Skip to main content

29.2. kl. 19.00 IFK Mariehamn – HIFK @Eckeröhallen

Gruppspelet i Finska Cupen står nu inför sin sista match, då HIFK reser till Åland för att möta IFK Mariehamn imorgon kväll. Matchen spelas i Eckeröhallen med start kl. 19.00 och går att följas med i direktsändning via Ruutu.

I nuläget har HIFK fortfarande chanser att gå vidare, men för att det skall vara möjligt krävs en seger mot IFK Mariehamn, samtidigt som TPS förlorar sin match mot FC Inter. Matchen mellan TPS och FC Inter spelas imorgon med start kl. 15.15, vilket betyder att det då HIFK:s match börjar kommer att stå klart om det fortfarande är möjligt att gå vidare eller inte.

IFK Mariehamn ligger sist i A-gruppen efter förluster mot FC Inter, FC Honka och HJK, samt oavgjort mot TPS. Detta betyder att laget inte längre kan gå vidare från gruppspelet. Det har skett en del förändringar i laget under vintern, då man anställt svenska Lukas Syberyjski som ny chefstränare istället för mångåriga coachen Peter Lundberg, som tog över som tränare för Finlands U19-landslag. Även på spelarsidan har det skett förändringar. Lagkaptenen Daniel Sjölund avslutade sin karriär och av de övriga nyckelspelarna har bland andra Rick KettingKeaton IsakssonRobin Sid och Robbie Crawford sökt sig till nya klubbar.

Som nya spelare har IFK Mariehamn kunnat presentera bl.a. två spelare från FC Inter. Yttern Albion Ademi flyttade till Åland tillsammans med mittfältaren Niko Mäenpää, som nu får chansen att spela i samma lag som sin tvillingbror Aapo Mäenpää efter ett par års paus. Laget har även förstärkts med ytterligare en ung förmåga, då Maximo Tolonen, som har rötterna i huvudstadsregionen, anslöt sig till laget efter ett par år i SJK. Så har det även blivit några utländska förstärkningar, som t.ex. den förra VPS-spelaren Richard EbwellePeter Makrillos från grekiska Panionios FC, samt Yvan Yagan från Belgien.

Luís Henrique: ”Vi växer hela tiden som lag”

Under den senaste månaden har HIFK:s lag tränat hårt på den fysiska sidan och gjort förberedelser för den kommande säsongen. Luís Henrique, som öppnade målkontot i den förra matchen mot FC Inter, berättar att arbetet inför säsongen framskrider som planerat.

– Vi har tränat vår fysik väldigt hårt nu under den senaste månaden och har gått en hel del på gym utöver våra vanliga träningspass med boll. Det här förbereder oss inför säsongen och ger oss en bra grundkondition, som håller i sig under hela året. Då Veikkausliiga börjar har man inte längre mycket tid för fysisk träning, då matchprogrammet är intensivt och återhämtningstiden kort. Så vi har mest tränat på vår fysik, utan att glömma bort den taktiska delen, men dess roll blir större ju närmare säsongstarten kommer, berättar Luís Henrique.

Finska Cupen har hittills gått under förväntningarna för HIFK, som efter fyra spelade matcher endast har två poäng och tre gjorda mål. Förutom de hårda träningarna lyfter den brasilianska anfallaren fram den alltjämt korta tiden som laget spenderat tillsammans som en möjlig orsak till att matcherna inte gått så bra som förväntat.

– Nu är vi fortfarande i början av vår gemensamma väg, så man kan ännu inte dra alltför stora slutsatser. Det är klart att resultaten inte har varit sådana som vi hade förväntat oss, men vi jobbar hårt för att förbättra dem. Vi vill vinna nästa match mot IFK Mariehamn, det är en viktig match för oss. Det finns ännu mycket som behöver förbättras för att vi ska kunna vinna och det är något vi jobbar med både fysiskt och taktiskt just nu. Vi växer hela tiden som lag och jag tror att vi helt enkelt behöver lite mer tid tillsammans.

Luís Henrique på plan i Cupens öppningsmatch.

IFK Mariehamn spelar imorgon utan press, så för dem är morgondagens match ett bra tillfälle till att finslipa det egna samspelet. Under veckan har HIFK bekantat sig med sin motståndares spelstil och enligt Luís Henrique är öppnandet av målkontot det största målet för imorgon, även om det inte skulle räcka till avancemang.

– Såklart påverkar det förutsättningarna för matchen, då motståndaren spelar utan press. Vi har ju ännu chanser att gå vidare beroende på hur TPS spelar, så för oss är det vinna eller försvinna som gäller. Sen är det klart att vi kollar på hur alla andra lag har spelat, men det är inte något som man kan börja tänka för mycket på nu på förhand. Vårt huvudmål är att ta vår första vinst för i år, oberoende av alla andras resultat.

– Jag vet att IFK Mariehamn har en ny tränare och flera nya spelare, speciellt i anfallet. Vår fokus ligger ändå på vårt eget spel, alltså på hur vi kommer att spela på lördag och hur vi kommer att försvara mot dem. Vi har kollat på deras matcher, så vi vet en hel del om vad vi kan förvänta oss. Utgående från det vet vi också vilka delar av vårt eget spel som kommer att fungera bra mot dem, säger han.

Luís Henriques anfallskollega Erikson Carlos har gjort två mål i Cupen hittills och de är HIFK:s enda målskyttar på detta års sida. Öppnandet av målkontot kändes bra och för en anfallare är målskyttet det bästa sättet att hjälpa laget på.

– Vi är ju båda anfallare, vilket betyder att vi har det största ansvaret när det gäller målskyttet. Det är så vi bäst hjälper laget. En enskild anfallare kan inte göra mål i varje match, men då måste man hjälpa laget på något annat sätt, som t.ex. genom att försvara bra, genom att göra några bra löpningar och genom att ge lagkompisarna bra passningar. Alla spelare i laget vill såklart göra mål, men mest av allt är det på anfallarnas ansvar.

Efter turen till Åland åker laget snart ut på en resa tillsammans igen, då det nästa vecka blir dags för ett träningsläger i Turkiet. Det finns goda förutsättningar för att laget fortsätter växa under en veckas utlandsresa.

– Jag väntar mycket på den resan! Den kommer i rätt tidpunkt för oss och vi får spela och träna ute i lite varmare väder. Det kommer säkert också att vara bra med tanke på lagandan, då vi har en del nya spelare, så att vi får svetsas samman ännu mer som lag då vi är en vecka på resa tillsammans. Vi får spela ute och bo tillsammans på hotell, så det kommer säkert att vara en riktigt positiv sak för oss, konstaterar Luís Henrique.