Skip to main content

IFK Mariehamn-HIFK 0-0, 4-2 efter strafftävling

Idag körde den efterlängtade europlayoffturneringen igång med ett klassiskt Kamratmöte mellan IFK Mariehamn och HIFK. Hemmalaget slutade sist i mästerskapsserien, medan HIFK kom in i matchen som vinnare i utmanarserien. Inför matchen talades det mycket om i hurdant skick gräsmattan på Wiklöf Holding Arena skulle komma att vara. Den lokala pressen rapporterade om att IFK Mariehamn hade tvingats flytta sitt träningspass på tisdagen till en annan plan, då WHA:s gräsmatta skall ha haft problem med för mycket vatten på planen.

I början av matchen var det IFK Mariehamn som var snäppet vassare, och hemmalaget lyckades även skapa en riktigt bra chans genast under matchens första fem minuter. Aristote Mboma spelade bollen till Keaton Isaksson, som steg fram och kom till skott – ett skott som träffade IFK-målets stolpe och därefter studsade i Daniel Kollars händer. Mariehamn skapade även några andra chanser framåt, men HIFK:s försvar under ledning av Tero Mäntylä och Hannu Patronen kunde hålla det egna målet rent, samtidigt som också Kollar stod för flera viktiga räddningar. Den hala planen hade också sin inverkan på matchbilden, då det blev flera halkningar från båda lagens spelare.

Allt mer som matchen led, kom även HIFK bättre med i matchen och några bra chanser kunde skapas i anfallsväg. Joel Mattsson fick bollen efter en kort passning av Erikson Carlos, men Mattssons fortsättning gick dessvärre över motståndarmålet. En riktigt kort stund fick den unga mittfältaren en andra chans, men skottet från gränsen av straffområdet gick även det klart över målet. Det här betydde att första halvlek inte bjöd WHA:s publik på några mål, och så blev det paus i ett mållöst resultat.

Andra halvlek var aningen försiktigare i jämförelse med den första, då bägge lagen gick ut för att minimera sina misstag. HIFK:s bästa chanser skrevs Robert Kakeeto och Mattsson. Kakeeto sköt ett dundrande långskott i matchens 58. spelminut, och bollen studsade högt upp i luften efter en räddning av IFK Mariehamns målvakt Oskari Forsman, men inte heller det efterföljande läget resulterade i ett bortamål. Spänningen steg ju mer tiden led mot slutet av ordinarie matchtid, som kulminerade i ett stolpskott av Mattsson precis innan domaren visslade slut den ordinarie speltiden. Därmed stod lagen inför en otroligt spännande förlängning på två gånger femton minuter.

Förlängningen bjöd inte heller på resultat mellan två lag som blev allt tröttare ju längre matchen led, och därmed var det dags för strafftävling. HIFK:s två första skyttar Jani Bäckman och Luís Henrique gjorde mål, och HIFK ledde strafftävlingen med 1-2 efter två skytteomgångar. Sedan började tävlingen vända mot IFK Mariehamns håll, och då Forsman räddade såväl Riku Selanders som Sakari Tukiainens försök, fick till slut Amos Ekhalie punktera matchen, och föra IFK Mariehamn till en följande omgång. Det här betyder att HIFK:s säsong också tog slut idag på Wiklöf Holding Arena.

En besviken Tor Thodesen kommenterade matchen såhär:

– Det är såklart väldigt tungt att förlora en match på det här sättet. Första halvlek var riktigt dålig av oss, vi fick inte skapat bra sekvenser eller lägen. På pausen var mitt budskap att vi skulle gå in för att föra spelet mera, så att det skulle vara mindre stillastående spel. Vi får vara nöjda med att vi lyckades hålla vårt eget mål rent. Fast också vi hade våra chanser att avgöra, så var Mariehamn kanske ändå starkare under fulla 120 minuter, så därmed var resultatet rättvist.

HIFK:s öppningselva:

4 Hannu Patronen (c)

7 Joel Mattsson (109′ 19 Kevin Larsson)

8 Jukka Halme (79’ 6 Riku Selander)

9 Luís Henrique

12 Daniel Kollar (mv)

14 Erikson Carlos

15 Macario Hing-Glover

17 Jani Bäckman

18 Matias Hänninen

24 Tero Mäntylä

33 Robert Kakeeto (74’ 27 Sakari Tukiainen)