Skip to main content

HIFK järjesti kevään aikana jalkapallotunnin kahdellekymmenelle kantakaupunkilaiselle päiväkoti- ja esikouluryhmälle. Yhteensä jalkapallon ilosanomasta pääsi nauttimaan yli 300 lasta.

Päiväkotiryhmä lähestyy Väiskin kenttää säntillisessä parijonossa. Vaihdamme muutamat ujot tervehdykset ja lapset jättävät ylimääräiset tavarat kentän laidalle. Muutamat konkarit vaihtavat nappulakengät jalkaan, mutta tunnelma on odottava. Onneksi jään murtamiseen ei tarvita kuin napakka ote pallosäkin pohjasta ja sen sisällön kaataminen kentälle. Päälle vielä muutama kannustava sana, kuten: ”Kaikille riittää oma pallo!” ja eskarit lähtevät juoksemaan pallojen perään kentälle. Kukin omalla tyylillään, mutta enemmistö suuntaa heti kohti lähintä maalia upottaakseen pallon verkkoon.

Sama kaava toistuu kevään mittaan jokaisella futistunnilla, pallo on yksinkertainen mutta mahtava väline liikkumisen innostajana. Kaikki haluavat kesyttää sen, oli jalassa sitten upouudet nappikset tai punaiset kumisaappaat.

Jalkapallotunti oli puheenaiheena monessa ruokapöytäkeskustelussa, kuvat Väiskiltä olivatkin päässeet kunniapaikalle Päiväkoti Linnunlaulun tiloihin.

Jalkapallotunti oli puheenaiheena monessa ruokapöytäkeskustelussa, kuvat Väiskiltä olivatkin päässeet kunniapaikalle Päiväkoti Linnunlaulun tiloihin.

 

Varsinainen harjoitus aloitetaan perinteisellä maa-meri-laiva –leikillä, ensin palloa pidetään käsissä, sitten kuljetetaan ja harjoitellaan pysäyttämistä jalkapohjalla. Parhaat naurut irtoavat aina, kun mietimme muita keinoja pallon pysäyttämiseen. Maa-meri-laiva muuttuu usein esimerkiksi pää-maha-pepuksi.

Joka päivä uudelle ryhmälle ohjaamisessa on omat haasteensa, mutta ainakin voi huoletta käyttää samoja vitsejä viikosta toiseen! Toivottavasti mahdollisimman moni kevään osallistujista tulee mukaan HIFK:n futistreeneihin ja pakottaa meidät ohjaajat keksimään uudet läpät. Hauskuuden lisäksi haluamme tarjota johdonmukaista futisopetusta jo pienestä pitäen, se on reseptimme laadukkaalle futistoiminnalle. Toivon myös, että joukosta kasvaa tulevaisuuden liigapelaajia ja maajoukkuemiehiä sekä naisia, mutta myös liikunnallisia ihmisiä, joissa punainen paita ja tähti rinnassa herättää tunteita koko loppuelämän.

Kesät talvet, aina IFK! Edes vaihtelevat sääolot eivät hillinneet Topeliuksen esikouluryhmien jalkapalloinnostusta.

Kesät talvet, aina IFK! Edes vaihtelevat sääolot eivät hillinneet Topeliuksen esikouluryhmien jalkapalloinnostusta.

 

Seuraavaksi tunnilla on vuorossa peliosuus. Jaamme joukkueet liiveillä, useimmat eivät halua päälleen ”oudon” hajuisia liivejä, vaikkakin jostain syystä pinkit liivit menevät kaupaksi tietylle kohderyhmälle kuin liput stadin derbyyn. Joukkueet asettuvat vastakkain maalien sivuille ja kaikille annetaan oma numero, joka täytyy pitää tarkasti mielessä. Ohjaaja syöttää pallon keskelle kenttää ja huutaa numeron, jota vastaavat pelaajat ampaisevat kentälle kohti palloa, liivilliset tekevät maalin ja pelaajat palaavat omille paikoilleen. Muutaman kierroksen jälkeen kentälle kutsutaan enemmän pelaajia kerrallaan, ja lopulta käynnissä on neljä vastaan neljä –peli. Lopuksi tietenkin kiistellään siitä, kumpi joukkue teki enemmän maaleja.

Maaliskuun lopussa alkanut kiertue täytti odotuksensa hienosti, sillä tavoitteina olivat futiskiinnostuksen herättäminen ja liikunnan lisääminen eskarilaisten arjessa. Lisäksi haluamme saada mahdollisimman monta uutta innokasta pelaajaa HIFK:n jalkapalloperheeseen. Helpoiten mukaan pääsee ilmoittautumalla kesän futiskouluun – Ilmoittaudu futiskouluun tästä. Paljon kiinnostusta herättäneestä tyttöjen futiskerhosta löytyy lisätietoa täältä.

Tunnin jälkeen kiitämme osallistuneita ja lahjoitamme päiväkodeille omat pallot sekä vähän palloliiton materiaalia opettajille. Jäähyväiset ovat aina haikeat ja vilkuttelu jatkuu usein vielä kauas horisonttiin. Eikä se auta, että kerromme olevamme Väiskillä lähes päivittäin ja että kaikki halukkaat pääsevät kyllä mukaan.

-Mä tuun heti pelaamaan, nähdään tänään viideltä täällä, vaatii eräs poika, eikä katso hyvällä opettajien ohjeistaessa ensin juttelemaan vanhempien kanssa.

Tervetuloa mukaan!

Joonatan Jännes

HIFK Fotboll, Projektivastaava

Kiertueen futistunnit pidettiin Väinämöisen kentällä tai vaihtoehtoisesti esikoulujen omilla lähikentillä. Mukana olleet esikouluryhmät ovat: Topelius, Onnimanni, Vaahtera, Linnunlaulu, Arla, Drumsö, Meripirtti, Kronohagens förskola, Åshöjden, Munksnäs lågstadieskolas förskola, Leppäsuo, Elias kielikylpy, Kamppi, Onnela ja Toppan. HIFK kiittää osallistujia!