Skip to main content

Efter två års väntan var det äntligen igen dags för Stadin Derby, för första gången på Veikkausliiganivå sedan säsongen 2017. Lagen gick in i matchen ur olika utgångslägen, då HJK vunnit två matcher och spelat två oavgjorda, medan HIFK fortfarande jagar årets första seger efter två knappa förluster under öppningsomgångarna.

HIFK tog övertaget i matchen under den första kvarten och lyckades knipa tre hörnor åt sig under de första tjugo minuterna. Bland annat Nikolas Saira lyckades flera gånger stiga längs sin kant upp mot HJK-området. Den första halvlekens bästa målchans kom till Jani Bäckman, vars vassa skott Maksim Rudakov ändå lyckades rädda.

Utöver båda lagens högljudda supporterklackar var stämningen stundvis het även på planen. Den första halvleken bjöd på flera en-mot-en-situationer samt frisparkar. HIFK lyckades skaffa totalt fem hörnor under matchens öppningshalvlek, men de allra farligaste målchanserna uteblev. Några minuter innan pausvilan fick Erikson Carlos en rätt tursam målchans, då Rudakov fumlade med bollen vid straffområdets kant. HJK-målvakten lyckades ändå rätta till sitt misstag, och därmed inleddes pausvilan i ett oavgjort, mållöst resultat.

Matchens första mål kom snabbt efter pausvilan, då Akseli Pelvas fortsatte ett inlägg in i HIFK-målet. Direkt efter baklängesmålet fick Erikson Carlos igen prova på målskytte, då han hade blivit lämnad ensam framför motståndarmålet. Radukov stod för en fotparad och HJK lyckades därmed behålla sin ledning. Dryga fem minuter senare fick Jakob Dunsby sin chans, men hans skott flög förbi.

HIFK:s välförtjänta öppningsmål för säsongen kom i den 64. spelminuten, då bollen kom till Erikson Carlos efter en hörna. Brasilianen missade inte mera för tredje gången, utan lyckades äntligen överlista Radukov. Målkontoöppningen gjorde även att de stjärnpryddas spel blev klart lättare och en slags avslappning började synas i de lösningar som spelarna gjorde på planen. Tor Thodesen gav den nya förstärkningen Foday Manneh sina första minuter i IFK-dressen, då han kom in istället för målskytten Erikson Carlos under matchens sista tia. Även Joel Mattsson fick komma in på planen istället för Jakob Dunsby. De sista matchminuterna var försäkrande för bägge lagen och därmed slutade säsongens första derby oavgjort med siffrorna 1-1.

Jukka Halme var starkt inblandad i HIFK:s första mål och berättar kort om sina känningar efter matchen:

– Det är alltid roligt att knipa poäng av Klubi! I vårt mål fick jag fört bollen vidare efter hörnan, och Erikson var på rätt plats vid rätt tidpunkt. Även i övrigt hade vi många bra element i vårt spel idag. Vi visste, att Klubi tycker om att hålla bollen i den egna boxen, så vi såg vår chans att få bort bollen av dem där, konstaterar Halme.

Tor Thodesen var lättad och nöjd över att laget äntligen öppnade mål- och poängkontot.

– Jag är väldigt nöjd med insatsen och resultatet idag! Vi har haft en svår inledning på säsongen och även en hel del med dålig tur i de två första matcherna. Det kunde ha blivit oavgjort både mot SJK och mot FC Lahti, så med den bakgrunden är det lätt att vi fick ta poäng idag. Vi spelade igen en bra och välorganiserad match ur en taktisk synvinkel och idag fanns det mycket sådant som jag vill se av oss även i fortsättningen och som vi har jobbat för hela vintern. Speciellt vill jag nämna Erikson Carlos, som idag var vår bästa spelare på plan och som fick ett välförtjänt mål. Dessutom jobbade Nikolas Saira väldigt hårt och sprang antagligen mest av våra spelare idag, säger Thodesen.

HIFK:s öppningselva:

77 Arnold Origi (mv)
4 Hannu Patronen (c)
6 Riku Selander
8 Jukka Halme
13 Jakob Dunsby
14 Erikson Carlos
17 Jani Bäckman
20 Hassan Sesay (90+’ 2 Tobias Vibe)
23 Nikolas Saira
24 Tero Mäntylä
50 Toró