Skip to main content

Kahden vuoden odotuksen jälkeen oli jälleen Stadin Derbyn aika, kun HJK ja HIFK kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa Veikkausliigatasolla sitten vuoden 2017. Joukkueet lähtivät otteluun eri lähtökohdista; isäntäjoukkue HJK on alkukauden neljästä ensimmäisestä ottelusta voittanut kaksi, ja pelannut kaksi tasan, kun taas HIFK hakee kauden avausvoittoaan kahden hävityn Veikkausliigapelin jälkeen.

Ottelun ensimmäiset 15 minuuttia menivät HIFK:n hienoisessa hallinnassa, ja joukkue sai hankittua itselleen kolme kulmapotkua reilun 20 minuutin pelin aikana. Nikolas Saira pääsi nousemaan useaan otteeseen omalla laidallaan kohti HJK:n maalia. Paras paikka tuli Jani Bäckmanille, jonka laukaus lähti terävästi kohti vastustajan maalia, jossa Maksim Rudakov kuitenkin onnistui torjumaan.

Molempien joukkueiden äänekkäiden kannattajapäätyjen lisäksi tunnelma oli lämmin myös kentällä. Ottelun ensimmäinen puoliaika tarjosi lukuisia kaksinkamppailutilanteita sekä vapaapotkuihin johtaneita rikkeitä. HIFK onnistui puoliajan edetessä edelleen hankkimaan lisää kulmapotkuja, mutta vaaralliset maalipaikat jäivät kuitenkin syntymättä. Aivan puoliajan loppuminuuteilla Erikson Carlos pääsi kuin varkain maalintekopaikkaan, kun Rudakov pomputteli palloa oman rangaistusalueen rajalla. HJK-vahti onnistui kuitenkin selvittämään tilanteen, ja näin ollen puoliajalle mentiin maalittomassa tasapelissä.

Ottelun ensimmäinen maali nähtiin nopeasti tauon jälkeen, kun Akseli Pelvas pääsi jatkamaan keskityksen HIFK:n maaliin maalinedustalta. Heti takaiskumaalin jälkeen Erikson Carlosilla oli jälleen loistava maalipaikka, kun hän pääsi laukomaan aivan vapaasti HJK:n maalin edustalta. Radukov torjui brasilialaisen laukauksen jalallaan, ja näin HJK onnistui pitämään johtonsa. Viitisen minuuttia myöhemmin oli Jakob Dunsbyn vuoro kokeilla Hassan Sesayn keskityksen leijailtua hänelle, mutta laukauksesta puuttui voima, ja pallo meni ohi maalin.

HIFK:n ansaittu kauden avausmaali näki päivänvalon ottelun 64. peliminuutilla, kun pallo pelattiin kulmapotkun jälkitilanteessa Erikson Carlosille. Kolmatta kertaa brasilialainen ei erehtynyt, vaan tällä kertaa hän onnistui laittamaan pallon HJK-maaliin. Maalitilin avaaminen vapautti joukkueen pelin selvästi, ja tietynlainen rentous rupesi paistamaan läpi joukkueen pelaamisesta. Tor Thodesen päästi IFK:n uuden vahvistuksen Foday Mannehin kentälle ottelun viimeisellä kympillä, kun hän tuli maalin tehneen Erikson Carlosin tilalle. Myös Joel Mattsson pääsi aistimaan derbytunnelmaa viimeisen kympin aikana, kun hänet vaihdettiin Jakob Dunsbyn tilalle. Ottelun loppuminuutit etenivät aika varmistelevissa merkeissä, joka merkitsi sitä, että kauden ensimmäinen Stadin Derby päättyi tasan lukemin 1-1.

Jukka Halme
oli vahvasti osallisena HIFK:n kauden avausmaalissa ja kertoo seuraavaksi ottelutunnelmistaan:

– Aina on kivaa kun saa ottaa pisteitä Klubilta! Meidän maalissa pääsin jatkamaan palloa eteenpäin kulmasta, ja sitten Erikson oli kärppänä paikalla siinä. Muutenkin pelissä oli tänään paljon hyviä elementtejä meiltä. Tiedettiin, että Klubi tykkää pitää palloa omassa boksissaan, ja siinä oli sitten meidän mahdollisuus saada hyviä riistoja, Halme toteaa.

Päävalmentaja Tor Thodesen oli luonnollisesti helpottunut piste- ja maalitilin avaamisen johdosta.

– Olen todella tyytyväinen tämän päivän tulokseen ja peliesitykseen. Meillä on ollut vaikea alkukausi, ja myös paljon epäonnea mukana kahdessa ensimmäisessä Veikkausliigaottelussa. Meillä oli kuitenkin mahdollisuudet tasapeleihin niin SJK:ta kuin FC Lahteakin vastaan. Tätä taustaa vasten on helppoa olla tyytyväinen siihen, että saimme pistetilin auki tänään. Pelasimme taas hyvän ja hyvin organisoidun ottelun taktisesta näkökulmasta. Tässä pelissä oli paljon sellaista, jota haluan nähdä pelissämme jatkossakin, ja jonka puolesta olemme tehneet työtä koko kevättalven. Haluan erityisesti mainita Erikson Carlosin peliesityksen, hän oli mielestäni meidän paras pelaaja tänään ja sai vihdoinkin myös ansaitsemansa maalin tehtyä. Lisäksi Nikolas Saira teki taas todella paljon töitä, ja oli luultavasti meidän eniten juossut pelaaja tänään, Thodesen kertoo.

HIFK:n kokoonpano:

77 Arnold Origi (mv)
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
8 Jukka Halme
13 Jakob Dunsby (84′ 7 Joel Mattsson)
14 Erikson Carlos (81′ 25 Foday Manneh)
17 Jani Bäckman
20 Hassan Sesay (90+’ 2 Tobias Vibe)
23 Nikolas Saira
24 Tero Mäntylä
50 Toró