Skip to main content

29.2. klo 19.00 IFK Mariehamn – HIFK @Eckeröhallen

Suomen Cupin lohkovaihe on yhtä ottelua vaille valmis ja HIFK:n osalta vuorossa on vierasottelu IFK Mariehamnia vastaan huomisiltana. Ottelu pelataan Eckeröhallenissa klo 19.00 alkaen ja näkyy suorana lähetyksenä Ruudun kautta.

Tässä vaiheessa HIFK:lla on vielä mahdollisuudet mennä jatkoon, mutta se vaatii voittoa IFK Mariehamnista, samalla kun TPS häviää oman ottelunsa FC Interiä vastaan. TPS:n ja FC Interin välinen ottelu pelataan huomenna klo 15.15 alkaen, joten HIFK:n ottelun alkaessa tulee jo olemaan tiedossa, mikäli mahdollisuuksia jatkoonmenoon vielä on.

IFK Mariehamn on A-lohkon viimeisenä neljän pelatun ottelun jälkeen. Joukkue on hävinnyt FC Interille, FC Hongalle ja HJK:lle, sekä pelannut TPS:n kanssa tasan, joten sillä ei enää ole mahdollisuuksia jatkopeleihin. Joukkueessa on talven aikana tapahtunut paljon muutoksia. Monivuotinen päävalmentaja Peter Lundberg siirtyi Suomen U19-maajoukkueen päävalmentajaksi ja hänen tilalleen palkattiin ruotsalainen Lukas Syberyjski. Pelaajapuolella on myös ollut vaihtuvuutta, sillä viime kauden kapteeni Daniel Sjölund lopetti uransa ja runkopelaajat Rick KettingKeaton IsakssonRobin Sid ja Robbie Crawford siirtyivät uusiin maisemiin.

Uusina pelaajina ryhmään ovat liittyneet mm. kaksi FC Interistä siirtynyttä pelaajaa. Laitahyökkääjä Albion Ademin lisäksi Maarianhaminaan siirtyi myös keskikenttäpelaaja Niilo Mäenpää, joka nyt jälleen pääsee pelaamaan kaksoisveljensä Aapo Mäenpään kanssa samassa seurassa muutaman vuoden tauon jälkeen. Seuraan tuli lisää nuorta osaamista, kun pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Maximo Tolonen liittyi IFK Mariehamnin vahvuuteen parin vuoden SJK-visiitin jälkeen. Joukkueeseen on myös hankittu muutamia ulkomaalaispelaajia, kuten VPS-paidasta siirtynyt Richard Ebwelle, kreikkalaisesta Panionios FC:stä tullut Peter Makrillos, sekä Belgiasta saapunut Yvan Yagan.

Luís Henrique: ”Kasvamme koko ajan joukkueena”

HIFK:n joukkue on viimeisen kuukauden aikana treenannut fyysistä puolta ja valmistautunut uuteen kauteen. Viime ottelussa FC Interiä vastaan maalitilinsä avannut Luís Henrique kertoo kausivalmistelujen etenevän suunnitelmien mukaisesti.

– Ollaan treenattu fysiikkaa todella kovaa nyt viimeisen kuukauden aikana ja pallollisten treenien lisäksi käyty paljon salilla. Tämä valmistaa meitä kauteen ja antaa meille hyvän kuntopohjan koko kautta varten. Kun Veikkausliiga alkaa, ei enää ole aikaa tehdä kovaa fyysistä harjoittelua, kun pelejä on paljon ja palautumisaika on pientä. Eli pääasiassa fyysistä treeniä, toki taktista puolta unohtamatta, mutta sen osuus kasvaa kun sarjakauden avaus lähestyy, Luís Henrique kertoo.

Suomen Cup on toistaiseksi edennyt alle odotusten HIFK:n osalta, kun kasassa on vasta kaksi pistettä ja kolme tehtyä maalia neljän ottelun jälkeen. Fyysisten harjoitusten ohella brasilialaishyökkääjä uskoo, että lyhyt aika yhdessä joukkueen kanssa vielä osittain on mukana vaikuttamassa tuloksiin.

