Skip to main content

HIFK vahvistaa organisaatiotaan junioripuolella, kun seurassa toimii jatkossa seuraavat kolme valmennuspäällikköä:

  • Olli Orvasto (UEFA A), valmennuspäällikkö ja valmennuksen kehittäjä
  • Mike Keeney (UEFA Pro), valmennuspäällikkö (ikäluokat U11-U14), pelaajakehittäjä
  • Mikael Airava (UEFA B), valmennuspäällikkö (ikäluokat U5-U10), futsalvastaava

Olli Orvasto tuli mukaan HIFK:n toimintaan viime kaudella, kun hän toimi edustusjoukkueessa joukkueenjohtajana ja valmentajana. Tästä eteenpäin hän pääsee edustusjoukkueen ohella tekemään töitä myös seuran junioripuolella valmennuspäällikön ja valmennuksen kehittäjän roolissa.

– On erittäin tärkeää, että IFK kehittää edustusjoukkuetoiminnan lisäksi myös junioripuolta ja minusta on hienoa päästä tuohonkin kehitysprosessiin mukaan. Oman roolini tärkein tehtävä on valmennuksen laadun kehittäminen. Siihen yritämme päästä kiinni kouluttamalla ja tukemalla valmentajia, sekä luomalla seuralle mahdollisimman hyvät toimintalinjat, Orvasto kommentoi.

Myös toinen HIFK:n edustusjoukkueen tulevan kauden valmennustiimin jäsenistä saa vastuulleen töitä junioritoiminnan parissa. Valmentaja Mike Keeney tulee jatkossa vastaamaan HIFK:n pelaajakehitystyöstä, sekä toimimaan U11-U14 -ikäluokkien valmennuspäällikkönä.

– Minun tehtävääni kuuluu tukea IFK:n juniorivalmentajia. Tämä tuki voi näkyä siinä, että autan meidän valmentajia organisoimaan ja suunnittelemaan harjoituksia, tai ihan konkreettisesti siinä, että autan valmentajia vetämällä harjoitussession kentällä. Kaiken kaikkiaan näen, että rooliini kuuluu olla luomassa valmentajillemme sellaisen ympäristön, jossa voidaan kehittää ja toteuttaa pelaajien ikään sopivia harjoituksia IFK-metodologian mukaan, Keeney sanoo.

Pitkään HIFK:n seuran junioritoiminnassa vaikuttanut Mikael Airava kantaa jatkossa HIFK:n U5-U10 -ikäluokkien valmennuspäällikön vastuun, ja toimii tämän ohella myös HIFK:n futsalvastaavana.

– Seuran päätös lisätä valmennuspäälliköiden määrää kahdella on mielestäni tervetullut, sillä tämän myötä seuran pelaajakehitystyötä ja valmentajakoulutusta voidaan täydentää ja leventää entisestään. Samalla saan itse nyt mahdollisuuden käyttää aiempaa enemmän aikaa meidän nuorimpien ikäluokkien hyvien valmentajien ja joukkueenjohtajien tukemiseen.

– Vastaan seuran yhteistyöstä päiväkotien kanssa, seuran jalkapallokoulusta ja seuran nuorimmista ikäluokista. Tehtävääni kuuluu tapahtumien järjestämistä sekä hyvän maineen luomista, jotta voimme houkutella uusia pelaajia mukaan seuraamme. Tulen jatkossakin vastaamaan harjoitusolosuhteista, valmentajien rekrytoinneista ja koulutuksesta sekä monista muista kulisseissa tapahtuvista tehtävistä, jotka mahdollistavat seuran toiminnan, Airava kertoo.

Lönnström: “Jokainen osa-alue halutaan saada paremmaksi”

HIFK aloitti urheiluun liittyvän operatiivisen toiminnan muutokset noin kaksi vuotta sitten. Näkyvästi nämä muutokset tulivat eniten esille edustusjoukkueen toiminnassa, mutta jo tuolloin alettiin työstää uutta toimintastrategiaa IFK:n koko seuran urheilutoimintaan liittyen.

– Perustettiin kehitysryhmiä, selvitettiin kehitystarpeita ja sitä, missä aikataulussa mitäkin tullaan tekemään. Nyt olemme päässeet ns. vaiheeseen kolme, jossa työstämme IFK-metodologiaa, jolla saamme valmentajillemme ja pelaajillemme lisätukea valmennuskoulutukseen ja pelaajakehitykseen liittyvisä asioissa. Toimintaa jalkautetaan entisestään, mikä tarkoittaa sitä, että se tulee näkymään entistä vahvemmin kaikessa seuran urheilutoiminnassa. Kehitysryhmät muuttavat hiukan muotoaan ja tulee uusia vastuuhenkilöitä. Päivitämme tietenkin myös seuran valmentajien ja päätoimisten valmennushenkilöiden kanssa tehtyjä suunnitelmia, urheilutoimenjohtaja Mika Lönnström kertoo.

Lönnström nostaa esille kolme eri osa-aluetta, joiden parissa urheilutoiminnan muutokset ovat tähän mennessä jo näkyneet:

  • Valmentajien keskuudessa on käynnistynyt seuran sisäinen koulutusohjelma, jota on jo toteutettu syksyn aikana. Valmentajat työstävät IFK-metodologiaa yhteisesti edustuksen ja muissa seurajoukkueissa toimivien valmentajien kesken ja tästä kehittyy mm. uuden IFK:n tapa pelata.
  • Erityisvalmennus, Treenaa Tähtien Kanssa -toiminta, jossa valmennetaan tavoitteellisia pelaajia. Haluamme myös ottaa käyttöön pelaajakehityksessä uudenlaisen tavan, jossa keskitytään erityisesti 2-3 asiaan, joissa pelaajat tulevat olemaan erityisen hyviä.
  • Meillä yhtenä tärkeänä arvona jatkuvan kehityksen lisäksi on yhteistyöhakuisuus, joka käytännössä tarkoittaa, että haemme yhteistyötä myös lajin ulkopuolisten tahojen ja organisaatioiden kanssa. Tavoitteena on oppia kaikilta. Näkyvä yhteistyömuoto on seuran toiminnan ja valmennuksen kehittäminen yhdessä HIFK:n jääkiekkojaoston kanssa.

– IFK:ssa yleensä ensin vähän sattuu ja sitten tapahtuu. Nyt olemme päässeet siihen vaiheeseen, että joitain asioita alkaa näkyä. Kehitysmatkaa jatketaan sillä asenteella, että jokainen osa-alue halutaan saada paremmaksi, Lönnström toteaa.