Skip to main content

HIFK kunde denna vecka presentera sina första spelarkontrakt inför nästa säsong efter den avslutade säsongen 2019. På torsdag berättade vi om Sakari Tukiainens nya kontrakt, medan det på fredag var dags att välkomna mittfältaren Sakari Mattila till laget. Mediateamet träffade sportchef Mika Lönnström, som gav oss en tillbakablick på den gångna säsongen, samtidigt som fokus sedan flyttas på det som komma skall.

Mika Lönnström, HIFK placerade sig sjunde i Veikkausliiga senaste säsong. Hur tycker du att föreningen har förändrats, om du jämför med hur läget var inför säsongen?

– Vi har förändrats väldigt mycket som förening. HIFK:s verksamhet förändras allt mer och mer på det sättet att vi på allvar kan tävla med andra fotbollsföreningar. Det här syns till exempel i att vi i den gångna säsongens lag hade många spelare som ville bli kvar hos oss, samtidigt som många spelare visat intresse för att komma och spela hos oss. Det här är ett tecken på att vi inom föreningen har gjort rätta saker. Hela vårt tränarteam gjorde under ledning av chefstränare Tor Thodesen ett utmärkt jobb och jag vill passa på att ge tränarstaben ett berömligt vitsord för säsongen. Vi hade ungefär 30 spelare i laget, vilket kanske känns som ett väldigt stort antal. Inför säsongen gjorde vi stora förändringar i laget och sett till den här startpunkten var vi tvungna att vara beredda på precis allting. Det här är något som vi kommer ändra inför nästa år, så att truppen blir mindre, samtidigt som vårt samarbete med MYPA fördjupas. Så kommer vi att gå framåt både på den idrottsliga sidan och på övriga delar inom föreningen.

Hurdana målsättningar hade föreningen inför säsongen och hur tycker du de har uppnåtts?

– Då vi 2018 lyckades med vårt mål att lyfta upp laget till Veikkausliiga, gick vi säsongen 2019 in med målsättningen att spela om platser i Europa. Det var inte många som trodde på det här och ganska få personer utanför IFK trodde att vi överhuvudtaget ens skulle hållas kvar i Veikkausliiga. Fastän vi ännu i år inte kom vidare i europlayoff, så lyckades vi ändå ta en sådan placering som gav oss möjligheten att delta i de här matcherna. Ett annat stort mål var att lyckas skapa ett lika starkt band mellan laget och supportrarna som det alltid har varit i IFK, trots att vårt lag ändrades kraftigt. Jag tycker själv att den kanske finaste stunden under säsongen var då spelarna gick upp på läktaren för att fira segern med supportrarna efter den vunna matchen i Vasa i oktober. Det här är en stor grej inom IFK, att spelare och supportrar står varandra nära. Jag vill tacka våra anhängare för att de kom på matcherna, fast laget var så pass annorlunda i jämförelse med tidigare säsonger. De stod bakom oss hela säsongen, och speciellt till de personer som har åkt till bortamatcherna för att heja på laget vill jag rikta ett stort tack. Vi har Finlands bästa supportrar!

Vilka tankar har vaknat hos dig då du har följt med matcherna säsongen 2019?

– Vi hade några spelare som slog igenom och tog enorma framsteg under säsongen. En stor bakomliggande orsak var att spelarna förstod att vi inte har några superstjärnor i laget, men att ifall du som spelare vill skina och utvecklas vidare, så måste lagets gemensamma projekt alltid vara prioritet nummer ett. Då laget spelar bra tillsammans är det också lättare för individer att stiga fram. Vi vill även hädanefter skaffa sådana spelare som omfattar den här grundtanken. Som jag redan sade så förtjänar tränarna ett stort tack för att resultaten var berömliga. Själv ser jag på mitt eget jobb från den synvinkeln att man hela tiden måste utvecklas. Det är klart att vi har mycket kvar att utveckla såväl på planen som utanför den och med de här sakerna kommer vi att fortsätta jobba under vintern.

Vad händer under vintern innan en ny säsong kör igång?

– I fjol hade vi en testperiod som räckte i en och en halv månad, då testspelare kom och gick för att visa vad de går för. I år tar vår testperiod endast två veckor och den ordnas redan i december. Det här betyder såklart att förberedelserna inför säsongen förändras markant. Lagbygget är i ett bra skede, då vi nu har 15 publicerade kontrakt inför nästa säsong. Sen kommer vi som sagt utveckla MYPA-samarbetet även på det sättet att föreningarna kommer göra mer gemensamt arbete även på juniorsidan. Allt vi gör siktar på att vi för varje år som går får en bättre förberedning inför en ny säsong. På juniornivå ska vi jobba vidare i en riktning där vi kan utvecklas ännu mer, precis som vi nu har gjort med representationslaget. Så samarbetar vi ännu allt mer även inom HIFK, och till exempel så har vi en väldigt bra relation till ishockeysektionens kontor just nu. Vi har kunnat ta mycket lärdom från dem, sådant som vi nu kan dra nytta av inom den egna verksamheten.