukiainen spelade fulla 90 minuter mot FC Honka i cup-öppningen, samt knappa 60 minuter i Vinterderbyt. Att säsongen har kört igång nu också i form av tävlingsmatcher är något som har smakat bra för Tukiainen.

– Det är såklart roligt att få spela igen, trots att cupen även påverkas av de hårda träningarna som vi håller på med just nu. Min egen kondition börjar vara bra och touchen till spelet börjar hittas igen. Självklart påverkar lagets spel också det egna spelet väldigt mycket och tvärtom. De här två första matcherna har varit lite svåra för oss, men jag tror att det blir lättare ju mer vi får spela tillsammans, säger Tukiainen.

Sakari Tukiainen kämpar om bollen i förra veckans match mot HJK.

Säsongen har börjat på ett lite speciellt sätt, då HIFK har dragit på sig ett rött kort under andra halvlek i båda matcherna hittills. Spel i numerärt underläge har också varit med och försvårat lagets spel under slutet av matcherna. TPS är ett nytt lag i Veikkausliiga, men Tukiainen berättar att han haft tid att se lagets två första matcher redan i förväg.

– De röda korten påverkar spelet ganska mycket, när man sedan måste försvara mycket mera. Men ur ett fysiskt perspektiv har spelet kännats bra så här långt. Vi går igenom TPS tillsammans med laget ännu under slutet av veckan, men jag har själv redan kollat lite på deras matcher. Mot HJK förlorade de stort, men förra veckan blev det ett bra resultat i form av 1-1 mot IFK Mariehamn. Jag tror att de, precis som vi också, har en stark vilja att vinna imorgon, så det blir säkert en hård match. Vi går in för att hålla boll lite mera och den vägen bygga upp målchanser. Sen får vi säkert också spela lite friare i anfallet nu, berättar Tukiainen.

TPS-matchen är HIFK:s sista dagsmatch på ett tag, innan det mot slutet av gruppspelet återigen blir en dagsrytm med kvällsmatcher, som spelarna är mer vana vid. Hurdana skillnader blir det i spelarnas förberedelser inför matchen då avsparken är så pass tidigt på dagen?

– Det påverkar dygnsrytmen ganska mycket. Det blir ändringar i hur man äter och när man går och lägger sig dagen innan, men det är saker som man måste förhålla sig till på rätt sätt. Egentligen har det inte någon stor skillnad vilken tid på dagen matchen spelas. Det finns bra sidor med både dags- och kvällsmatcher. Då det är match på dagen har man till exempel lite mera egen tid på kvällen, medan det i kvällsmatcher kanske blir en lite mer stämningsfull känsla.

 

TPS – HIFK spelas alltså imorgon i Åbo med start klockan 14.00. Matchen visas i direktsändning via Ruutu+.