Skip to main content

IFK Mariehamn-HIFK 0-0, 4-2 rangaistuspotkukilpailun jälkeen

Kauan odotettu Veikkausliigan eurolopputurnaus potkaistiin tänään käyntiin Ahvenanmaalla, jossa Veikkausliigan kaksi IFK:ta iskivät yhteen ”Kamratmöten” merkeissä. IFK Mariehamn sijoittui mestaruussarjan viimeiseksi, kun taas HIFK tuli tähän otteluun haastajasarjan voittajan ominaisuudessa. Wiklöf Holding Arenan nurmen kunto oli ottelun alla pienimuotoinen arvoitus, sillä paikallislehtien mukaan IFK Mariehamn oli joutunut pitämään tiistain treeninsä varakentällä, johtuen WHA:n nurmen liiallisesta kosteudesta.

Kotijoukkue IFK Mariehamn oli ottelun alussa niskan päällä, ja pääsi luomaan vaarallisen hyökkäyksen jo reilun viiden minuutin pelin jälkeen. Aristote Mboma syötti Keaton Isakssonin läpi, ja tämä laukoi pallon hyökkäyksen päätteeksi HIFK:n onneksi tolpan kautta Daniel Kollarin näppeihin. Maarianhaminalaiset saivat luotua myös muutamia muita tilanteita ensimmäisen vartin aikana, mutta HIFK:n puolustus Tero Mäntylän ja Hannu Patrosen johdolla pystyi selvittämään nämä hyökkäykset. Nurmen liukkaus näkyi selvästi myös pelin luonteessa, sillä liukastumisia nähtiin useasti molempien joukkueiden pelaajilta.

Ottelun edetessä myös HIFK pääsi paremmin peliin mukaan, ja hyökkäyspäässä nähtiin muutamia hyviä maalintekopaikkoja. Parhaat paikat tarjoutuivat Joel Mattssonille, joka ensin sai vastaanottaa Erikson Carlosin lyhyen syötön maalin edustalla, mutta Mattssonin nosto meni kuitenkin yli maalin tässä tilanteessa. Hetkeä myöhemmin nuorella keskikenttäpelaajalla oli jälleen hyvä sauma viedä HIFK johtoon, mutta rangaistusalueen rajalta lähtenyt veto meni sekin selvästi yli maalin. Näin ensimmäinen puoliaika ei tarjonnut Wiklöf Holding Arenan katsojille maaleja, ja tauolle mentiin tasatilanteessa 0-0.

Toinen puoliaika oli selkeästi varovaisempi ensimmäiseen verrattuna, ja molemmat joukkueet ottivat yhä vähemmän riskejä. Robert Kakeeto laukoi vahvasti ottelun 58. peliminuutilla, ja pallo jäi maalivahti Oskari Forsmanin torjunnasta leijumaan ilmaan, muttei jatkotilannekaan tuottanut vierasmaalia. Ottelussa oli ratkaisun paikka vielä juuri ennen varsinaisen peliajan loppua, kun Mattsson sai päättää hyökkäyksensä vetoon. Tämä laukaus osui kuitenkin HIFK:n epäonneksi tolppaan, ja tuomarin päätösvihellys merkitsi sitä, että ottelussa mentiin jatkoajalle.

Kun jatkoaikakaan ei tuonut mukanaan ratkaisua kahden väsyneen joukkueen välillä, oli edessä rangaistuspotkukilpailu. HIFK aloitti rankkarit väkevästi, ja johti kilpailua lukemin 1-2 kahden vetäjän jälkeen. Tässä vaiheessa HIFK:n maalit viimeistelivät Jani Bäckman ja Luís Henrique. Tämän jälkeen pilkkukisa alkoi hiljalleen kääntyä kotijoukkueelle, ja maalivahti Forsman nappasi sekä Riku Selanderin että Sakari Tukiaisen vedot. IFK Mariehamnin viimeinen laukoja Amos Ekhalie ratkaisi kisan viidennessä vetoparissa, ja tämä merkitsi sitä, että HIFK:n kausi päättyi Wiklöf Holding Arenalla. IFK Mariehamn jatkaa eurolopputurnauksen seuraavalle kierrokselle.

Päävalmentaja Tor Thodesen kommentoi pettymykseen päättynyttä ottelua seuraavanlaisesti:

– Päällimmäiset tunnelmat ovat tietysti pettyneitä, on todella raskasta hävitä tällä tavalla. Ensimmäinen puoliaika oli meiltä huono, mielestäni ei saatu luotua hyviä tilanteita tai vaiheita sen aikana. Painotin tauolla sitä, että lähtisimme viemään peliä enemmän, jotta se olisi vähemmän paikallaan seisovaa. Saimme olla tyytyväisiä siihen, ettei omiin mennyt maaleja tässä vaiheessa. Vaikka meillä oli omat hetkemme ratkaista, niin sanoisin että IFK Mariehamn oli kokonaisuutena kuitenkin hieman vahvempi 120 peliminuutin aikana, joten siinä mielessä tulos on oikeudenmukainen.

HIFK:n avauskokoonpano:

4 Hannu Patronen (c)

7 Joel Mattsson (109′ 19 Kevin Larsson)

8 Jukka Halme (79’ 6 Riku Selander)

9 Luís Henrique

12 Daniel Kollar (mv)

14 Erikson Carlos

15 Macario Hing-Glover

17 Jani Bäckman

18 Matias Hänninen

24 Tero Mäntylä

33 Robert Kakeeto (74’ 27 Sakari Tukiainen)