– Nyt ollaan vielä aika alussa, eli sen suhteen ei voi vielä vetää isompia johtopäätöksiä. Tietenkään tulokset eivät ole olleet sellaisia, joita odotimme, mutta teemme kovaa työtä niiden parantamiseksi. Haluamme voittaa seuraavan pelin nyt lauantaina IFK Mariehamnia vastaan, se on meille tärkeä ottelu. Paljon on kuitenkin parannettava jotta voidaan voittaa, ja sen eteen teemme töitä niin fyysisellä kuin taktisellakin puolella. Kasvamme koko ajan joukkueena ja luulen, että tarvitsemme vielä hieman lisää aikaa yhdessä.

Luís Henrique kentällä Suomen Cupin avausottelussa.

IFK Mariehamn pelaa huomenna ilman paineita, joten huomisen vastustajalle lauantain ottelu on hyvä tilaisuus jatkaa uuden joukkueen yhteispelin hiomista. HIFK on viikon aikana tutustunut huomisen vastustajansa pelityyliin ja Luís Henriquen mukaan voittotilin avaaminen on joukkueen selkeä tavoite, vaikkei se lopulta riittäisikään jatkopaikkaan.

– Tietysti se vaikuttaa asetelmiin, kun vastustaja voi pelata ilman paineita. Meillä on vielä tässä vaiheessa mahdollisuudet mennä jatkoon riippuen TPS:n ottelun tuloksesta huomenna, joten meille tämä on selkeä tulos tai ulos -asetelma. Katsomme tietysti myös muiden tuloksia, mutta niitä ei voi lähteä miettimään liikaa etukäteen. Meidän päätavoite on ottaa kauden ensimmäinen voitto, riippumatta muiden tuloksista.

– Tiedän, että IFK Mariehamnilla on uusi päävalmentaja ja paljon uusia pelaajia etenkin hyökkäyksessä. Meillä on kuitenkin suurin fokus omassa tekemisessä, miten tullaan pelaamaan lauantaina ja kuinka puolustetaan heitä vastaan. Ollaan katsottu heidän pelejään, joten tiedämme enemmän siitä, mitä huomiselta voi odottaa. Siltä pohjalta tiedämme myös, mitkä asiat meidän pelityylistä toimivat heitä vastaan, hän kertoo.

Luís Henriquen hyökkääjäkollega Erikson Carlos on viimeistellyt kaksi maalia Cupissa, ja he ovat toistaiseksi HIFK:n ainoat maalinteossa onnistuneet pelaajat tämän vuoden puolella. Maalitilin avaaminen tuntui hyvältä ja osumat ovat hyökkääjille paras tapa auttaa joukkuetta menestymään.

– Ollaan molemmat hyökkääjiä, joten meillä on päävastuu maalinteosta. Sitä kautta me pystytään parhaiten auttamaan joukkuetta. Joka pelissä yksittäinen hyökkääjä ei pysty tekemään maaleja, mutta silloin on autettava joukkuetta jollain muulla tavalla, kuten puolustamalla hyvin, tekemällä hyviä juoksuja ja antamalla hyviä syöttöjä muille pelaajille. Joukkueen kaikki pelaajat haluavat tietysti tehdä maaleja, mutta eniten se on meidän hyökkääjien vastuulla, Luís sanoo.

Ahvenanmaan reissun jälkeen joukkue lähtee pian uudestaan yhdessä reissuun, kun ensi viikolla on edessä lähtö harjoitusleirille Turkkiin. Viikon ulkomaanmatkan aikana joukkueen kasvuprosessin jatkumiselle on hyvät edellytykset.

– Odotan paljon sitä reissua! Se tulee meille hyvään paikkaan, kun päästään treenaamaan ulkona hieman lämpimämmässä säässä. Joukkuehengelle se tulee myös tekemään hyvää, meille on kuitenkin tullut jonkun verran uusia pelaajia mukaan, niin päästään hitsautumaan yhteen kun ollaan viikon yhdessä reissussa. Päästään pelaamaan ulkona ja asumaan yhdessä hotellissa, joten siitä tulee varmasti todella positiivinen juttu joukkueelle, Luís Henrique toteaa.